Srdíčko, labuť nebo rosetta. Víte, jak na správný latte art? Poradíme vám!

Baví vás svět kávy a rádi byste se zdokonalili v technice latte art? Máme pro vás dobrou zprávu! Naservírovat si kávu jako z kavárny můžete i z pohodlí domova. Stačí vám jen trochu praxe, vybavení a trpělivost.

Oblíbené motivy latte artu

Latte art se těší velké oblibě. Jedná se o kresby našlehaným mlékem do šálku s espressem, které dokážou pozvednout celkový dojem z kávy. „Dá se říct, že káva s latte artem má lepší texturu a správně napěněné mléko vylepšuje i chuť kávy. Barista, který zvládne kreslení, tak zároveň celkově zvyšuje kvalitu servírovaného nápoje,“ vysvětluje Lucie Pultarová, manažerka tréninku & kvality CrossCafe. „Hosté mají rádi různé druhy latte artu, záleží na jejich náladě a vkusu. Základní latte art, jako je srdíčko, je oblíbený u každého, protože je jednoduchý a elegantní.

Pokročilý latte art zahrnuje motivy jako rosetta, tulipán nebo labuť, které přinášejí do šálku kávy více detailů a krásy. Někteří hosté mají rádi hravé motivy, jako jsou medvídek, rybička nebo zajíček, které dodávají kávě zábavný a originální vzhled. Tyto motivy jsou populární nejen kvůli své estetice, ale i díky tomu, že krásně ladí s jemnou chutí kávy a vytvářejí celkově harmonický zážitek,“ pokračuje.

Co je vlastně latte art motiv rosetta? Připomíná list kapradiny a využívá se i při přípravě dalšího oblíbeného obrázku, a to labutě.

Správná technika šlehání mléka

Důležitá je nejen metoda nalévání mléka do espressa, ale i schopnost našlehat mléko do ideální konzistence. Pro domácí čarování s pěnou se doporučuje plnotučné mléko, a to díky vyššímu obsahu tuku a bílkovin, což vytváří hladkou mikropěnu. Zároveň musí být vychlazené přímo z lednice. Fungují i ovesné a mandlové alternativy, k těm je ale potřeba přistupovat s větším citem. „Při šlehání je důležité jemné vytváření mikropěny. Ta je klíčem k hladkému povrchu latte artu. Šlehání by mělo být prováděno plynulým pohybem, aby se vytvořila rovnoměrná pěna, která bude dostatečně hustá, ale zároveň i sametově jemná,“ vysvětluje Pultarová.

Z kávy si můžete připravit i tradiční dezert. Pusťte si náš videorecept!

Kompletní recept najdete ZDE: Tiramisu

Latte art doma! Co k němu potřebuji?

Latte art je dovednost, kterou si může osvojit téměř každý, kdo má základní přehled o kávě a trochu trpělivosti. „Učení se latte artu spočívá hlavně v technice nalévání mléka do espressa a jemné práci s mléčnou pěnou,“ říká odbornice. Pokud chcete latte art vyzkoušet doma, budete potřebovat několik základních věcí - espresso a kvalitní plnotučné mléko, dále pěnič mléka nebo parní trysku. V případě, že váš kávovar nemá parní trysku, sáhněte právě po pěničce na mléko. A jako poslední – nerezovou konvičku pro lepší kontrolu šlehání. Na trhu existuje několik druhů a velikostí, vyberte tu se speciálním zobáčkem na nalévání mléka. „I když začátky latte art mohou být výzvou, s dostatečným tréninkem se i začátečník může dostat k velmi pěkným výsledkům,“ uzavírá Lucie Pultarová.

Check-list pro domácí latte art

  1. Espresso – připravte kvalitní základ, nejlépe z čerstvě namleté kávy.

  2. Plnotučné mléko – vyšší obsah tuku a bílkovin = stabilnější pěna.

  3. Alternativy (ovesné, mandlové) – fungují, ale vyžadují jemnější přístup a více tréninku.

  4. Pěnič mléka / parní tryska – podle vybavení kávovaru.

  5. Nerezová konvička – ideálně se zobáčkem pro přesnější nalévání.

  6. Trpělivost & trénink – nejdůležitější ingredience, zlepšení totiž přichází postupně.

Pro začátečníky je tedy užitečné vědět, že latte art opravdu není jen o samotném „kreslení“, ale hlavně o přípravě kvalitního espressa a správné pěny. Pokud espresso není vyvážené nebo mléko obsahuje příliš velké bubliny, výsledný obrázek nebude působit čistě. Ideální mikropěna připomíná strukturou tekutý samet – je lesklá a hladká, bez velkých bublinek. Začátečníci pak někdy dělají tu chybu, že mléko přehřejí (nad 65 °C), což ničí bílkoviny a pěna pak ztrácí stabilitu. Proto je dobré si od začátku hlídat i teplotu a pracovat s mlékem citlivě. Pokud nemáte teploměr, můžete teplotu mléka odhadnout podle dotyku. Konvička by měla být horká, ale musíte ji být schopni udržet v ruce. Jakmile je příliš rozpálená a pálí vás, mléko už bude pravděpodobně přehřáté.

Po napěnění mléka je dobré lehce poklepat konvičkou o stůl, aby zmizely větší bublinky, a poté s mlékem chvíli kroužit. Pěna se tak spojí s mlékem a získá hladkou, lesklou strukturu ideální pro latte art.
Baristické pojmypro začátečníky
Latte artkresby vytvářené naléváním mléčné pěny do espressa
Espressokoncentrovaná káva připravená pod tlakem
Mikropěnajemná, lesklá pěna bez velkých bublinek (tekutý samet)
Rosettavzor podobný listu kapradiny
Tulipánmotiv tvořený vrstvami malých „srdíček“ nad sebou
Labuťsložitější kresba (rosetta s tvarem hlavy a krku labutě)
Parní tryskasoučást kávovaru, která šlehá pěnu pomocí páry
Pěnič mlékasamostatné zařízení na napěnění mléka
Konvička se zobáčkemdžbánek/džezva na mléko s úzkým hrdlem

Zdroj: CrossCafe + autorský text; zdroj foto: CrossCafe + iStock

redakce Prima FRESH

Autor článku

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů