redakce Prima FRESH

Pasta alla gricia

Moje hodnocení
15x

Co se těstovin týče, v Římě vládne tento triumvirát: Cacio e pepe, Pasta alla gricia a Spaghetti alla carbonara. Jsou seřazeny podle obtížnosti přípravy, ale nejde ani tak o obtížnost, jako o takřka nábožné zacházení s několika vybranými surovinami, které se dají spočítat na prstech jedné ruky, a o přesné dodržení postupu. Je to všechno tak uspokojující, že si možná tyhle dokonalé letní těstoviny budete dělat i k snídani.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velké silnostěnné pánvi opékejte při středně vysoké teplotě kostičky slaniny, až se rovnoměrně ze všech stran zbarví dozlatova a budou lehce křupavé. Bude to trvat asi 8 minut. Vyndejte je z pánve a nechte stranou vychladnout.
  2. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a osolte ji. Ve chvíli, kdy slaninu dáte stranou chladnout, vsypte do hrnce těstoviny. V polovině doby varu těstovin z nich odeberte hrnek (250 ml) vody a přidejte ji do pánve ke slanině. Pánev postavte na vysoký stupeň, až se voda začne vařit, a odvařte ji tak na polovinu, kdy vznikne jemně krémová omáčka.
  3. Až bude zbývat asi 1 minuta k dovaření těstovin podle návodu na obalu, přesuňte je děrovanou naběračkou po částech do pánve se slaninou. Dobře promíchejte a je-li třeba, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby byla omáčka hezky krémovitá. Snižte teplotu na střední a nechte těstoviny dojít v omáčce. Přidejte třetinu sýra a všechen pepř.
  4. Rozdělte na talíře a k těstovinám podávejte zbylý sýr.

PRIMA TIP: Guanciale je vynikající italská slanina, připravovaná z nasoleného sušeného vepřového laloku. Je mimořádně jemná a v ústech se přímo rozplývá. Tato omáčka se tradičně podává s rigatoni, krátkými rýhovanými trubkami, protože na nich skvěle drží a krásně je obalí. Z dlouhých hladkých těstovin by kostičky slaniny klouzaly.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty