Batátovo-mrkvový krém se semínky

Moje hodnocení
5x

Červené batáty nebo také sladké brambory pocházejí stejně jako brambory ze Střední Ameriky; botanicky ale nejsou příbuzné. Vařené, pečené i smažené mají jemnou, lehounce nasládlou chuť trošku podobnou dýni. Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé. Batáty jsou totiž zásobárnou vitaminu C, podporujícího imunitu. Obsahují hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti. Navíc snižují hladinu cholesterolu. Spolu s mrkví bohatou na vitamin A a také na antioxidanty tvoří skvělou dvojici.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Batáty a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut.
  3. Mezitím co se směs peče, ve větším hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Poté, co je hotová, k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvíli restujte a pak odstavte směs z plamene.
  4. Jakmile jsou batáty s mrkví dozlatova upečené, dejte je do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte zeleninový vývar a vše za pomoci tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Vývar nebo vodu můžete přidat podle toho, jak máte rádi polévky husté. Rozmixovanou polévku dejte zhruba na 5 minut vařit a dochuťte podle potřeby.
  5. Na pánvi opražte směs semínek, jimiž ozdobíte naservírovanou polévku. Podávejte s chlebem.

MORA a příjemné chvíle s rodinou patří dohromady už bezmála dvě stě let. A protože dobré jídlo a pečení ve většině rodin nemůže chybět, přichází MORA s celoroční akcí, kdy zákazníci získají při koupi jakékoliv vestavné trouby MORA 10 balení mouky zdarma až domů. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv MORA


Přečtěte si také

Recepty