Jíst jídlo s otevřenou pusou na veřejnosti je pro většinu lidí nemyslitelné. Výzkum však dokazuje, že takové jídlo chutná lépe.
Jíst s otevřenou pusou je neslušné. Výzkum ale dokazuje, že bychom to dělat měli
Už malé děti se učí, že jíst s otevřenými ústy je neslušné. Je to jedno ze základních pravidel stolování hned vedle používání příboru.
Otevřená ústa dopřejí lepší zážitek z jídla
Nyní však britský výzkumník tvrdí, že všechny tyto správné návyky etikety ovlivňují chuť jídla a požitek z něj. Žvýkání s otevřenými ústy totiž může pomoci uvolnit více těkavých organických sloučenin, což přispívá k citlivějšímu čichu a celkovému vnímání. Těkavé sloučeniny tvoří vůni a chuť potravin. Například kávová zrna mají v sobě asi 1 000 těkavých sloučenin, a proto tak silně voní.
Dobře se ví, že čich hraje velkou roli ve vnímání chuti. Dává tedy smysl, že uvolnění těchto aromatických těkavých sloučenin zlepšuje vnímání jídla a představu o něm.
Vyzkoušejte recept na pravé italské tiramisu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdte ZDE
Vzduch pomáhá chuti
Žvýkání s otevřenými ústy má navíc další výhodu, kterou mnozí znají z ochutnávek vín. Stejně jako když pohybujete vínem v ústech, žvýkání s otevřenými ústy umožňuje přístup vzduchu, který dodává jídlu výraznější chuť.
Do konzumace se zapojuje všech pět smyslů. Kromě chuti a čichu hraje velkou roli také sluch, hmat a vizualizace pokrmu. Lidé mají rádi hlučná jídla – křupavá. Křupnutí je mnohem hlasitější, pokud jíme s otevřenými ústy. Opět se opakuje, že prožitek je tak intenzivnější. Jídlo je zkrátka smyslový zážitek.
Když jídlo dobře vypadá, voní, zní a má super vůni, pak si ho pravděpodobně užijete více. Zážitek bude o to intenzivnější, když si takové jídlo vychutnáte s otevřenými ústy.
Zdroj: allrecipes
Upečte si domácí křupavou focacciu podle videoreceptu krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima