Suroviny
- pancetta (nebo guanciale, nakrájené na kostičky) 300 g
- těstoviny (jako jsou rigatoni nebo maccheroni) 500 g
- sýr pecorino (najemno nastrouhaný) 200 g
- sůl
- černý pepř (hrubě nadrcený ) 1 lžička
Postup přípravy
- Ve velké silnostěnné pánvi opékejte při středně vysoké teplotě kostičky slaniny, až se rovnoměrně ze všech stran zbarví dozlatova a budou lehce křupavé. Bude to trvat asi 8 minut. Vyndejte je z pánve a nechte stranou vychladnout.
- Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a osolte ji. Ve chvíli, kdy slaninu dáte stranou chladnout, vsypte do hrnce těstoviny. V polovině doby varu těstovin z nich odeberte hrnek (250 ml) vody a přidejte ji do pánve ke slanině. Pánev postavte na vysoký stupeň, až se voda začne vařit, a odvařte ji tak na polovinu, kdy vznikne jemně krémová omáčka.
- Až bude zbývat asi 1 minuta k dovaření těstovin podle návodu na obalu, přesuňte je děrovanou naběračkou po částech do pánve se slaninou. Dobře promíchejte a je-li třeba, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby byla omáčka hezky krémovitá. Snižte teplotu na střední a nechte těstoviny dojít v omáčce. Přidejte třetinu sýra a všechen pepř.
- Rozdělte na talíře a k těstovinám podávejte zbylý sýr.
PRIMA TIP: Guanciale je vynikající italská slanina, připravovaná z nasoleného sušeného vepřového laloku. Je mimořádně jemná a v ústech se přímo rozplývá. Tato omáčka se tradičně podává s rigatoni, krátkými rýhovanými trubkami, protože na nich skvěle drží a krásně je obalí. Z dlouhých hladkých těstovin by kostičky slaniny klouzaly.