Znáte 5 pravidel zimního salátu? Bude dokonalý!

V parném létě nás saláty chladily i sytily, v zimě už na ně taková chuť není. Ale to by byla škoda! Udělejte si perfektní zimní salát, který ovšem má svá pravidla!

Ať už přes léto milujte hlávkovou klasiku, okurkový s octovou zálivkou, italské caprese, nebo řecký s fetou, saláty jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku. A ruku na srdce, když teploměry ukazují saharské teploty, saláty jsou často jediná konzumovatelná věc. Co se ale stane, když kalendář i počasí ohlásí listopad a nekompromisní konec teplého období je tady? Mnoho z nás vymění saláty za polévky. Jsou na tom podobně – lehce stravitelné, rychlé a zdravé… Ale pokud dodržíte několik jednoduchých zásad, stane se zimní salát vašim přítelem do nepohody, až okna pomaluje mráz a za nimi se rozhostí pravá zima!

1) Sezonní

Pravidlo číslo jedna zní: jezte sezonně. Vždyť “udělat salát” neznamená jen ze svaté trojice: okurka, rajče, paprika. Mohou být, proč ne, ale je toho mnohem mnohem víc, co může zimní trh nabídnout. Ledové a hlávkové saláty vyměňte za zemitější odrůdy s báječně nahořklou příchutí nebo udělejte mix salátových lístků s mladým baby špenátem a lístky řepy a fenyklu. Přidejte do salátu kapustu, zelí, červenou řepu, hrušky, dýni, luštěniny nebo celer. Prostě to, co je levné, dobré a dostupné. V zimních salátech se bude vyjímat kořenová zelenina nebo zimní druhy ovoce!

2) Zahřívací

Zatímco v létě chladil, teď se potřebujte pořádně zahřát. Na to je jedno slovo: chilli. Pálivé papričky jsou ideálním způsobem, jak salát pořádně rozhicovat. Buď je můžete použít čerstvé, nebo v podobě sušených vloček a zjemnit je sladkou příchutí. Abychom však nebyli nespravedliví, je toho více, co v zimě pěkně zahřeje a navíc zažene virózy. Nešetřete se zázvorem, česnekem nebo jalapeňo papričkami. Skvělé zahřívací schopnosti má také skořice nebo luštěniny.

3) Vydatný

Co naplat, v zimě se potřebujeme hlavně pořádně najíst. Naštěstí plavky nehrozí, tak se nerozpakujte dát si do zimní verze salátu něco pořádného, co vás opravdu zasytí. Budete potřebovat dávku bílkovin a tuků, které vás nezradí ani ve sněhové vánici. Do zimního salátu se bezvadně hodí avokádo, klobása, slanina, trhané pečené maso nebo hutnější sýry. Zkuste brie, kozí nebo pálivý s modrou plísní, skvělá bude i gouda nebo čedar. Mozzarelu a fetu nechte chvíli v regálech, jejich čas zase přijde. Hutnost salátu zajistí i podíl pečené zeleniny, vařených brambor a vajec nebo pořádná dávka luštěnin. Stačí si jen vybrat!

4) Křupavý

Jasně, že křupavý, to by nebyl snad ani salát. Jenže nám nepůjde o svěží zelenou křupavost, která tolik sluší jarním a letním variacím, ale o křupání v zimním podání. To zajistí už zmíněná slanina, chlebové krutony, skvělé odrůdy zimních jablek, čerstvý fenykl, červená cibule a především hromady semínek a ořechů, pokud možno trochu upražených na pánvi, aby se rozvoněly. Také vám už pracuje fantazie?

5) Exotický

V zimní variaci salátu si můžete dovolit trochu extravagance. Na trhu jsou exoti: manga, karamboly, fíky a datle, papája nebo liči. Zkuste je zkombinovat se svými oblíbenými salátovými lístky, trochou něčeho slaného a ostrou zálivkou. Navrch vše posypejte pořádnou sprchou semen z granátového jablka. Exotiku ale může představovat i sleď, mořské plody, šneci, humr nebo uzený losos či husí játra. Jde o luxusnější variaci salátu, ale na svátky si prostě dopřejte!

Připravila Kamila Ulčová

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty