Mixér: bylinkobraní, aplikace pro chmelaře, jabloňové sady nebo virtuální hra

Chcete vyrazit na bylinkobraní, zahrát si nevšední virtuální hru o pivu nebo třeba zjistit, který gin vyhrál prestižní ocenění? Čtěte dál, to všechno, ale i pár dalších zajímavostí, pro vás máme v dnešním Mixéru.

Minibylinkobraní v SONNENTORU

Bylinky se už nemohou dočkat své proměny v lahodný biočaj SONNENTOR. Zářivé květy měsíčku, sytě modrá chrpa, po citronu vonící meduňka a jiné kouzelné bylinky jsou neodmyslitelnou součástí těchto čajů. Na Veselé biofarmě ve Velkých Hostěrádkách jich roste celé pole, které je každoročně potřeba včas sklidit a bylinky šetrně usušit. A vy teď můžete být u toho!

Na Veselou biofarmu ve Velkých Hostěrádkách se každý účastník dostaví sám. Přivítá vás Tomáš Mitáček, zakladatel českého SONNENTORU a jeden z průkopníků v oblasti ekologického zemědělství u nás. Za jeho odborného výkladu se společně pustíte do sběru květů chrpy, měsíčku a jiných bylinek. Popovídáte si o pěstování, ale i sušení bylinek přímo v sušárně. Minibylinkobraní je zdarma, jen se musíte předem přihlásit. Na sběr bylinek je krátký čas, proto hledají v SONNENTORU dobrovolníky, kteří by se sběrem na poli pomohli. Odměnou vám bude nezapomenutelný zážitek a dáreček.

Aplikace s radami pro chmelaře

První mobilní aplikace na světě, která chmelařům přesně určí kdy, kde a kolik vody mají použít k zavlažování chmelnic, to je výsledek výzkumného projektu PRO CHMEL, který inicioval Plzeňský Prazdroj. Uživatelsky přívětivou aplikaci, která funguje v běžném smartphonu, vyvinuli čeští vývojáři ze studia Ackee na základě stovek milionů údajů ze senzorů umístěných na chmelnicích v půdě i na rostlinách chmele, z meteostanic i ze satelitních snímků a dalších zdrojů. Jedinečné řešení má pomoci zachovat kvalitu domácího chmele, který je základní surovinou pro výrobu českého piva a v posledních letech trpí v důsledku klimatické změny a výkyvů počasí. V pilotním provozu bude aplikace k dispozici desetině tuzemských chmelařů. Testovat ji budou na 28 chmelnicích.

„Vyvinuli jsme aplikaci, která pomáhá chmelařům a ukazuje jim, jak efektivně nakládat s vodou. Umí poradit, kde, kdy a jakým množstvím vody mají zavlažovat, a to až do úrovně konkrétní chmelnice. Chmelaři si v aplikaci zadají souřadnice své chmelnice i požadovaný výnos chmele na konci sezóny, který by měl odpovídat dlouhodobému průměru. Na základě detailních dat z předchozích dvou let měření, předpovědi počasí i údajů o zalévání v uplynulém období vidí, kolik vody je potřeba použít, aby chmel prospíval,“ vysvětluje Ivan Tučník, vedoucí projektu PRO CHMEL z Plzeňského Prazdroje.

Fiesta Gin z Garage22 se zařadil mezi nejlepší na světě

Pražská palírna Garage22 funguje teprve čtvrtým rokem, přesto se na nápojovou scénu už stihla zapsat výrazným písmem. A to nejen na tu českou. Letošní novinka z produkce holešovické destilerie je již několikátou, která získala ocenění na prestižní mezinárodní soutěži International Wine & Spirit Competition (IWSC). Mexikem inspirovaný Fiesta Gin, svěží kombinace kafrové limety, koriandru a papriček jalapeños, porotě učaroval a získal 98 bodů ze stobodového maxima. Podobný úspěch zaznamenalo pouze pět dalších ginů z více než tisícovky přihlášených.

Soutěž International Wine & Spirit Competition (IWSC) se koná již od roku 1969. Vzorky svých nejlepších vín a destilátů do soutěže zasílají sami výrobci a účast je každoročně velmi vysoká. Jedná se o tisíce produktů napříč všemi kategoriemi z více než 90 zemí světa. Největší konkurence je pak v kategorii ginů, kde pořadatelé letos zaznamenali okolo 1 000 přihlášených. Mezi nimi i Fiesta Gin z pražské palírny Garage22.

„Každý vzorek je pečlivě posuzován několika odborníky, přičemž se používá anonymní slepý test. Aby nápoj získal nejvyšší ocenění, tedy zlatou medaili, musí od poroty dostat 95–100 bodů, respektive 99, jelikož maximum se považuje za nedosažitelný ideál. Pokud nápoj obdrží takovéto skóre, posoudí jej ještě člen nezávislé hodnotící komise, aby výsledek stvrdil,“ popisuje přísný proces hodnocení jeden ze spolumajitelů Garage22 Martin Přibík.

Kofola chce posílit české ovocnářství

Na začátku roku oznámila rodinná nápojářská firma koupi téměř 60 hektarů jabloňových sadů v Libině na Šumpersku, které tím zachránila před vyklučením. Ani ne půl roku od převzetí už Kofola ukazuje, kam se rozhodla Pragerovy sady posunout a jaký originální přístup k novému odvětví svého působení zvolila.

„Základem našich produktů jsou kvalitní suroviny. Poté, co jsme si osvojili know-how v pěstování a zpracování bylin díky akvizici tradičního výrobce bylinných směsí a čajů LEROS, jsme se rozhodli věnovat se další klíčové surovině," vysvětluje Jannis Samaras, zakladatel a většinový majitel Kofoly. „Kvalitní a čerstvá jablka zpracováváme ve stovkách tun nejen na našich UGO Freshbarech a Salateriích, ale i v Krnově při výrobě balených čerstvých šťáv UGO. Řádově 1 000 tun jablečného koncentrátu ročně pak putuje do našich nealko nápojů, včetně tradiční Kofoly. Když se tedy naskytla možnost mít pod kontrolou jednu z dalších klíčových surovin a proniknout tak více do samotného sadařství, neváhali jsme," doplňuje Jannis Samaras.

Sady v Libině se nacházejí na samém konci úrodné Hané na úpatí Nízkého Jeseníku, v nadmořské výšce 289 m n. m. Z pohledu pěstitelského mají tedy ideální polohu. Přestože se na necelé polovině jejich plochy pěstují perspektivní odrůdy jablek, sadu hrozilo pokácení. Kofola se rozhodla sady koupit a na zhruba 10 ha vysadit speciální hořko-sladkou odrůdu, ideální pro řemeslné cidery. Právě pro jejich výrobu totiž musí nápojářská firma z Krnova sahat po dodavatelích až z Anglie nebo Francie. „Plodů se dočkáme nejdřív za tři roky, ale věříme, že lokální dostupnost těchto specifických odrůd bude velkým přínosem nejen pro Kofolu, která se snaží neustále zkracovat dodavatelské řetězce, ale i celkovou stabilitu odbytu a diverzitu plodin v našem sadu," vysvětluje Tomáš Jendřejek, jeden ze spoluzakladatelů nápojové firmy, který má dnes celou její zemědělskou divizi na starosti.

„Uvař si jedno!“ Virtuální hra Prazdroje

Češi jsou milovníci piva. Málokdo ale ví, jak se tento tradiční nápoj vaří. A protože stát se skutečným sládkem se poštěstí jen málokomu a vyžaduje to studium, znalosti a zkušenosti, rozhodl se Plzeňský Prazdroj představit široké veřejnosti varní proces interaktivní a zábavnou formou. Vytvořil unikátní hru s názvem „Uvař si jedno!“, ve které ukazuje, jak vysoce náročná je příprava piva od vypěstování a získání kvalitních surovin, přes vaření v pivovaru až po správné načepování v hospodě. Současně Prazdroj představuje řešení, jimiž snižuje emise CO2 v rámci celého dodavatelsko-odběratelského řetězce, od semínka po sklenici.

„Co všechno se stane, než se pivo dostane ke spotřebiteli? Jaké suroviny jsou k vaření potřeba a jak dlouho to vlastně trvá? Pivovarnictví má v českých zemích neuvěřitelně dlouhou tradici, pivo je náš národní nápoj. Přesto málokdo ví, jak se pivo vlastně vaří. Proto přicházíme s možností, aby se lidé stali virtuálními sládky a uvařili si svůj ‚digitální ležák‘,“ říká mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. „Uvař si jedno!“ nabízí uživatelům jedinečnou příležitost projít si v online prostředí krok za krokem celý náročný proces vaření piva od prvního zrnka ječmene až po správně načepovaný půllitr. Seznámí se s výběrem důležitých surovin i s klíčovými postupy, díky nimž vzniká český ležák.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty