Suroviny
- máslo (pokojové teploty) 250 g
- vanilkový cukr (domácí ) 5 lžic
- třtinový cukr 5 lžic
- citronová kůra 1 ks
- mořská sůl špetka
- hladká mouka 1 hrnek
- polohrubá mouka 1 hrnek + na podsypání
Postup přípravy
- Změklé máslo spolu s cukry pomocí háku ve tvaru “K” utřete v robotu do krému.
- Poté přidejte kůru z citronu, část si můžete nechat na posypání sušenek, a mořskou sůl. Při pomalých otáčkách přidávejte postupně mouky a třete, dokud nebude těsto hladké. I tak se bude trošku lepit.
- Potom stěrkou přendejte těsto na potravinářskou fólii, zabalte a nechte v ledničce alespoň hodinu odpočinout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Plechy vyložte pečicím papírem. Připravte si vykrajovátko, já měla kolečko o průměru 4 cm.
- Plochu zlehka posypte polohrubou moukou, vyndejte polovinu těsta a vyválejte ji opatrně na asi 1 cm tlustý plát. Těsto má tendenci se lepit, můžete jej trošku i zeshora posypat moukou. Vykrajujte kolečka a přendejte je na plech. Celkem těsto vyjde na 2 plechy.
- Sušenky pečte v předehřáté troubě asi 12 minut, ze stran budou zlatavé, ale zároveň ještě trošku měkké. Přendejte plech na mřížku a nechte je úplně vystydnout a pak teprve sušenky sundejte. V chladu a suchu je můžete skladovat až 2 týdny.