Vajíčko je ABSOLUTNÍ základ domácích zásob. Dá se půjčit u sousedky a vždy zachrání situaci, když je hlad nebo chuť na něco dobrého. Kde by bez něj byla česká kuchyně? Nedělní bábovka, knedlíky, řízky v trojobalu, buchty a pořádná snídaně… A co teprve Velikonoce! Co jste o vejci ještě nevěděli?
Něco na tom vejci je! 10 zajímavostí, které o obyčejném vajíčku ještě možná nevíte
1. Superpotravina
Až budete rodině chystat snídani, myslete na to, že vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na světě! A má to svou logiku, vždyť kdybychom ho slepici nesebrali, vzniklo by uvnitř kuře. Jedno vejce natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a vitamin D, dále fosfor, selen, kyselinu listovou, vápník i zinek. To vše v jednom kulatém balení.
2. Neztloustnete!
Ne nadarmo doporučují fitness trenéři a dietologové klientům jíst vejce. Je plné bílkovin a obsahuje zdravé tuky, zato sacharidy ve výrazné menšině. Navíc vás zasytí na dlouho, i když jedno vařené vejce má asi jen 77 kalorií.
I samotné vejce lze připravit mnoha různými způsoby, Foto: iStock
3. Jak dlouho vydrží?
Za čerstvé vejce se považuje takové, které není starší než devět dnů po snášce. Trvanlivost vajec je pak 28 dní po snesení. Pokud tedy používáte vejce z obchodu, zjistíte datum snášky po odečtení 28 dnů od minimální trvanlivosti. Po uplynutí devítidenní lhůty už je vhodné používat vejce pouze k vaření nebo pečení.
4. Hnědá nebo bílá?
Možná vás někdy napadlo, jaký je rozdíl mezi bílou a hnědou skořápkou? Bílá vajíčka snášejí slepice s bílým peřím, hnědá vajíčka jejich kropenaté a hnědé příbuzné. Zajímavé však je, že hnědá vejce mají silnější skořápku. Podobné to je se zabarvením žloutku. Jeho odstín je dán vyloženě jen složením krmiva. Domácí vejce jej vždy mívaly sytě zbarvený díky kvalitní výživě, ovšem dnes už jsou také vajíčka z obchodu uvnitř krásně oranžová, neboť správné krmné směsi, které způsobí toto zabarvení, používají i velkochovy.
5. Cholesterolu se nebojte
Dříve se konzumace vajec nedoporučovala kvůli vysokým dávkám cholesterolu, ale tato teze už je dávno překonaná. Je dokázáno, že vajíčka ve skutečnosti nezvyšují krevní cholesterol. Tělo si ho totiž dokáže pomocí jater vyprodukovat spoustu samo. Pokud posnídáte vejce, játra svou produkci cholesterolu prostě omezí. Naopak, vejce zvyšují “dobrý” HDL cholesterol, který potřebujeme pro kardiovaskulární zdraví.
6. Největší vejce je z ČR!
Věřte nebo ne, ale největší vejce na světě pochází z České republiky! V roce 2005 ho snesla slepice paní Věry Ouškové ze Strunkovic nad Volyňkou na Strakonicku. Měřilo na výšku téměř 9 cm, vážilo 210 g a mělo obvod 21 cm. Naše největší vajíčko bylo zasláno do Londýna na zápis do Guinessovy knihy rekordů a potom našlo domov v Muzeu kuriozit v Pelhřimově. Rozměry slepice nejsou známé :)
7. Vejce dodají cholin
Že nevíte, co to je? Cholin je veledůležitá živina a hodně lidí ho nemá dostatek. Tato látka je zásadní pro náš organismus a často se váže na vitamin B. Cholin ovlivňuje mnoho zásadních funkcí, za všechny připomeňme roli v produkci signálních molekul v mozku.
8. Lépe uvidíte
Nejen mrkev, ale i vejce pomohou k dobrému zraku. Vajíčka totiž obsahují lutein a zeaxantin, antioxidanty užitečné pro oči. Zajišťují obnovení sítnice a omezují riziko vzniku šedého zákalu či makulární degenerace. Navíc se ve vejcích nachází již zmíněný vitamin A, který oči chrání před slepotou.
9. Zasytí nás!
Vejce skutečně dokážou neuvěřitelně rychle zasytit! Pokud máte vlčí hlad, slupněte dvě natvrdo uvařená vajíčka a uvidíte, že se budete cítit příjemně sytí. Obsahují zasycující makroživiny a pomůžou vám získat kontrolu nad vaší vůlí. Jinými slovy, pokud si dáte vaječné jídlo, s největší pravděpodobností se ubráníte nájezdům na lednici a uzobávání všeho, co vám přijde pod ruku. Nebudete mít prostě hlad, ani potřebu se přejídat.
10. Jsou výborná
Pokud odhlédneme od všech zdravotních hledisek, vajíčka jsou prostě moc dobrá. Navíc nás v kuchyni vždy podrží! Zvláště pak v té české. Jen se zamyslete: knedlíky, buchty, šunkofleky, nudle, pomazánky, majonéza, španělský ptáček, kulajda, lívance… Prostě se bez nich neobejdeme. Až je budete kupovat, pomyslete také na svoji odpovědnost a podpořte vejce z volných chovů a chovů na podestýlce. Vždy’t slepicím máme být za co vděční!
Autor: Kamila Ulčová