Novinky na trhu: gin, podzimní medy, čaje i nápoje, nebo elegantní varné desky

Chcete si podzimní dny zpříjemnit nakupováním? Pak je náš dnešní článek s novinkami přesně pro vás! Vybírat můžete z tipů na tvrdý alkohol i pivo, ale na své si přijdou i milovníci čajů. Dále můžete doplnit zásoby ve spíži podzimními medy nebo promyslet, jestli vaše kuchyně nepotřebuje nové vylepšení. Nákupy můžou začít!

Lihovar Poněšice představuje GIN FELICITÁ - Itálie v jedné lahvi

Léto v každé kapce – takový je Gin Felicita z rodinného Lihovaru Poněšice v jižních Čechách. Lihovarník a vnuk zakladatele Viktor Ledajaks procestoval s kamarádem Fílou přes 3500 kilometrů napříč Itálií, od sluncem zalitých pláží Amalfi až po klidné uličky zapadlých vesnic, aby osobně od místních pěstitelů, farmářů a bylinkářů přivezl ty nejvybranější citrusy, bylinky a koření – od voňavých citronů a bazalky až po vzácné lanýže. Výsledkem je jedinečný gin, který chutná jako italské léto a voní jako vaše vysněná dovolená.

„Pro tuhle chuť jsem se vydal až do srdce Itálie,“ říká Viktor z Lihovaru Poněšice. „Navštívil jsem citrusové plantáže, ochutnával bylinky i ovoce a učil se od mistrů, jak je zpracovat tak, aby si uchovaly svou jiskru a vůni. Itálie mi dala nejen ingredience, ale i radost, kterou teď můžete ochutnat v každé kapce Ginu Felicita.“

Složení Ginu Felicitá zahrnuje jalovec, koriandr, lanýže, citrony z Amalfi, pomeranče ze Sorrenta, kardamom, růžový pepř, bazalku z Bologně, rozmarýn z Pompejí, zelené olivy ze Sicílie, fenykl z Neapole, skořici z Florencie a několik tajných ingrediencí z celé Itálie. Výsledkem je gin, který chutná jako léto a voní jako dovolená. Gin Felicitá je dostupný přímo v Lihovaru Poněšice a na e-shopu. Díky unikátnímu složení a poctivému řemeslu se stane ideálním společníkem pro letní koktejly i pro zimní večery, kdy si chcete připomenout slunce a vůně Středomoří.

Včelařství Domovina představuje sladké spojence pro sychravé dny

Poctivé české medy ze Včelařství Domovina jsou ideálním způsobem, jak si podzimní pohodu užít naplno. Pikantní zázvor, osvěžující rakytník, voňavý šípek a klasický lipový med. Každý z nich má jedinečnou chuť, ale i porci přírodních látek, které přispívají k podpoře imunity, zahřejí v chladných dnech a osladí každé ráno i večer.

Sladká pochoutka s bohatým složením

Med není jen sladká pochoutka od včel. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamín C, minerální látky jako draslík, hořčík a vápník. V kuchyni má své pevné místo a právě na podzim a v zimě oceníte jeho schopnost dodat energii a zpříjemnit chladné dny. K podzimním plískanicím se nejlépe hodí:

  • Med se zázvorem – zahřeje tělo i duši: Zázvor je známý pro své zahřívací účinky a jako pomocník při nachlazení. Obsahuje vitamíny A, C, E, B6 a také minerální látky jako hořčík, draslík, vápník a fosfor. Má výraznou a lehce pikantní chuť, která vás postaví na nohy. Pro hřejivý start dne si ho zkuste přidat do horké vody s plátkem citronu.

  • Med s rakytníkem – vitaminová bomba: Spojení sladkého medu a svěžího rakytníku vás příjemně nakopne, což se hodí na rána, kdy se vám nechce z postele. Plody rakytníku jsou navíc jedny z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C, kterého mají až 25krát více než pomeranč.

  • Med se šípkem – návrat do babiččiny kuchyně: Šípek voní nostalgií, chutná jako podzimní procházka lesem a taky je to další skvělý zdroj vitamínu C. Má antioxidační účinky a může přispívat k celkové obranyschopnosti těla. Zkuste ho také použít do marinád na maso, kde udělá zajímavý ovocný kontrast.

Natural Mallorca přináší čaje T’Estim do Antonínova pekařství

Slunce Mallorky se nově potkává s vůní čerstvě upečeného chleba. Natural Mallorca přináší své organické BIO čaje T’Estim přímo do Antonínova pekařství, kde doplní tradiční nabídku pečiva o jedinečný nápojový zážitek. Každý šálek tak spojuje chuť Středomoří s řemeslnou poctivostí, kterou je Antonínovo pekařství proslulé. „Čaje T’Estim jsou pro nás více než jen nápoj – jsou symbolem Mallorky, jejího slunce, moře a klidu. Každý šálek přináší kousek této atmosféry i do sychravých pražských dnů. Proto nás těší, že jsme je mohli představit právě v Antonínově pekařství, které krásně spojuje historii, komunitní život a poctivé řemeslo,“ říká Martina Kejlová z Natural Mallorca.

Název T’Estim v katalánštině znamená „Miluji tě“ – a přesně s touto filozofií vznikají všechny čajové směsi. Čaje se pyšní prestižním certifikátem EU Organic, vyrábějí se z ručně sbíraných surovin a nabízejí pestrou paletu chutí i zdravotních benefitů.

V sortimentu čajů T’Estim kromě ovocného, bílého nebo černého čaje naleznete lahodné a léčivé směsi, které se zaměřují na různé aspekty zdraví. Je zde například čaj posilující imunitu, relaxační čaj obnovující rovnováhu nervové soustavy či čaje pro zmírnění úzkosti, nespavosti a stresu. Každý milovník čajů si zde může vybrat podle svých preferencí, ať už je to mátový, heřmánkový, tymiánový nebo ovocný čaj. Výjimečná je také jemná čajová směs z bylin, která pomáhá udržet hormonální rovnováhu, což je klíčové pro celkovou pohodu a zdraví organismu. T’Estim čaje od Natural Mallorca tedy nepředstavují jen obyčejný šálek čaje, ale komplexní zážitek a cestu za zdravím a harmonií těla i mysli.

  • Olivové listy Ullastre: středomořská jemnost pro imunitu a rovnováhu

  • Heřmánek Camamilla: aromatický bylinný nálev pro zklidnění trávení a uvolnění dýchacích cest

  • Máta s meduňkou Mentíssima: osvěžení proti únavě

  • Lesní ovoce Fruites del Bosc: ovocná a jemně sladkokyselá směs plná antioxidantů a vitality

  • Rooibos: medově sladký čaj pro klidný spánek bez kofeinu, podporuje relaxaci

  • Pro ženy Dona: květinová směs bylin pro podporu ženské harmonie a vnitřní pohody

  • Energie: povzbuzující bylinný čaj s citrusovým nádechem pro soustředění i svěžest

  • Černý čaj Te Negre: plná a sytá chuť indického Assam čaje, ideální i pro přípravu chia

  • Čínský bílý čaj Te Blanc: lehký a květinový nálev s jemně nasládlým dozvukem a nízkým obsahem kofeinu

Pivovar Elektrárna a výroční speciál Cheers2Five APA

Historie plzeňského pivovaru Elektrárna se začala psát před pěti lety – 29. 9. 2020, kdy byla v rámci zkušebního provozu uvařena první várka. Tým Elektrárny na počest jubilea stvořil výroční pivo Cheers2Five APA, které mělo premiéru 5. září na pivně-kulturním festivalu Brústok na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Cheers2Five APA je od receptu přes vaření až po název a etiketu společným dílem celého týmu pivovaru Elektrárna. Etiketu, jejíž autorkou je Johana Houbová, tak symbolicky zdobí nejen kresba budovy pivovaru, ale také podpisy všech tvůrců. Ti se zúčastní i slavnostního naražení prvního soudku výročního speciálu, které je na programu během sobotního festivalu Brústok v 17 hodin.

„Výroční pivo Cheers2Five APA uvařené podle receptu Honzy Kozlíka je naše oslava týmové práce, přátelství a chmelové vášně. Každý doušek je jako plácnutí na oslavu – svěží, šťavnatý a nezapomenutelný. Pět let experimentů, pět let radosti, pět let s vámi. Cheers2Five APA je náš přípitek všem, kdo s námi sdílejí vášeň pro pivo,“ vzkazuje všem příznivcům ředitel pivovaru Elektrárna Michal Škoda.

Výroční pivo je možné zakoupit v plechovkách v Dárkové prodejně Plzeňského Prazdroje a v Pivotéce v Pivovarském muzeu. Na čepu pak speciál Cheers2Five APA nabídnou vybrané podniky v Plzni, v Praze a na Moravě.

„Během pěti let existence pivovaru Elektrárna jsme uvařili více než padesát druhů piv a s radostí jsme experimentovali – od použití nejrůznějších druhů koření či ovoce až po zrání v sudech po víně a whisky. Podpořili jsme akce a iniciativy jako Movember, Prague Pride či Pink Boots. Naše speciály vznikly také pro festivaly Obscene Extreme, Brutal Assault, pro kapely Tři sestry a Iron Maiden i pro České dráhy nebo Slavnosti svobody v Plzni. Zúčastnili jsme se stovek akcí – nejen velkých festivalů typu Colours of Ostrava a Rock for People, ale i menších lokálních pivních slavností, kde jsme mohli naše piva lidem osobně představit,“ rekapituluje Michal Škoda.

Oslavou 5. výročí je také výstava, kterou návštěvníci od září uvidí během komentovaných prohlídek pivovaru Elektrárna. Expozice přibližuje historii sídla pivovaru – budovy bývalé elektrocentrály, a především pět let jeho existence a také lidi, kteří jsou s ním spojeni. „Prohlídky nabité energií“ se konají pravidelně v pátek od 16:30 a v sobotu od 14:45.

Ovsánek s proteinem

Ovsánek od Semixu přichází s další inovací, zakysaným výrobkem Ovsánek Protein, který v sobě spojuje výživovou sílu klíčeného ovsa a rostlinný protein z faba fazole. Tato čistá a funkční fermentovaná novinka bez mléka, lepku a přidaných látek vznikla pro všechny, kdo chtějí doplnit bílkoviny a stravovat se zdravě.

Rostlinný Ovsánek PROTEIN se pyšní díky použití luštěninového izolátu vysokým obsahem esenciálních aminokyselin. Je dobře stravitelný, přirozeně bez laktózy a velmi lehký s minimem tuku, přesto zasytí a dodá energii. V jednom kelímku najdete 11,8 g kvalitních rostlinných bílkovin, které pomohou s regenerací po fyzické zátěži i s běžným denním režimem. Složení výrobku je postavené na jednoduchosti a funkčnosti, prostě žádná barviva, konzervanty ani zahušťovadla. Příjemná chuť s jemnou stopou jablka a skořice dělá z Ovsánku ideální sytou snídani či svačinu pro aktivní život. Díky fermentaci přináší Ovsánek nejen lepší chuť a texturu, ale i podporu zdravé střevní mikroflóry.

Nové matné desky SaphirMatt: Odolné, a přesto krásné

Společnost Electrolux přichází na trh s novými indukčními varnými deskami SaphirMatt, které propojují funkčnost a estetiku inspirovanou základními hodnotami švédské kultury. Jejich unikátní povrch si poradí se škrábanci i otisky prstů, zatímco moderní design skvěle zapadne do jakékoliv domácnosti. K dispozici je také model s integrovaným odsavačem, který zajistí svěží vzduch během vaření a poskytne vám svobodu při plánování kuchyňského prostoru.

Nový design a žádné poškození

Varné desky zaujmou novým odvážným vzhledem – jejich design je ovlivněn hlubokým respektem ke švédským kořenům a klade důraz na jednoduchost, praktičnost a úctu k přírodě. Pyšní se matným provedením, které přináší řadu jedinečných výhod. Oproti lesklému povrchu jsou desky vysoce odolné proti škrábancům, takže se nemusíte bát každodenního používání – povrch zůstane krásný i při intenzivním vaření. Standardní model je navíc odolný proti otiskům prstů, tudíž vypadá i při náročném provozu stále jako nový.

Unikátní design pro každou domácnost

Varné desky působí v kuchyni mimořádně elegantním dojmem. Disponují hladkým povrchem, jenž neodráží tolik světla, takže jsou vizuálně méně nápadné a zároveň působí nadčasově. Díky sofistikovanému decentnímu designu navíc skvěle zapadnou do každého interiéru a dokonale podtrhnou atmosféru vaší domácnosti.

Čistý vzduch díky integrovanému odsavači

Pokud toužíte po větší volnosti v kuchyni a útulném prostředí bez nepříjemných pachů, rádi uslyšíte, že varnou desku si lze pořídit i s integrovaným odsavačem par. Během vaření se odsavač automaticky přizpůsobuje nastavenému výkonu varné desky a po skončení příprav krásně osvěží vzduch v místnosti. Kuchyň si navíc můžete navrhnout zcela podle svých vlastních představ – bez kompromisů a prostorových omezení.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů