Suroviny
- hladká mouka 1 hrnek + na poprášení
- kukuřičný škrob (maizena) 3/4 hrnku
- sůl 1/4 lžičky
- máslo (změklé) 1/2 hrnku (asi 55 g)
- cukr krupice 1/2 hrnku + 1 lžíce
- žloutek (velké,pokojové teploty) 2 ks
- citronová kůra (jemně nastrouhaná) 1 lžíce + 2 lžičky
- citronová šťáva (čerstvá ) 3-4 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- moučkový cukr 1 a 3/4 hrnku
- brusinky (na ozdobení)
Postup přípravy
- V míse promíchejte mouku, škrob, prášek a sůl. V jiné míse ušlehejte nejlépe elektrickými metlami máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny, 3 až 4 minuty. Vmíchejte žloutky, citronovou kůru a vanilku. Rychlost metel snižte a postupně vmíchávejte moučnou směs. Těsto vytvarujte jako placku, zabalte a dejte nejméně na 1 hodinu až na 1 den do chladu.
- Troubu předehřejte na 180°C. Na lehce pomoučněné ploše vyválejte na výšku asi 3 mm a vykrájejte věnečky s vypíchnutým středem. Odkrojky znovu zpracujte. Rozložte na plech vyložený papírem, ponechte rozestupy. Nechte chladit asi 15 minut a pak upečte do světle zlaté barvy, asi 12 minut. V polovině doby plechy otočte čelem vzad, aby se cukroví peklo stejnoměrně. Nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce.
- Prosejte moučkový cukr a smíchejte se 3 lžícemi citronové šťávy na hladkou polevu. Omočte v ní z jedné strany věneček a posypte brusinkami. Nechte zaschnout na mřížce. Věnečky můžete uložit, proložené papírem na pečení, ve vzduchotěsné nádobě.