Máslo je jednou ze základních ingrediencí při pečení vánočního cukroví. Dodává úžasnou oříškovou chuť a navíc zařídí správnou konzistenci těsta. Je důležité s ním umět pracovat a nechat ho správně povolit.
Máslo z mikrovlnky může zkazit těsto na cukroví. Jak ho rychle a správně povolit?
Do mnoha receptů je potřeba k pečení vánočního cukroví máslo pokojové teploty. Zapracovat tuhou kostku spolu s cukrem nepřinese očekávaný výsledek a těsto se zkrátka nepovede. To platí i při opačném příkladu, kdy je máslo až moc tekuté.
Do správně změklého másla lze bez větších potíží zatlačit prst, který za sebou v kostce zanechá důlek. Takového výsledku docílíte, pokud máslo vyndáte z lednice a necháte ho alespoň 40 minut na lince. Čekací doba může být pro mnohé problém, obzvláště pokud jste se rozhodli začít s pečením právě tady a teď.
Mikrovlnka není nejlepším řešením
Pokud se máslo chystáte rozehřát v mikrovlnce nebo v mírně nahřáté troubě, s největší pravděpodobností povolí více, než potřebujete. Při zapracování do těsta pak mouka nasákne mnohem víc tuku a těsto tak přestane pružit a začne se trhat. Proto je důležité i s povoleným máslem pracovat rychleji, aby se mouka neměla čas nasáknout.
Jak správně povolit máslo
Existuje hned několik možností, jak u másla docílit pokojové teploty rychlejším způsobem. Nemusíte tak s pečením čekat hodinu a můžete si pomoct jednoduchými triky.
Nahřátá miska
Dobře vám poslouží kovová či keramická mísa a obyčejný talíř. Do mísy nalijte horkou vodu, aby se celá ohřála a mezitím máslo položte na připravený talíř. Z mísy pak vodu vylijte a talíř s máslem mísou přikryjte. Za pár minut můžete začít s pečením.
Menší kousky másla
Máslo se rychleji povolí, pokud jej nakrájíte na menší kostičky. Nůž nahřejte v horké vodě, tak se povolí ještě rychleji. Nůž namáčejte do vody opakovaně při každém řezu.
Struhadlo je pomocník
Ještě rychlejší způsob, než máslo krájet na malé kostky, je nastrouhat máslo na klasickém struhadle. S takovým máslem lze pracovat hned.
Zdroj: vitalia
redaktorka FTV Prima