Vepřové maso zavařené ve vlastní šťávě

Moje hodnocení
58x

Maso ve vlastní šťávě patří mezi oblíbené pohotovostní suroviny, které se vyplatí mít ve spíži. Protože je maso už uvařené, stačí jen orestovat cibuli, na ni vyklepnout sklenici masa a během chvíle připravit rychlou a chutnou večeři. Sklenice s masem se hodí i na cestách, na chatě z něj můžete vařit nebo si ho namazat na chleba u táboráku.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • vepřová plec 1 kg
  • vepřový bůček (vepřový bůček s kůží) 1 kg
  • česnek, drcený (lze vynechat) 3 stroužky
  • celý kmín
  • pepř (čerstvě namletý černý pepř)
  • vejce (sůl) 1 vrchovatá lžíce
  • voda 120 ml

Postup přípravy

  1. Z bůčku seřízněte kůži a nakrájejte ji na menší proužky. Zbylé maso nakrájejte na kostky cca 2 x 2 cm.
  2. Maso v míse dobře promíchejte se solí, česnekem, kmínem a pepřem. Do vyvařených půllitrových sklenic nandejte maso a kousky kůže, sklenice naplňte asi 2 cm pod okraj. Do každé sklenice přilijte 30 ml studené vody a zavíčkujte je.
  3. Do velkého hrnce dejte na dno látkovou utěrku a na ni postavte sklenice. Přilijte vodu do tří čtvrtin výšky sklenic a vařte 2–3 hodiny. Poté nechte v pokojové teplotě vychladnout a odstát.
  4. Druhý den vařte stejným způsobem další 2 hodiny, aby se zlikvidovaly případné zbylé bakterie.

PRIMA TIP: K masu můžete přidat i další ingredience na dochucení, např. cibuli, chilli, bobkový list, ale pokud se chystáte maso použít k vaření, doporučujeme spíše umírněnost, v podstatě si vystačíte se solí.

Hotové maso ve vlastní šťávě se hodí jako rychlá večeře s chlebem a salátem, ale je skvělé například do rizota, do omáček na těstoviny nebo do masových pomazánek. Lze z něj ale připravit i omáčku, stačí orestovat cibuli a houby, lehce zaprášit moukou, podlít trochou vývaru a přidat naložené maso.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty