Suroviny
- vepřová plec 1 kg
- vepřový bůček (s kůží) 1 kg
- česnek (drcený (lze vynechat)) 3 stroužky
- celý kmín
- voda 120 ml
- čerstvě namletý pepř (černý )
- sůl 1 vrchovatá lžíce
Postup přípravy
- Z bůčku seřízněte kůži a nakrájejte ji na menší proužky. Zbylé maso nakrájejte na kostky cca 2 x 2 cm.
- Maso v míse dobře promíchejte se solí, česnekem, kmínem a pepřem. Do vyvařených půllitrových sklenic nandejte maso a kousky kůže, sklenice naplňte asi 2 cm pod okraj. Do každé sklenice přilijte 30 ml studené vody a zavíčkujte je.
- Do velkého hrnce dejte na dno látkovou utěrku a na ni postavte sklenice. Přilijte vodu do tří čtvrtin výšky sklenic a vařte 2–3 hodiny. Poté nechte v pokojové teplotě vychladnout a odstát.
- Druhý den (po 24-48 hodinách) vařte stejným způsobem další 2 hodiny, aby se zlikvidovaly případné zbylé bakterie a spóry botulotoxinu..
PRIMA TIP: K masu můžete přidat i další ingredience na dochucení, např. cibuli, chilli, bobkový list, ale pokud se chystáte maso použít k vaření, doporučujeme spíše umírněnost, v podstatě si vystačíte se solí.
Hotové maso ve vlastní šťávě se hodí jako rychlá večeře s chlebem a salátem, ale je skvělé například do rizota, do omáček na těstoviny nebo do masových pomazánek. Lze z něj ale připravit i omáčku, stačí orestovat cibuli a houby, lehce zaprášit moukou, podlít trochou vývaru a přidat naložené maso.
Připravte například srbské rizoto podle návodného videoreceptu a místo mletého masa použijte zavařené maso
Kompletní recept najdete ZDE: Srbské rizoto s mletým masem a strouhaným sýrem