Připravujete pohoštění pro své hosty a nechcete dělat stále stejné pomazánky a chlebíčky? Zkuste připravit degustaci sýrů, které doplňte výtečným kořeněným čatní. Máme pro vás recepty hned na tři varianty!
Vyzkoušejte 3 recepty na aromatická čatní k sýrům
Pokud jste čatní nikdy nevařili nebo dokonce ani neochutnali, pak vězte, že je to taková pikantní ostro-sladko-kyselá marmeláda, která je báječná jako doplněk k sýrům nebo k masu. Základem bývá sladké ovoce nebo sladší zelenina, doplněné kyselou složkou v podobě citrusové šťávy nebo octa, nezbytné je voňavé orientální koření a většinou nechybí dotek pálivosti.
Čatní (nebo chutney) má původ v indické kuchyni, kde se servíruje jako součást snad ke každému jídlu. A velkou oblibu má samozřejmě i v Británii, jejíž kuchyně je to indickou výrazně ovlivněna.
PEPŘOVÝ HERMELÍN S VOŇAVÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 55 minut
Co budete potřebovat?
• 1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř
Čatní:
• 3 jablka
• 2 bílé cibule
• 100 g cukru
• 2 lžíce medu
• 100 ml bílého vinného octa
• 100 ml vody
• 5 ks hřebíčku
• 1 lžíce kurkumy
• 1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
• 10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
• 20 g mraženého rybízu
• 1 mandarinka na plátky
• 3 bobkové listy
• šťáva z citronu
• vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abyste s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte mírně pikantním sýrem a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.
ORIGINÁLNÍ HERMELÍN S FÍKOVÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 45 minut
Co budete potřebovat?
• 1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál
Čatní:
• 150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády
• 25 ml balzamikového octa
• 25 ml horké vody
• 2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)
• 20 g másla
• 2 jarní nebo menší cibulky
• ½ lžičky kari
• ½ lžičky mletého hořčičného semínka
• kůra z ½ citronu
• pražené lískové oříšky na ozdobu
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidejte balzamikový ocet a horkou vodu, přidejte další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohřívejte na mírném ohni dalších 30 minut. Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a nechte 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podávejte s chuťově neutrálním sýrem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.
PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 40 minut
Co budete potřebovat?
• 1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika
Čatní:
• 4 červené cibule
• 50 g třtinového cukru
• 20 ml červeného vinného octa
• 30 ml balzamikového octa/sirupu
• 20 ml vody
• 1 celý česnek
• 1 lžíce oleje
• 50 g másla
• 1 malá lžička hořčičného semínka
• 20 g nastrouhaného zázvoru
• 4 kusy sušených rajčat
• kousek chilli papričky
• snítka rozmarýnu
• pepř, sůl
• pražené mandle na ozdobu
Postup:
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo s olejem, přidejte celý česnek a nechte v oleji pár minut rozvonět, pak vyndejte. Do česnekového oleje přidejte cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut nechte karamelizovat. Do směsi postupně přidejte vinný ocet, balzamikový ocet a zalijte trochou vody. Vařte dalších 10 minut, přidejte čerstvý zázvor, podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžete použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná se sýrem dochuceným paprikou, rajčaty nebo bylinkami, doplněným praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.
Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.
TZ, (klam)