T-bone steak patří mezi nejvíce ceněné řezy hovězího masa. Součástí řezu je kost ve tvaru písmene T, ke které přiléhají dva různé druhy masa, a to svíčková a nízký roštěnec s jemným tukovým krytím. I když se příprava takového steaku může zdát komplikovaná, Martin Svatek se s námi podělil o tipy, s kterými to bude snadné jako facka, jak doslova říká.
Jak připravit dokonalý T-bone steak na grilu poradí šéfkuchař Martin Svatek
I kvůli tomu, že tento kus masa obsahuje kost, T-bone steak se neporcuje na tenké plátky, ale naopak na pěkně masité silné steaky, které mohou mít i výšku kolem 3-5 cm. Pro grilování vždy vybírejte vyzrálé (stařené) maso, které bude křehké a šťavnaté.
Maso samo o sobě má výraznou chuť, kterou nechcete přebít žádnou marinádou a výrazným kořením. V tomto případě volte pouze kvalitní vločkovou sůl a čerstvě namletý pepř.
Inspirujte se tipy, jak na dokonalý T-bone steak podle Martina Svatka
Maso před tepelnou úpravou vyndejte asi 20-30 minut předem z lednice, aby došlo do pokojové teploty. Díky tomu se steak na grilu rychleji prohřeje a zůstane krásně šťavnatý.
Odleželé a ochucené T-bone steaky vložte na gril na přímý žár a grilujte je, dokud se z obou stran nezbarví do tmavohněda. Steaky silnější než 2,5 cm po prudkém opečení ještě položte na stranu s kostí a grilujte dalších 3-5 minut, jinak by maso kolem kosti zůstalo syrové.
Poté steaky přesuňte na nepřímý žár a do masa zaveďte teplotní sondu, s kterou dosáhnete jistějšího výsledku a můžete kontrolovat stav propečení. Jakmile maso uvnitř steaku dosáhne teplotu 50 °C, je připraveno medium rare, při teplotě 54-56 °C je připravené na medium. Maso vyndejte z grilu včas, ať ho nepřepečete, bylo by pak tuhé. Steaky nechte asi 10 minut odležet, aby se v nich rozprostřela šťáva. Poté můžete krájet a servírovat.
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH