Můžete nechat máslo mimo lednici několik hodin bez rizika? Důležité jsou tyto 3 zásady
S měkkým máslem se lépe pracuje
Zdroj: istock.com
S měkkým máslem se lépe pracuje
Zdroj:
istock.com
Běžně se mléčné výrobky, jako je sýr a mléko, uchovávají v chladu. Díky tomu se nezkazí tak rychle. Někteří však nechávají máslo, další mléčný výrobek, venku z lednice i několik dnů. Ostatně, s měkkým máslem se v kuchyni rozhodně pracuje lépe. Je však takové zacházení s mléčným produktem bezpečné?
Ať už jste nechali máslo venku nechtěně, či jej preferujete změklé, je dobré zjistit, zda není tato potravina po několika hodinách ke konzumaci nebezpečná.
Změklé máslo v pokojové teplotě
Máslo má nízký obsah sacharidů a bílkovin. To v praxi znamená, že na rozdíl od měkkých mléčných produktů, jako je smetanový sýr, ricotta nebo tvaroh, může máslo zůstat mimo lednici hodiny, dokonce i dny, aniž by mu hrozilo zkažení. Bakterie a plísně se u másla nemnoží tak rychle jako u jiných mléčných výrobků. Má to však jedno velké ALE.
To, že je obecně bezpečné nechat máslo na pultu, však neznamená, že neexistuje několik zásad bezpečnosti skladování, které je třeba dodržovat.
V pokojové teplotě vydrží déle slané máslo než klasické neochucené. V Česku sice většina domácností upřednostňuje máslo čisté bez soli, ale například v Portugalsku je konzumace slaného velmi rozšířená. Sůl totiž funguje jako přírodní konzervant potravin a zabraňuje tak rychlému množení bakterií.
2. Skladujte ve správné nádobě
Nenechávejte máslo v obalech z voskového papíru, pokud plánujete nechat celou kostku déle mimo lednici. Místo toho použijte speciální nádobu na máslo, která zadrží vzduch a světlo. Nejlepší variantou je takzvaný máselný hrnek s pokličkou, který je ideální nádobou pro uchovávání másla v pokojové teplotě.
Teplota v pokoji ovlivňuje dobu, po kterou máslo vydrží mimo lednici. Horké prostředí může způsobit rychlejší zkažení nebo změnu textury. Pokud je ve vaší kuchyni pravidelně více jak 21 °C, je bezpečnější máslo uchovávat v lednici.
Jak dlouho vydrží máslo mimo lednici
Pokud vyndáte máslo na linku a necháte jej bez povšimnutí v původním obalu, nevydrží v pokojové teplotě déle než dva dny. Pak začne žluknout. V chladnější místnosti ve speciální nádobě, která zadržuje vzduch a světlo, vydrží máslo mimo lednici klidně i dva týdny.