Pivní speciály, které vám změní pohled na svět piva! Pojďte s námi na jedno orosené
Zdroj: Se svolením Jakuba Zemana
Pivní speciály, které vám změní pohled na svět piva! Pojďte s námi na jedno orosené
Zdroj:
Se svolením Jakuba Zemana
Přestože v Česku nedáme dopustit na plzeňský ležák – náš národní poklad a součást kulturního dědictví, nabízí pivní svět spoustu dalších klenotů. S Terezou Pospíšilovou z Pultu jsme si posvítili na některé z nich a vybrali opravdu speciální pivní speciály, které vám rozšíří obzory a ukážou pestrost piva v celé jeho šíři.
SPON 2024
Prvním zástupcem je potštejnský pivovar Fenetra, který se nově zaměřuje na spontánně kvašená piva. Poprvé jej představili v loňském roce – SPON 2024 je blend tříletého a jednoročního spontánně kvašeného piva, jež zrálo v dubových sudech. Výsledkem je příjemně ovocné, brettkové a navinulé pivo s výraznou aciditou. V letošním roce pivovar uvedl SPON 2025, blend dvouletých spontánně kvašených piv. Další várky v jejich sudech postupně dozrají.
Tears of St. Laurent
„Jsem velký milovník spontánně kvašených piv, proto ve výběru nesmí chybět ani moravský pivovar Wild Creatures, který vede sládková Jitka Ilčíková,“ prozrazuje Tereza Pospíšilová. Jejím největším favoritem je pivo Tears of Saint Laurent, které je infuzované bobulemi svatovavřineckého vína z vlastních vinic Jitky Ilčíkové. Kombinací spontánního kvašení a zrání v dubových sudech se toto pivo, jež se svým charakterem přibližuje k vínu, může pyšnit bohatou ovocnou chutí.
Imperial Red Ale Tequila Barrel Aged
„Tohle je zajímavé pivo hned ve dvou rovinách. Jednak není v Evropě moc běžné, aby pivo dozrávalo v sudech po tequile, a jednak není mnoho pivovarů, které by ke staření používaly pivní styl red ale,“ vysvětluje Tereza Pospíšilová. Tento kousek vzniká v pivovaru Libertas v Úvalech a vyniká plným sladovým tělem s tóny karamelu, medu, koření a černého rybízu. Pivovar se sudy po tequile pracoval úplně poprvé, ale hned první pokus vyšel na výbornou.
Falkon Kottbusser
Jakub Veselý, sládek létajícího pivovaru Falkon, oživuje starý, téměř zapomenutý pivní styl kottbusser. Jedná se o svrchně kvašené pivo, pro které je typické spojení obilovin, melasy a medu. Styl původem z východoněmecké Chotěbuzi ve druhé polovině 19. století téměř vymizel, ale díky pivovaru Falkon si jej můžete opět vychutnat.
Tereza Pospíšilová z pivního baru Pult
Zdroj: Se svolením Jakuba Zemana
Tereza Pospíšilová z pivního baru Pult
Zdroj:
Se svolením Jakuba Zemana
Astus Malum
O zajímavé kousky není nouze ani v zahraničí. Například polský pivovar Kormoran vytvořil Astus Malum, kombinaci piva a cideru, která dozrává v dubovém sudu. „Tento nepříliš rozšířený pivní styl se nazývá graf či graff a proslavila jej série Temná věž od Stephena Kinga. Jedná se o fiktivní nápoj tamního universa, kterého se však chytli někteří nadšenci, domovařiči i pivovary. Jako třeba Kormoran,“ upřesňuje Tereza Pospíšilová.
Saison de l'Ouvrier Serpilla
Serpilla z italského pivovaru LoveBeer je svrchně kvašený saison infuzovaný tymiánem (thymus serpyllum). Inspirací se stal Farmhouse Ale, pivní styl, jenž se v Belgii vyráběl do 60. let 20. století a který se dochucoval sezónními bylinkami. Proto zde prim hraje divoce rostoucí, aromatický tymián. Pivu tak dominují středomořské tóny.
Above the Earth
Posledním tipem je kooperace mezi tuzemským a zahraničním pivovarem, konkrétně českým Sibeeria Brewery a španělským La Calavera. Jedná se opět o saison, který tentokrát dozrával v sudech po sherry oloroso. „Barrel aged piva přejmou nejen chuťové tóny alkoholu, který v sudech dozrával před nimi, ale také se v nich projeví samotné dřevo, které jim dodá plnost a hutnost,“ doplňuje Tereza Pospíšilová. V Above The Earth se projevují výrazné tóny sladkých meruněk a dřeva, jež krásně kontrastují se suchým tělem. Čistá, jemná kyselost dodává pivu na pitelnosti.
Pult od Ambiente
Zdroj: Se svolením Jakuba Zemana
Pult od Ambiente
Zdroj:
Se svolením Jakuba Zemana
Pult – precizně čepované ležáky v moderním prostředí
Podnik Pult, který je součástí Ambiente, najdete v centru Prahy, konkrétně v ulici V Celnici na Praze 1. Je ideálním místem pro pivní fajnšmekry, kteří si rádi vychutnají dokonale načepovaný český ležák. Na výčepu tu najdete šest pečlivě vybraných kousků – skladovaných a servírovaných za stejných podmínek, abyste je mohli porovnat. Nechybí ani pestrá nabídka pivních speciálů a možnost prověřit své chuťové buňky při slepé degustaci. Sortiment doplňují sezónní lahvová piva a vybrané chuťovky, jako je tatarák, sendvič nebo sušené maso.
Zdroj: Pult; zdroj foto: Kuba Zeman
S pivem můžete i vařit, třeba špekáčky podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Špekáčky na černém pivu