Novinky na trhu: koření na nakládání i kimči, bramborové knedlíky, občerstvení nebo jídlo ze skleničky

Začátek týdne si žádá nové tipy na zajímavé produkty a novinky, které můžete využít při vaření nebo si je dáte rovnou na talíř. Tentokrát jsme se zaměřili na zavařování, dobroty ve sklenicích nebo na svačinky, které se mohou hodit při cestách. Výběr tedy rozhodně je, stačí číst dál.

Tři kořenicí směsi Sonnentor pro podzimní vaření

Podzim je ideální čas pro domácí nakládání a zavařování sezónního ovoce a zeleniny, protože švestek, jablek, ale třeba i zelí bývá k mání opravdu hodně. Tyto kořenicí směsi od Sonnentoru vám přípravu zásob na zimu krásně zpříjemní.

Kompoty a zavařeniny BIO

Tato směs je skvělou volbou pro přípravu domácích kompotů a zavařenin. Spojuje sladké a aromatické koření, které podtrhuje přirozenou chuť ovoce. Perfektně se hodí k jablkům, hruškám nebo švestkám. BIO složení zajišťuje, že vaše zavařeniny budou nejen chutné, ale i kvalitní.

Koření na kimči BIO

Tato směs přináší autentickou chuť korejského kimči přímo do vaší kuchyně. Její základ tvoří kombinace koření, která dodává tradičnímu pokrmu charakteristickou pikantnost a hloubku. Ideální pro přípravu kimči z čínského zelí, ředkviček nebo mrkve – vše v BIO kvalitě a připravené tak, aby vaše podzimní nakládání mělo šmrnc.

Koření na nakládání BIO

Univerzální směs pro přípravu domácích nakládaček. Obsahuje hořčici, kopr, koriandr a další koření, které dodává zelenině výraznou a plnou chuť. Skvělá volba pro okurky, papriky nebo houby, aby vaše spíže byly plné chuti a barev.

Bramborové knedlíky DLE GUSTA

Vůně uzeného masa, šťavnaté kysané zelí, restovaná cibulka a jemné bramborové těsto, které se nerozvaří, ale ani nerozpadne. Značka DLE GUSTA nabízí tuto klasiku v podobě, která ctí recepturu i chuť – a přitom je hotová během pár minut. Kvalitu bramborových knedlíků DLE GUSTA (z privátní řady COOP) navíc podtrhuje i letošní vítězství v soutěži Chutná hezky Jihočesky.

Plněné bramborové knedlíky s uzeným masem a kysaným zelím patří mezi jídla vařící se v českých a moravských kuchyních po generace. Dříve představovaly sváteční pokrm, který se připravoval z toho nejlepšího, co dům dal – uzeného z udírny, brambor z vlastní sklizně a krouhaného zelí z kameninového soudku. Nicméně tento pokrm může být i dnes stejně poctivý – a nemusíte kvůli tomu stát půl dne u plotny.

Plněné knedlíky z řady DLE GUSTA navazují na tradici s respektem. Bramborové těsto tvoří 62 % celku, uvnitř se ukrývá náplň ze šťavnatého uzeného masa, kysaného zelí a restované cibulky. Vše je perfektně vyvážené, bez zbytečných přísad, s důrazem na čistou chuť a domácí charakter.

A příjemné na tom je, že stačí několik minut ve vroucí vodě a knedlíky jsou připravené k podávání. Vůně zelí, lehce kouřového masa a bramborového těsta vrací na stůl klid a pohodu. Jídlo, které se nesnaží vypadat jinak, než jaké opravdu je, což letos ocenila i porota soutěže Chutná hezky Jihočesky, která udělila knedlíkům DLE GUSTA 1. místo v kategorii hotových jídel.

OMV představuje novinky v občerstvení

Čerpací stanice OMV rozšiřují nabídku občerstvení o pastrami sendvič s lanýžovou majonézou, toust se čtyřmi druhy sýrů a hovězí burrito wrap. Nově rozšířené menu OMV VIVA přináší tři exkluzivní pokrmy, které ocení každý milovník dobrého jídla. Toust čtyři druhy sýrů s bešamelem s mozzarellou, modrým sýrem, goudou, čedarem a majonézou potěší křupavou texturou a bohatou chutí. Hovězí burrito wrap plněný trhaným hovězím masem, krémovou rýží s koriandrem, pečenými paprikami, čedarem a kukuřičnou majonézou uvítají všichni milovníci mexické kuchyně. Ti nejnáročnější pak ocení pastrami s lanýžovou majonézou, křupavou cibulkou a parmazánem v bloomer chlebu se sýrovou krustou.

„Všechny novinky v naší nabídce jsou připravovány s důrazem na nejvyšší kvalitu surovin a čerstvost. Díky moderním pecím Merrychef jsou navíc sendviče i wrapy rozpečené a připravené během chvilky, aby si naši zákazníci mohli na svých cestách vychutnat prémiové občerstvení bez zbytečného čekání,“ říká Michal Janda, Convenience Retail Manager OMV Česká republika.

BEERSPRITZ: světová premiéra unikátního spojení vína a piva z české rodinné manufaktury

Země s největší spotřebou piva na světě přichází s nápojovou inovací, která nemá obdoby. BEERSPRITZ, revoluční spojení piva a vinného aperitivu, představuje zcela novou kategorii osvěžujících nápojů. Tento chuťově vyvážený spritz vznikl v malé české rodinné manufaktuře, která spojila dva zdánlivě neslučitelné světy: pivo a víno.

Spojení dvou ikon – vína a piva

BEERSPRITZ není jen další drink. Je to průkopnická kombinace svěžesti piva a ovocné elegance vína, která nabízí osvěžení s překvapivou hloubkou a jemnou hořkostí. Tento chuťový zážitek cílí na milovníky nových trendů, spritzů i ochucených piv. Příprava BEERSPRITZu je překvapivě jednoduchá – stačí smíchat GREPOOL a libovolné světlé pivo v poměru 1:1. Nezáleží na značce ani zemi původu – každý si může přizpůsobit chuť podle svého vkusu a objevit nové kombinace. Díky této univerzálnosti se BEERSPRITZ hodí jak do domácností, tak do barů a restaurací.

Ovocňák se rozrůstá o jablečná a hrušková povidla!

Po úspěchu švestkových a višňových povidel, která si získala srdce (a spíže) mnoha milovníků tradičních chutí, představuje Ovocňák dva nové členy ovocné rodiny: hrušková a jablečná povidla. Stejně jako jejich předchůdci jsou přirozeně hustá, voňavá a neodolatelně dobrá.

V Ovocňáku věří, že v jednoduchosti a poctivosti se skrývá ta pravá chuť. Proto se i u výroby povidel řídí osvědčeným receptem našich babiček. Na jednu 380gramovou sklenici této neodolatelné dobroty spotřebují více než kilogram pečlivě vybraných jablek či hrušek. A to je vše. Žádné kompromisy, žádné zbytečnosti, žádný cukr.

Tajemství dokonalé chuti: Čas a poctivost

Žádné složité triky ani skryté postupy. Jablka a hrušky se prostě vaří velice pomalu, aby se zkoncentrovala jejich bohatá chuť a cukry dostatečně zkaramelizovaly. Můžete si tak být jisti, že v každé lžičce najdete pouze čistou esenci ovoce bez přidaného cukru, umělých dochucovadel či konzervantů.

Hrušková povidla se hodí na čerstvé pečivo k snídani. Využijete je i jako náplň do domácích knedlíků či domácích croissantů a pro netradiční chuťový zážitek je zkuste podávat k sýrovým prkénkům, kde jejich sladkost bude v zajímavém kontrastu ke slanosti sýrů.

Jablečná povidla budou perfektní náplní do tradičních buchet Honzovek, křehkých taštiček nebo na lívance. A pokud hledáte tajnou ingredienci do vašeho perníku, která mu dodá vláčnost a svěží ovocnou notu, právě jste ji našli.

Ambiente rozšiřuje nabídku hotových jídel ve skle

Ambiente opět rozšiřuje svou nabídku jídel zavařených do sklenice. V sortimentu přibyly čtyři novinky – vedle poctivého hovězího guláše z Lokálu se zákazníci mohou těšit na segedín, vývar s játrovými knedlíčky a také na smetanovou omáčku s kuřecím masem na spaghetti Ambiente podle receptury Pastacaffé. Jídla jsou ideálním společníkem na cesty – některá z nich je potřeba jen mírně naředit vodou, doplnit přílohu a během chvilky můžete servírovat.

K oblíbeným českým klasikám ve skle už nějakou dobu patří třeba svíčková, rajská, gulášová polévka nebo kuře na paprice z Lokálu. Produkty jsou k dostání ve vybraných podnicích Ambiente – letos nově například v Esce Letná, Lokále Dlouhááá či Korunní nebo Café Savoy. Pořídit se dají také na e-shopu, Rohlíku nebo v některých kamenných obchodech.

Každý recept vzniká ve spolupráci s konkrétní restaurací. Na chuti, textuře i vzhledu se podílejí kuchaři podniku společně s kreativními šéfkuchaři z UMu. „Cílem je rozšiřovat nabídku napříč kategoriemi – tedy hlavní jídla, polévky a omáčky – a nabídnout lidem větší výběr. Vycházíme přitom z oblíbených jídel, která hosté znají z našich restaurací. Chceme jim umožnit odnést jídla domů a připravit si je jednoduše v řádu několika minut,“ vysvětluje Petra Roulland, manažerka společnosti Aretail, která má v Ambiente na starost rozvoj maloobchodu.

Za vznik jídel zavařených do sklenic odpovídá Lukáš Dráb spolu se šéfkuchařem Alešem Karpíškem. Do konce roku by se v sortimentu mělo podle Drába objevit dalších šest novinek.

Novinka v sortimentu – smetanová omáčka s kuřecím masem, limetou a cibulí – vznikla ve spolupráci s kuchaři z Pastacaffé. Při podávání pak kuchaři doporučují doplnit italský sýr Grana Padano. Recept původně vytvořil zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek pro svou první restauraci Máneska. A dodnes se s touto omáčkou mohou zákazníci setkat v některých italských konceptech Ambiente – kromě Pastacaffé třeba v Pizza Nuova.

Za výrobou konzervovaných jídel stojí lidé z podniků Ambiente. V Jenči za Prahou je vaří ve velkém podle originálních receptur a následně jimi plní sklenice. Tým kuchařů přitom používá suroviny od prověřených dodavatelů a maso z Amasa, které pochází výhradně z českých chovů. Sklenice obsahuje dvě až tři porce.

Některá jídla jsou koncentrovaná a před ohřátím se ředí vodou. Díky sterilaci při více než 100 °C mají trvanlivost minimálně půl roku. Zvlášť v létě je však dobré nevystavovat je přímému slunci a příliš vysokým teplotám. Po otevření by se měla co nejdříve spotřebovat.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů