Připravujete pohoštění pro své hosty a nechcete dělat stále stejné pomazánky a chlebíčky? Zkuste připravit degustaci sýrů, které doplňte výtečným kořeněným čatní. Máme pro vás recepty hned na tři varianty!

Pepřový Hermelín s voňavým čatní Zdroj: archiv Král Sýrů
Připravujete pohoštění pro své hosty a nechcete dělat stále stejné pomazánky a chlebíčky? Zkuste připravit degustaci sýrů, které doplňte výtečným kořeněným čatní. Máme pro vás recepty hned na tři varianty!
Pokud jste čatní nikdy nevařili nebo dokonce ani neochutnali, pak vězte, že je to taková pikantní ostro-sladko-kyselá marmeláda, která je báječná jako doplněk k sýrům nebo k masu. Základem bývá sladké ovoce nebo sladší zelenina, doplněné kyselou složkou v podobě citrusové šťávy nebo octa, nezbytné je voňavé orientální koření a většinou nechybí dotek pálivosti.
Čatní (nebo chutney) má původ v indické kuchyni, kde se servíruje jako součást snad ke každému jídlu. A velkou oblibu má samozřejmě i v Británii, jejíž kuchyně je to indickou výrazně ovlivněna.
Doba přípravy čatní: 55 minut
Co budete potřebovat?
• 1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř
Čatní:
• 3 jablka
• 2 bílé cibule
• 100 g cukru
• 2 lžíce medu
• 100 ml bílého vinného octa
• 100 ml vody
• 5 ks hřebíčku
• 1 lžíce kurkumy
• 1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
• 10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
• 20 g mraženého rybízu
• 1 mandarinka na plátky
• 3 bobkové listy
• šťáva z citronu
• vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abyste s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte mírně pikantním sýrem a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.
Doba přípravy čatní: 45 minut
Co budete potřebovat?
• 1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál
Čatní:
• 150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády
• 25 ml balzamikového octa
• 25 ml horké vody
• 2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)
• 20 g másla
• 2 jarní nebo menší cibulky
• ½ lžičky kari
• ½ lžičky mletého hořčičného semínka
• kůra z ½ citronu
• pražené lískové oříšky na ozdobu
• sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidejte balzamikový ocet a horkou vodu, přidejte další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohřívejte na mírném ohni dalších 30 minut. Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a nechte 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podávejte s chuťově neutrálním sýrem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.
Doba přípravy čatní: 40 minut
Co budete potřebovat?
• 1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika
Čatní:
• 4 červené cibule
• 50 g třtinového cukru
• 20 ml červeného vinného octa
• 30 ml balzamikového octa/sirupu
• 20 ml vody
• 1 celý česnek
• 1 lžíce oleje
• 50 g másla
• 1 malá lžička hořčičného semínka
• 20 g nastrouhaného zázvoru
• 4 kusy sušených rajčat
• kousek chilli papričky
• snítka rozmarýnu
• pepř, sůl
• pražené mandle na ozdobu
Postup:
Ve středně velkém hrnci rozpusťte máslo s olejem, přidejte celý česnek a nechte v oleji pár minut rozvonět, pak vyndejte. Do česnekového oleje přidejte cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut nechte karamelizovat. Do směsi postupně přidejte vinný ocet, balzamikový ocet a zalijte trochou vody. Vařte dalších 10 minut, přidejte čerstvý zázvor, podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžete použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná se sýrem dochuceným paprikou, rajčaty nebo bylinkami, doplněným praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.
Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.
TZ, (klam)
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living