Tipy na zářijové akce: festival plný klobásek, návštěva plzeňského podzemí i veggie hody

Od šťavnatých klobásek přes svěží veganské speciality, týden plný drinku Negroni až po zážitky v tajemném plzeňském podzemí. Podzimní kalendář akcí slibuje pestrou ochutnávku gastronomie i dobrodružství. Přinášíme přehled festivalů a akcí, které potěší gurmány, rodiny, ale i ty, kdo hledají trochu netradiční program.

Klobáskofest v pivovaru Velké Popovice

Areál pivovaru ve Velkých Popovicích v sobotu 20. září opět provoní vyhlášené řeznické speciality. Tradiční Klobáskofest se uskuteční od 10 do 17 hodin a návštěvníkům nabídne kromě gurmánského zážitku také speciální prohlídky pivovaru s rozšířenou ochutnávkou piva či Kozlovu školu čepování. Vstup na Klobáskofest je zdarma. „Klobáskofest je otevřený všem, kteří si chtějí užít krásný den plný dobrého jídla, piva a zábavy. Ať už k nám dorazíte sami, s přáteli nebo s celou rodinou, nudit se rozhodně nebudete. Budete moci ochutnat tradiční české klobásy, pikantní variace i originální recepty inspirované zahraniční kuchyní. Věřím, že velkým lákadlem bude Kozlova škola čepování, kde si zájemci pod vedením našich mistrů výčepních vyzkoušejí, jak správně čepovat. Součástí programu bude i kvíz na téma chmel a o náležitou atmosféru se postará živá muzika,“ zve Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice a Nošovice.

Během speciálních prohlídek s rozšířenou ochutnávkou piva se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavého o bohaté historii Velkopopovického pivovaru, který nechal postavit František Ringhoffer II. v roce 1874, seznámí se s tajemstvím výroby zdejšího piva, uvidí historickou i současnou varnu či expozici pivních obalů. V pivovarských sklepích si mohou za dohledu odborníka sami načepovat pivo a rovnou tak zúročit dovednosti nabyté v Kozlově škole čepování. Na závěr prohlídky se pak setkají s maskotem pivovaru – kozlem Oldou.

Nově je součástí prohlídkové trasy chmelnice, která je s rozměry 6 × 4 metry a se třemi řádky nejmenší chmelnicí postavenou v tuzemském pivovaru. „Chmelnici jsme postavili v listopadu 2024 ve spolupráci s Chmelařským družstvem v Žatci. V prosinci jsme pak zasadili 18 babek české aromatické odrůdy chmele Sládek. Chmelnici mají v péči zaměstnanci Velkopopovického pivovaru. Společně už jsme chmel drátkovali, zaváděli a teď pravidelně plejeme. Budoucí úrodu využijí domovarníci a návštěvnické centrum našeho pivovaru,“ upřesňuje Jan Drál, který se o chmelnici a její výsadbu postaral. Více informací o Klobáskofestu a online rezervace najdete na stránkách.

Manifesto Market slaví 4. narozeniny nebo Negroni Week

V září Manifesto Market na Andělu slaví 4. narozeniny a další události, které spojují skvělou hudbu, autentické kuchyně z celého světa a jedinečnou atmosféru městského Marketu. Od tanečních lekcí salsy a bachaty, přes Negroni Week, který si nechcete nechat ujít, až po Craft Beer Festival s českými pivovary. Všechny akce budou probíhat v zastřešeném Manifestu.

12. 9. | Mexický den nezávislosti

Přijďte oslavit mexickou kulturu a užít si večer plný hudby, tance, grilování a osvěžujících drinků. Restaurace Alebrijes připraví speciální mexické BBQ na uhlí a k tomu pop-up, kde si můžete dopřát mražené Margarity. Od 18 do 20 hodin se přijďte podívat na vystoupení Mariachi kapely, která zaručeně roztančí celé Manifesto. Večer zakončí DJ Summit Nation od 20 do 22 hodin. Pokud přijdete v sombreru, nebo v tradičním mexickém oblečení, čeká vás panák zdarma!

13. 9. | 4. narozeniny Manifesto Marketu Anděl 

Oslavte čtyři roky plné hudby, jídla, drinků a nezapomenutelných zážitků v srdci Anděla. Čeká vás narozeninová oslava s DJs, saxofonisty a skvělou atmosférou. Od 16 hodin oslavu nastartuje DJ Scab. V 18 hodin bude proudit Manifestem energie živého saxofonu propojená s DJ setem v provedení saxofonisty Stas Yan a DJ Rodrigue Ardilha. Večer zakončí DJ a saxofonista Jailesax od 20 do 22 hodin. Přijďte oslavit Manifesto Market!

17. 9. | Taneční lekce salsy a bachaty

Roztančete večer v rytmu salsy a bachaty pod vedením tanečního studia Hanser Estenoz. Lekce začíná v 18 hodin,  je volně přístupná a otevřená pro nadšence latinsko-amerických tanců i úplné začátečníky. Přijďte sami, v páru, ale klidně i s kamarády – lekce jsou dělané pro všechny tanečníky.

22. – 28. 9. | Negroni Week v Manifestu

Tento týden bude patřit klasickému Negroni i jeho variacím, speciálním zážitkovým degustacím a živé hudbě. Užijte si speciální, limitovanou nabídku koktejlů po celý týden. Můžete se taky přidat na Školu Negroni, 90minutový mixologický kurz, který probíhá pouze 24. a 25. 9. od 18 a 20 hodin. Naučíte se míchat 4 koktejly a k tomu si užijete občerstvení ve stylu italského aperitiva od L’officina Del Gusto. Kapacita je omezená, tak neváhejte a zarezervujte si místo!

Zářijové prohlídky Plzeňského historického podzemí za svitu baterek 

Jen párkrát v roce mají obyvatelé a návštěvníci západočeské metropole možnost objevovat labyrint chodeb, sklepů a studní v Plzeňském historickém podzemí v téměř úplné tmě – pouze za svitu baterek! Speciální 70minutové prohlídky, které zamíří i do běžně nepřístupné části podzemní chodby, se tentokrát konají do neděle 14. září – vždy od 17 hodin a 18:15. 

Plzeňské historické podzemí je s délkou 13 km jedním z největších komplexů podzemních prostor u nás. Letos slaví 40 let od svého otevření pro veřejnost a právě speciální prohlídky za svitu baterek představují jednu z mála možností, kdy je z rozsáhlého podzemního komplexu možné vidět víc než při standardních prohlídkách. „Plzeňské podzemní prostory dříve sloužily nejen ke skladování potravin, výrobě piva, ale také jako obranný systém během dob nepokojů. Díky vystaveným nálezům a exponátům návštěvníci během prohlídky nahlédnou do každodenního života tehdejších obyvatel a poodhalí tajemství středověkého podzemí. Čeká je trasa, která je autentičtější, syrovější a dostupná pouze během těchto speciálních prohlídek. Jedině za svitu baterek tak můžete zažít Plzeňské historické podzemí tak, jak ho běžně neuvidíte,“ zve k návštěvě Pavla Mášková, manažerka návštěvnických a obchodních služeb Plzeňského Prazdroje. Plzeňské historické podzemí je přístupné z původního právovárečného domu z 15. století, ve kterém dnes sídlí Pivovarské muzeum. Vstupenky na speciální prohlídku podzemí za svitu baterek jsou v prodeji online na Podzemí za svitu baterek | Prazdroj Visit.

Veggie Náplavka 2025

Pražské Rašínovo nábřeží už po 21. zaplní jeden z největších evropských open-air vegan festivalů Veggie Náplavka. Každý ročník přiláká kolem 10 000 návštěvníků a návštěvnic, kteří zde ochutnávají nejnovější světové rostlinné produkty a seznamují se s inspiracemi pro udržitelný a ohleduplný životní styl. Důležitou součástí jsou i inspirace k ochraně zvířat, planety nebo zero waste přístup. Letos se koná 14. září 2025 | Rašínovo nábřeží, Praha 2 | od 10 do 18 hodin.

Ochutnávky světových novinek

Letošní program přináší exkluzivní ochutnávky světových plant-based inovací v Tasting zónách a Masterclasses. Návštěvníci a návštěvnice se mohou těšit například na světovou novinku Kraken – Inspired by Octopus, novou rostlinnou alternativu filetů a jehněčího masa. „Lidé, kteří mají rádi klasické živočišné potraviny, už kvůli tomu dnes nemusí konzumovat zvířata, říká k této programové části founder Veggie Náplavky a veganka přes 25 let Linda Maruščáková. A dodává: „Rostlinná strava, stejně jako ta konvenční, zahrnuje samozřejmě pestrou škálu možností – od nejzdravější, tepelně nezpracované raw kuchyně, přes českou klasiku až po indické, asijské, italské a indonéské speciality. Všechny tyto možnosti nabízí Veggie Náplavka k objevování, a chybět nebude samozřejmě ani oblíbený vegan streetfood.“ Na akci je nově možné také seznámit se a s mazlíčky ochutnávat čistě rostlinné krmivo VegDog. Návštěvníci a návštěvnice najdou tuto zónu u Pet zone, spolu s projekty jako Tuláci z Gruzie a Chrti v nouzi. 

Zvířata v centru pozornosti

7875 – tolik zvířat podle výpočtů organizace Animal Charity Evaluators zachrání za svůj život člověk, který se rozhodne pro rostlinnou stravu. A to je pro nás hlavní důvod, proč Veggie Náplavku pořádáme. Zvířata jsou i podle vědeckých poznatků vnímavé a cítící bytosti, které si plně uvědomují utrpení. Při produkci masa, mléka i vajec je toto utrpení vždy přítomné – jen v ČR každý rok zemře více než 120 milionů zvířat. Dobrá zpráva je, že dnes už je možné žít plnohodnotně a chutně i bez jejich využívání,“ říká k hlavnímu mottu Linda Maruščáková. V areálu návštěvníci a návštěvnice najdou prezentace většiny českých projektů na ochranu zvířat, ale i azyly a útulky. K jejich činnosti se mohou připojit, případně je podpořit domluvením návštěv nebo přímé pomoci. 

Novinka: Zóna Veggly Live

Veggie Náplavka nově nabídne i Zónu Veggly Live. Ta je připravena ve spolupráci s mezinárodní seznamovací aplikací Veggly, kterou využívá více jak milion uživatelů a uživatelek ve 181 zemích, a zprostředkovala už přes tři miliony matchů partnerství a přátelství. Podle průzkumů aplikace Veggly a psychologických studií bývá nalezení blízkých lidí sdílejících podobné hodnoty základem pro well-being. V zóně najdou lidé QR kód, který jim nabídne 7denní plné členství a možnost poznávat nové možnosti k seznámení třeba i za hranicemi Veggie Náplavky. 

TIP NA ZÁVĚR

Objevte Prahu z nové perspektivy na Večeři v oblacích!

Celosvětově oblíbená Večeře v oblacích (Dinner in the sky) je v Praze už jen tento prodloužený víkend (12.–14. 9. 2025), a to v parku Mrázovka. Kreativní menu inspirované babím létem připravuje slovenský šéfkuchař Peter Slačka. K dispozici je i obědové menu o třech chodech, ale volná místa rychle mizí, tak si nezapomeňte udělat rezervaci.

Podzimní RestaurantWeek® se zase blíží. Na jaře byla nejoblíbenější Dejvická 34!

Stejně jako každý rok chce nabídnout špičkové zážitky náročným hostům, ale také těm, co se v tomto oboru teprve rozkoukávají. A všichni dohromady se můžou těšit na rekordní počet zapojených restaurací. Celý měsíc bude trvat už šesté kolo světového festivalu RestaurantWeek®. Začíná 14. října a potrvá až do 16. listopadu. A bude zase v určitém ohledu výjimečný, zajímavý a hlavně chutný. Už nyní můžeme prozradit, že počet zapojených podniků se dostane nad 100 a kromě Prahy budou mezi nimi jak plzeňské, tak také ty z Brna a Ostravy. 

I letos festival zachovává to, co si hosté oblíbili možná nejvíc, a to je poměr cena/výkon. Při objednávkách jednoznačně výhodný. Princip je stejný jako na jaře: speciální menu, které restauratéři k této akci připraví, bude mít dvě cenové kategorie, jedna za 790 korun na osobu, druhá za 490 korun (v obou případech + rezervační poplatek 49 korun, rezervace min. pro  2 hosty).

  • Začátek prodeje: 17. září

  • Aktuálně k dispozici tzv. Rezervace předem: 24 hodin před oficiálním zahájením rezervací si jako první vyberete konkrétní restauraci a menu

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů