Brambory jsou víceleté hlíznaté rostliny z čeledi lilkovitých pěstované jako jednoletá plodina. Často jsou nazývané zemáky, erteple, kobzole, zemčátka.
Brambory – vítaní přistěhovalci z Ameriky
Široké rozšíření brambor v evropském zemědělství počátkem 19. století ochránilo Evropu od cyklických hladomorů a kurdějí.
Varné typy
Varný typ A – hladká slupka, lojovitá dužnina, menší obsah škrobu, vhodné pro vaření ve slupce, na bramborový salát, na loupačku.
Varný typ B – univerzální použití, vhodné jako přílohové, restované, do polévek i salátů.
Varný typ C – nejvíce škrobovité, moučnaté a po uvaření se rozpadají. Vhodné do bramborových těst, kaší, placek, bramboráků.
Rozdělení brambor podle doby sklizně
Rané brambory – hlízy sklizené do 30. června
Pozdní brambory – hlízy sklizené po 30. červnu
Účinné látky
Hlavně škrob a bílkoviny, z minerálních látek obsahují hlavně hořčík, železo a zinek. Obsah vitamínu C je závislý na způsobu a době uskladnění brambor.
Na co si dát pozor
Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, hlavně solanin. Při osvětlení a zezelenání hlíz se obsah solaninu zvyšuje. Proto je dobré zelené části hlíz a případná klíčící očka před zpracováním odstranit.
Nákup a skladování
Současný prodej převážně praných bramborových hlíz je určen k přímé spotřebě, maximálně několikadennímu skladování. Neprané, zdravé a neporušené hlízy skladujeme ve tmě, nejlépe při teplotě 4–6 stupňů a relativní vlhkosti 55 procent. Vyšší teploty vedou k předčasnému klíčení, naopak mráz hlízy ničí.
Domácí bramborové hranolky
Vynechte řetězce rychlého občerstvení i pytlíky mražených hranolek. Domácí výroba bez použití fritézy je nejen zdravější, ale pro vaše děti také zábavnější.
Postup: Oloupané brambory nakrájejte na 1 cm tlusté plátky a ty pak na 1 cm silné hranolky. Tuto činnost lze svěřit po bezpečnostní instruktáži i starším dětem – smiřte se však s větším množstvím nestandardních tvarů. Nakrájené hranolky vložte do osolené vroucí vody a vařte asi 3 minuty. Po slití vody rozložte hranolky na plech v jedné vrstvě a pokapejte olejem. Řádně promíchejte, aby došlo k omaštění každého kousku. Osolte a pečte v předehřáté troubě na 230 stupňů dozlatova. Během pečení 1–2 x hranolky obraťte.
Bramborová kaše
Bramborová kaše je luxusní příloha téměř ke všem masitým pokrmům.
Suroviny:
• 1 kg brambor (nejvhodnější je varný typ C)
• 300 ml mléka
• 80 g másla
• sůl
Postup: Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a několikrát propláchněte (vyplavíte více škrobu). Vařte v osolené vodě asi 20 minut. Poté brambory slijte a nechte chvíli odstát. Mezitím ohřejte mléko. Slité brambory rozmixujte a postupně přilijte horké mléko. Nakonec přidejte máslo a sůl a došlehejte. Konzistence by měla být akorát krémová a přitom pevná.
Na co si dát pozor
Brambory vařené ve slupce si zachovají více minerálů a vitamínů C než brambory uvařené oškrábané a rozkrájené. Brambory uvařené ve slupce a zchlazené vydrží v lednici několik dní, zatímco brambory oloupané a uvařené už druhý až třetí den osliznou a zkysnou.
Autor: Alžběta Krchová