Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Putování kávového zrnka vede z plantáže až do pražírny

Pražení kávy je věda

Pražení kávy je věda Zdroj: archiv Coffeespot

  • Zavřít

Pražení kávy je věda Zdroj: archiv Coffeespot

V minulém článku jste se mohli dočíst o začátku cesty kávového zrnka před tím, než se dostane do vašeho šálku. Vše začíná již na plantáži, nicméně následující neodmyslitelnou zastávkou je pražírna, kde se dějí další kávová kouzla.

Pražírna jako místo zázraků

Bez nadsázky by se dalo říci, že v pražírně se s kávovými zrnky dějí hotové zázraky. Chuť a aroma kávy jsou sice ovlivněny především jejími vlastnostmi, nicméně neopominutelnou součástí je právě i proces pražení, který by měl vše dotáhnout k dokonalosti. Z toho důvodu je velice důležitá role samotného pražiče, který musí mít dostatek zkušeností v oboru a nesmí se bát experimentovat. Pro každý druh kávy je totiž potřeba najít konkrétní pražící profil, tedy ideální postup pražení s ohledem na čas a teplotu, který dá vyniknout všem přirozeným chutím kávy.

Novinky

Víte, jaká je cesta kávového zrnka z plantáže až na váš stůl?

Pražič nejprve upraží malé množství kávy ve třech vzorcích: light city roast, city plus roast a full city roast. Pak následuje příjemná, zato delikátní práce, tzv. cupping. Cupping znamená ochutnávání kávy členy pražírny, které zahrnuje i diskuzi nad chuťovými vlastnostmi jednotlivých vzorků. Poté, co je vybrán ten nejlepší, upraví pražič další parametry pražení, aby využil potenciál kávy na maximum. Mezi tyto parametry patří teplota, průběh teploty během pražení, čas, přísun vzduchu a rychlost bubnu pražičky. „Právě hledání optimálního profilu a schopnost ho následně zopakovat je jedním ze stěžejních bodů dobré pražírny a nemělo by se podceňovat,“ vysvětluje odborník na kávu Jiří Plšek, pražič a majitel pražírny Coffeespot.

Co se děje se zrnky v pražičce?

Zelená zrnka se vsypají do pražičky trychtýřem a putují až do bubnu, který se po celou dobu otáčí, aby se všechna zrna upražila rovnoměrně. Při zahřívání se zrnka zmenšují, protože se z nich odpařuje voda, a také tmavnou. Po zhruba 9 minutách přichází první prasknutí, tzv. first crack. Zrnka v tuto chvíli opět zvětší svůj objem a zároveň se dějí první chemické změny. Konkrétně se rozkládají škroby na cukry, rozpadají se kyseliny a uvolňují se oleje. Některé národy (například ty severské), jsou zvyklé zastavovat pražení již v tento moment, káva je poté lehčí a chutná kyseleji. Naopak jižní národy, jako jsou Italové a Španělé, nechávají kávu pražit až do chvíle druhého prasknutí (second crack), který přichází po dalších 5-6 minutách. Káva se v tomto případě vyznačuje jemnou sladkostí a hořkým nádechem. „Pokud si nevíte s výběrem kávy a síly pražení rady, navštivte nejbližší pražírnu kávy. Jestli kávě rozumí poznáte právě podle toho, že vám poradí a pomohou vybrat právě tu „vaši“,“ doporučuje Jiří Plšek z Coffeespotu.

Po ukončení pražení je důležité kávová zrna rychle zchladit, aby se ukončily veškeré chemické procesy. Chlazení probíhá na sítech, kde je káva prohrabávána otáčejícími se hrabičkami. Poté se nechají zrnka několik málo dní odležet, aby se stabilizovala jejich chuť. Když je káva připravená, už se jen zabalí a může putovat z pražírny do obchodů, kaváren, nebo přímo na váš stůl.

Autor: Aneta Kuchařová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky káva Coffespot pražení kávy výběrová káva

Návrhy pro vás

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví


Přečtěte si také

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Novinky

Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí krémová polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Domácí houstičky s grilovaným vepřovým a remuládou z limetky, slané sojové omáčky, koriandru, česneku a majonézy

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Spojené státy ztrácejí námořní převahu. Zvažují stvořit asijské NATO, uvádí analýza Novotný se ostře obul do Pekarové. Zvolte si Czernina, než skončíte na hnoji, vzkázal TOP 09 Ukrajinci útočili na Krym obávanými raketami. Expert vysvětlil, jak oklamali ruskou obranu

prima-zeny

Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká Albert konečně zaskóruje! Vyhlášený sukničkář se ale do Kristýny zamiloval

prima-zoom

Znáte jednookého českého krále? Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist Král gangsterů opouštěl Alcatraz s mentální kapacitou dítěte. Většinu života ho trápila děsivá choroba

prima-fresh

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

prima-cool

Jak to vypadá s Rambem 6? Volno jste dostali, jen když jste se zhroutili. Jedna marvelovka vznikala dost drsně Elitní hráčku odmítly prestižní mužské týmy. Nad zbabělým důvodem budete kroutit hlavou

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Jednoduchý věneček z buxusu ve tvaru srdce ozdobí zádveří domu nebo okno Bydlení Václava Upíra Krejčího je složité. O dům za 30 milionů korun bojuje s exmanželkou Fotbalová legenda Jozef Chovanec prodává nádherný dům za 35 milionů korun

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.