Baví vás svět kávy a rádi byste se zdokonalili v technice latte art? Máme pro vás dobrou zprávu! Naservírovat si kávu jako z kavárny můžete i z pohodlí domova. Stačí vám jen trochu praxe, vybavení a trpělivost.

Srdíčko, labuť nebo rosetta. Víte, jak na správný latte art? Poradíme vám! Zdroj: Se souhlasem společnosti CrossCafe
Srdíčko, labuť nebo rosetta. Víte, jak na správný latte art? Poradíme vám! Zdroj: Se souhlasem společnosti CrossCafe
Baví vás svět kávy a rádi byste se zdokonalili v technice latte art? Máme pro vás dobrou zprávu! Naservírovat si kávu jako z kavárny můžete i z pohodlí domova. Stačí vám jen trochu praxe, vybavení a trpělivost.
Latte art se těší velké oblibě. Jedná se o kresby našlehaným mlékem do šálku s espressem, které dokážou pozvednout celkový dojem z kávy. „Dá se říct, že káva s latte artem má lepší texturu a správně napěněné mléko vylepšuje i chuť kávy. Barista, který zvládne kreslení, tak zároveň celkově zvyšuje kvalitu servírovaného nápoje,“ vysvětluje Lucie Pultarová, manažerka tréninku & kvality CrossCafe. „Hosté mají rádi různé druhy latte artu, záleží na jejich náladě a vkusu. Základní latte art, jako je srdíčko, je oblíbený u každého, protože je jednoduchý a elegantní.
Pokročilý latte art zahrnuje motivy jako rosetta, tulipán nebo labuť, které přinášejí do šálku kávy více detailů a krásy. Někteří hosté mají rádi hravé motivy, jako jsou medvídek, rybička nebo zajíček, které dodávají kávě zábavný a originální vzhled. Tyto motivy jsou populární nejen kvůli své estetice, ale i díky tomu, že krásně ladí s jemnou chutí kávy a vytvářejí celkově harmonický zážitek,“ pokračuje.
Co je vlastně latte art motiv rosetta? Připomíná list kapradiny a využívá se i při přípravě dalšího oblíbeného obrázku, a to labutě.
Důležitá je nejen metoda nalévání mléka do espressa, ale i schopnost našlehat mléko do ideální konzistence. Pro domácí čarování s pěnou se doporučuje plnotučné mléko, a to díky vyššímu obsahu tuku a bílkovin, což vytváří hladkou mikropěnu. Zároveň musí být vychlazené přímo z lednice. Fungují i ovesné a mandlové alternativy, k těm je ale potřeba přistupovat s větším citem. „Při šlehání je důležité jemné vytváření mikropěny. Ta je klíčem k hladkému povrchu latte artu. Šlehání by mělo být prováděno plynulým pohybem, aby se vytvořila rovnoměrná pěna, která bude dostatečně hustá, ale zároveň i sametově jemná,“ vysvětluje Pultarová.
Kompletní recept najdete ZDE: Tiramisu
Latte art je dovednost, kterou si může osvojit téměř každý, kdo má základní přehled o kávě a trochu trpělivosti. „Učení se latte artu spočívá hlavně v technice nalévání mléka do espressa a jemné práci s mléčnou pěnou,“ říká odbornice. Pokud chcete latte art vyzkoušet doma, budete potřebovat několik základních věcí - espresso a kvalitní plnotučné mléko, dále pěnič mléka nebo parní trysku. V případě, že váš kávovar nemá parní trysku, sáhněte právě po pěničce na mléko. A jako poslední – nerezovou konvičku pro lepší kontrolu šlehání. Na trhu existuje několik druhů a velikostí, vyberte tu se speciálním zobáčkem na nalévání mléka. „I když začátky latte art mohou být výzvou, s dostatečným tréninkem se i začátečník může dostat k velmi pěkným výsledkům,“ uzavírá Lucie Pultarová.
Příprava latte artu Zdroj: iStock
Espresso – připravte kvalitní základ, nejlépe z čerstvě namleté kávy.
Plnotučné mléko – vyšší obsah tuku a bílkovin = stabilnější pěna.
Alternativy (ovesné, mandlové) – fungují, ale vyžadují jemnější přístup a více tréninku.
Pěnič mléka / parní tryska – podle vybavení kávovaru.
Nerezová konvička – ideálně se zobáčkem pro přesnější nalévání.
Trpělivost & trénink – nejdůležitější ingredience, zlepšení totiž přichází postupně.
Pro začátečníky je tedy užitečné vědět, že latte art opravdu není jen o samotném „kreslení“, ale hlavně o přípravě kvalitního espressa a správné pěny. Pokud espresso není vyvážené nebo mléko obsahuje příliš velké bubliny, výsledný obrázek nebude působit čistě. Ideální mikropěna připomíná strukturou tekutý samet – je lesklá a hladká, bez velkých bublinek. Začátečníci pak někdy dělají tu chybu, že mléko přehřejí (nad 65 °C), což ničí bílkoviny a pěna pak ztrácí stabilitu. Proto je dobré si od začátku hlídat i teplotu a pracovat s mlékem citlivě. Pokud nemáte teploměr, můžete teplotu mléka odhadnout podle dotyku. Konvička by měla být horká, ale musíte ji být schopni udržet v ruce. Jakmile je příliš rozpálená a pálí vás, mléko už bude pravděpodobně přehřáté.
Po napěnění mléka je dobré lehce poklepat konvičkou o stůl, aby zmizely větší bublinky, a poté s mlékem chvíli kroužit. Pěna se tak spojí s mlékem a získá hladkou, lesklou strukturu ideální pro latte art.
Baristické pojmy | pro začátečníky |
---|---|
Latte art | kresby vytvářené naléváním mléčné pěny do espressa |
Espresso | koncentrovaná káva připravená pod tlakem |
Mikropěna | jemná, lesklá pěna bez velkých bublinek (tekutý samet) |
Rosetta | vzor podobný listu kapradiny |
Tulipán | motiv tvořený vrstvami malých „srdíček“ nad sebou |
Labuť | složitější kresba (rosetta s tvarem hlavy a krku labutě) |
Parní tryska | součást kávovaru, která šlehá pěnu pomocí páry |
Pěnič mléka | samostatné zařízení na napěnění mléka |
Konvička se zobáčkem | džbánek/džezva na mléko s úzkým hrdlem |
Zdroj: CrossCafe + autorský text; zdroj foto: CrossCafe + iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living