Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vyzkoušejte 3 recepty na aromatická čatní k sýrům

Pepřový Hermelín s voňavým čatní

Pepřový Hermelín s voňavým čatní Zdroj: archiv Král Sýrů

  • Zavřít
Pepřový Hermelín s voňavým čatní

Pepřový Hermelín s voňavým čatní Zdroj: archiv Král Sýrů

Připravujete pohoštění pro své hosty a nechcete dělat stále stejné pomazánky a chlebíčky? Zkuste připravit degustaci sýrů, které doplňte výtečným kořeněným čatní. Máme pro vás recepty hned na tři varianty!

Seznam.cz banner

Pokud jste čatní nikdy nevařili nebo dokonce ani neochutnali, pak vězte, že je to taková pikantní ostro-sladko-kyselá marmeláda, která je báječná jako doplněk k sýrům nebo k masu. Základem bývá sladké ovoce nebo sladší zelenina, doplněné kyselou složkou v podobě citrusové šťávy nebo octa, nezbytné je voňavé orientální koření a většinou nechybí dotek pálivosti.

Čatní (nebo chutney) má původ v indické kuchyni, kde se servíruje jako součást snad ke každému jídlu. A velkou oblibu má samozřejmě i v Británii, jejíž kuchyně je to indickou výrazně ovlivněna.

PEPŘOVÝ HERMELÍN S VOŇAVÝM ČATNÍ

Doba přípravy čatní: 55 minut

Co budete potřebovat?

• 1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř

Čatní:

• 3 jablka

• 2 bílé cibule

• 100 g cukru

• 2 lžíce medu

• 100 ml bílého vinného octa

• 100 ml vody

• 5 ks hřebíčku

• 1 lžíce kurkumy

• 1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu

• 10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru

• 20 g mraženého rybízu

• 1 mandarinka na plátky

• 3 bobkové listy

• šťáva z citronu

• vlašské ořechy na ozdobu

Postup:

Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abyste s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte mírně pikantním sýrem a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.

ORIGINÁLNÍ HERMELÍN S FÍKOVÝM ČATNÍ

Doba přípravy čatní: 45 minut

Co budete potřebovat?

• 1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál

Čatní:

• 150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády

• 25 ml balzamikového octa

• 25 ml horké vody

• 2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)

• 20 g másla

• 2 jarní nebo menší cibulky

• ½ lžičky kari

• ½ lžičky mletého hořčičného semínka

• kůra z ½ citronu

• pražené lískové oříšky na ozdobu

• sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidejte balzamikový ocet a horkou vodu, přidejte další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohřívejte na mírném ohni dalších 30 minut. Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a nechte 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podávejte s chuťově neutrálním sýrem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.

PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ

Doba přípravy čatní: 40 minut

Co budete potřebovat?

• 1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika

Čatní:

• 4 červené cibule

• 50 g třtinového cukru

• 20 ml červeného vinného octa

• 30 ml balzamikového octa/sirupu

• 20 ml vody

• 1 celý česnek

• 1 lžíce oleje

• 50 g másla

• 1 malá lžička hořčičného semínka

• 20 g nastrouhaného zázvoru

• 4 kusy sušených rajčat

• kousek chilli papričky

• snítka rozmarýnu

• pepř, sůl

• pražené mandle na ozdobu

Postup:

Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo s olejem, přidejte celý česnek a nechte v oleji pár minut rozvonět, pak vyndejte. Do česnekového oleje přidejte cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut nechte karamelizovat. Do směsi postupně přidejte vinný ocet, balzamikový ocet a zalijte trochou vody. Vařte dalších 10 minut, přidejte čerstvý zázvor, podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžete použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná se sýrem dochuceným paprikou, rajčaty nebo bylinkami, doplněným praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.

Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.

TZ, (klam)

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to ořechy cukr sůl sýr rajče marmeláda škola vaření ocet máslo čatní Balzámový ocet čatní pohoštění na párty

Návrhy pro vás

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Nápoje

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí Maso

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society Sladké

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem Maso

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši


Přečtěte si také

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Maso
Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Novinky
Z větve do lisu za 2 hodiny! Proč je rychlost pro kvalitu španělského oleje tak důležitá?

Z větve do lisu za 2 hodiny! Proč je rychlost pro kvalitu španělského oleje tak důležitá?

Sladké
Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Maso
Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Naplánujte si pečení cukroví na celý advent. Poradíme, kdy a jaké druhy postupně péct

Naplánujte si pečení cukroví na celý advent. Poradíme, kdy a jaké druhy postupně péct

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Dýňový cheesecake s perníčkovým kořením podle Bread Society

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem Sladké

Francouzský moučník Marjolaine – sladké řezy s čokoládou, žloutkovým krémem a griliášem

Maso
Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem Maso

Kuře na paprice s klobásou – poctivý domácí paprikáš s pikantním šmrncem

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Nápoje
Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku Nápoje

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši Předkrmy a chuťovky

Jumeokbap: Korejské rýžové koule – výborná svačina, která má duši

Vegetariánské
Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Sladké
Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

ON-LINE: Hanba, křičeli lidé na Národní na Babiše. I příchod šéfa Svobodných doprovázel pískot Rusko nahání tisíce dezertérů: Za útěk z boje jim hrozí bití, vězení i návrat do „pekla“ Manželka Bruce Willise o životě s demencí: Nenoste černou barvu, radí blízkým nemocných

prima-zeny

Ondřej opustil Zrádce. Videomaker se obětoval za Aničku a dal jí kartu života Lékař, který držel v rukou srdce: Příběh doktora Horna inspiroval seriál Sestřička dohlížela na Lukáše Vaculíka: Ježíšmarja, ne! Takhle si ruce myje automechanik

prima-zoom

Opravdu Lizzie Borden vraždila sekerou? Co se bude dít, když Velkou Británii zasáhne atomová bomba? Ve čtyřech ponorkách se otevřou tajné dopisy Záhadný zabiják postřílel rodinu, zřejmě si ji vybral náhodně. Čtyřletá dívka se osm hodin schovávala v autě

prima-fresh

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Vepřové plíčky na smetaně – tradiční poklad staročeské kuchyně překvapí jemnou chutí

prima-cool

Pattinson se chce vrátit do Stmívání Vetřelec 5: Sigourney Weaver natvrdo řekla, kdo zabránil jejímu návratu do role Ellen Ripley Největší film roku 2026: Nové fotky z Nolanovy Odyssey ukazují armádu i trójského koně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Ochraňte vánoční výzdobu před kočkou a naopak: Využijte alobal a vysoké škrabadlo Tradiční dekorace z jablek nás provedou od podzimu do Vánoc Tajemství dlouhých zimních večerů: Přástky byly veselé a ne moc mravné...

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.