Na pultech se objevily relativně nedávno a dnes už je běžně zakoupíte v každém supermarketu. Vyznačují se nasládlou chutí a jsou výživově hodnotnější než brambory. Řeč je o batátech, sladkých bramborách. Povíme vám, co z nich připravit, abyste se olizovali až za ušima.
Pusťte do kuchyně batáty: 7 způsobů přípravy, které si zamilujete
Batáty jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a ve srovnání s bramborami jsou ještě o něco výživnější. Mají více vitamínu C, vlákniny i minerálů a naopak méně sacharidů. Sladké brambory bodují i obsahem betakarotenu, ze kterého si naše tělo tvoří tolik důležitý vitamín A. Ze 100 gramů syrového batátu můžeme získat až 150 % jeho doporučené denní dávky.
Batáty se v kuchyni neztratí
Můžete je vařit, péct v troubě, grilovat, zapékat, rozmixovat je na pyré a svou chutí jsou přímo předurčeny pro experimenty na poli sladkých jídel. Batáty se prostě neztratí. Využijte naplno možnosti příprav, které nabízejí. Nakrájet je na kostičky a šoupnout do mikrovlnky je nuda. Vyzkoušejte raději některý z našich tipů. Garantujeme, že vás batáty jen tak neomrzí.
1. Batátové hranolky pokaždé jinak
Hranolky ze sladkých brambor jsou vynikající přílohou. Batáty stačí omýt, nakrájet a na plechu vyloženém pečicím papírem je pořádně promíchat se solí a olivovým olejem nebo ghí. Pečte je zprudka asi na 200 °C do zlaté kůrky a klidně zapněte i gril. Během pečení je několikrát promíchejte.
Jakmile si přípravu základních batátových hranolků osvojíte, můžete experimentovat s kořením. Pro začátek ovoňte hranolky sladkou nebo uzenou paprikou a dodejte jim pikantnost kajenským pepřem. Náš extra tip je římský kmín a limetka! Hotové je pak můžete posypat bylinkami a ty s římským kmínem si budou skvěle rozumět s čerstvým koriandrem.
PRIMA TIP: Honí vás mlsná? Hranolky upečte potřené kokosovým olejem nebo ghí, poprašte je skořicí smíchanou se třtinovým cukrem, případně panelou a promíchejte.
2. Batátové lupínky
Jsou křupavé a zdravější než fritované. Upečte si batátové lupínky v troubě. Velkou hlízu nakrájejte na co nejtenčí plátky, zlehka je potřete olivovým olejem a posolte. Pečte je na 150 °C na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut, případně tak dlouho, dokud nejsou lehce hnědé a křupavé.
3. Batátové lívance
Naslano se ztraceným vejcem a pažitkou, nebo nasladko se lžící zakysané smetany a ovocem? To necháme na vás. Postup je v obou případech stejný, jen do sladké verze přidejte skořici a do slané zas pepř nebo další koření podle chuti.
Oloupaný a nakrájený batát uvařte se špetkou soli doměkka. Částečně vychladlý ho rozmixujte se dvěma vejci. Přidejte jednu až dvě lžíce jemných ovesných vloček a rozmixujte dohladka a do požadované konzistence těsta (jako na klasické lívance). Přimíchejte lžičku prášku do pečiva a případně ochuťte podle zamýšleného způsobu servírování. Lívance smažte na nepřilnavé pánvi vytřené kokosovým olejem nebo přepuštěným máslem.
4. Bramborový salát trochu jinak
Vyměňte brambory za batáty a pochutnáte si zrovna tak. Menší podlouhlé batáty uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a použijte místo brambor v oblíbeném receptu na bramborový salát. Chcete-li salát méně sladký, použijte méně vařené mrkve, a naopak kyselejší okurky. Ty si můžete připravit krátce kvašené jako pickles!
5. Šťouchané batáty
Skvělé k masu i se sázeným vejcem! Oloupané batáty nakrájejte na plátky a upečte je v troubě, lehce osolené a potřené olivovým olejem. Rozšťouchejte je s kouskem másla a dochuťte pepřem, solí a promíchejte s pokrájenou jarní cibulkou.
6. Do sendviče s nimi
Tenké plátky vařených nebo pečených batátů dokážou oživit nejeden sendvič či wrap a výborně doplní sýrovou i masovou náplň. Nebo z nich připravte rovnou pomazánku! Stačí je rozmačkat a promíchat s lučinou a ochutit. Zkuste je nabídnout dětem ke svačině, bude to něco nového a jejich nasládlou chuť si určitě zamilují.
7. Batátová polévka
Polévka je grunt, to už věděly naše babičky, a batátová polévka nás v období chladnějších dnů dokáže krásně zahřát a nasytit. Zkuste ji jako alternativu k oblíbené dýňovce. Má podobnou barvu a stejně konejšivý efekt.
Cibuli nadrobno a nasekaný česnek zpěňte na oleji nebo ghí. Přidejte nakrájený, oloupaný batát, dvě mrkve a kousek nasekaného zázvoru. Osolte a za stálého míchání krátce restujte, až se suroviny rozvoní. Zalijte jemným kuřecím vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká. Vše rozmixujte dohladka a zjemněte smetanou nebo kokosovým mlékem. Polévku ochutnejte a podle potřeby dosolte, dochuťte pepřem a šťávou z limetky, můžete i chilli. Podávejte zakápnuté olejem, smetanou či kokosovým mlékem a přizdobte čerstvými bylinkami.
ZDROJ FOTO: ISTOCK