Dýně kam se podíváš. Zářivě oranžové plody plní regály obchodů, stánky tržišť a na zahrádkách už je sklizeno. Máme pro vás tipy, jak s dýněmi naložit, co dobrého z nich přichystat a jak bohatou úrodu zpracovat do zásoby.
Dýně: jak zpracovat úrodu a uchovat ji do zásoby až do jara
Když se zeptáme, jaké suroviny pro vás symbolizují podzim, stále častěji padne vedle jablek a hrušek řeč také na dýně. Ta v posledních letech nabírá na popularitě a v českých domácnostech si postupně vydobyla své pevné místo. A to je jedině dobře! Je výživná, ale nízkokalorická a uplatnění najde v kuchyni naslano i nasladko.
Zdravá dýně
Dýně obsahuje asi 90 % vody a velké množství vlákniny. Je jedním z nejlepších zdrojů provitaminu A (betakarotenu) a obsahuje i vitamíny C, B1, B2 a E, z minerálů pak především draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. Jedná se o lehce stravitelnou zeleninu, která je navíc schopna absorbovat ve střevech toxiny, a bývá proto zařazována do jídelníčku při podzimních detoxikačních kúrách. Lutein a zeaxantin zas pomáhají chránit zrak. Suma sumárum, dýně je skutečnou superpotravinou a naši pozornost si právem zaslouží.
Semínka nevyhazujte
Z dýně se nejčastěji konzumuje její dužina. Semínka ale nemusí skončit v koši. Jsou bohatá především na fosfor, zinek a vitamín E, ale najdeme v nich i další stopové prvky a minerály jako selen, mangan, hořčík a železo a v menším množství také vitamíny A, B a D. Dýňová semínka jsou zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin a obsahují také fytosteroly, které přispívají k regulaci hladiny cholesterolu.
Očištěná semínka nejprve na 8 hodin namočte. Aktivují se v nich enzymy a vyplaví většina antinutrientů, tedy látek, které brání vstřebávání živin. Následně je osušená můžete přidávat do pečiva a skvělá jsou i dochucená a šetrně upražená do salátů a polévek.
Hokaido vede
Nejoblíbenějším druhem dýně je hokaido. Je sytě oranžová, její dužina má nasládlou chuť a na rozdíl od ostatních se nemusí loupat, což usnadňuje její použití v kuchyni.
Máslová dýně je také běžně dostupná a oblíbená zejména při sladkém pečení. Má tuhou béžovou slupku, sytě oranžovou dužinu a tvar hrušky. Máslová dýně je jemnější a sladší než hokaido a svou chutí připomíná lískové oříšky. To ji přímo předurčuje do muffinů, koláčů, dýňových chlebíčků a marmelád.
K častěji využívaným druhům dýní se řadí ještě muškátová a špagetová dýně, jejíž dužinu po upečení můžete natrhat vidličkou na dlouhá vlákna a použít jako náhradu klasických špaget.
Absolutní klasikou je krémová dýňová polévka. Připravte ji podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Dýně naslano i nasladko
Dýně je v kuchyni mimořádně vděčnou surovinou. Vykouzlíte z ní hravě chutnou polévku, přílohu, hlavní jídlo, slaný snack i dezert.
Dýňová polévka je podzimní hit a současně nejběžnější úpravou dýně v nespočtu variant. Pro tu nejjednodušší stačí pokrájet dužinu na kostičky, orestovat ji na zpěněné cibulce, zalít vodou nebo vývarem a uvařit doměkka. Rozmixovanou dýni nakonec zjemníte smetanou, dosolíte a dochutíte muškátovým oříškem a pepřem. Krása dýňové polévky ale spočívá v její variabilitě a množství verzí, které lze připravit. Stačí smetanu nahradit kokosovým mlékem, do základu jemně nasekat česnek a zázvor, přihodit pár krevet a finále dochutit chilli, šťávou z limet a čerstvým koriandrem. Polévka je rázem docela jiná a s nádechem exotiky. Vyzkoušejte sami, která vám bude nejvíce chutnat. Zda taková, do které přidáte mrkev a brambor a bude se více blížit oblíbené svíčkové, nebo si trochu pohrajete s kombinacemi chutí a vyzkoušíte ji ve verzi s jablky či pomerančem.
PRIMA TIP: Polévku servírujte zakápnutou smetanou a ozdobenou bylinkami, opraženými semínky, krutony nebo slaninovými chipsy.
Pečená dýně je skvělou přílohou i lehkou večeří. Příprava je snadná. Hokaido očistěte, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na půlměsíčky. Máslová dýně má ve své užší části dužinu plnou, bez semen, a dají se z ní krásně nakrájet hranolky. Použít můžete ale i muškátovou nebo jinou dýni. Kousky dýně pak upečte se solí a pepřem hojně potřené olivovým olejem nebo ghí. Pečte je zprudka (200 °C i více podle použitého tuku) a můžete zapnout i gril, aby cukry v dýni obsažené krásně zkaramelizovaly a pomohly vytvořit úžasnou kůrku.
Pečenou dýni servírujte s bylinkami zakápnutou panenským olivovým olejem nebo ji rozmixujte na dýňové pyré. To se skvěle hodí jako příloha a poslouží i jako základ mnoha dalších receptů.
Pokud dýni nakrájíte na menší kusy a pak z ní škrabkou oddělíte tenké plátky, můžete upéct dýňové chipsy. Pečte je potřené olejem, osolené a okořeněné asi 20 minut na 200 °C a v průběhu pečení je několikrát promíchejte.
PRIMA TIP: K přípravě chipsů můžete použít i sušičku ovoce a vyhnout se tukům. Dýně je také skvělým doplňkem dušených a pečených mas a báječně chutná i zapečená, ale na své si přijdou i milovníci sladkého. Už jste vyzkoušeli dýňový koláč?
Jak uchovat dýni na horší časy?
Kulinářská dýňová sezona je krásná, ale co když polévka pro tentokrát stačila a pečenou dýni nemůžete už ani vidět (natož cítit)? Co když dýňové muffiny a perník už ani Punťa nežere? Pokud se vám urodilo více dýní, než můžete spotřebovat nebo rozdat rodině či známým, máte v podstatě 5 základních možností, jak ji uchovat na horší časy:
- 1. Uskladnit
Pokud chcete, aby vám dýně dlouho vydržely, nechte je po sklizni ještě měsíc až dva dozrát na suchém, chráněném místě, ideálně na sluníčku. Prodloužíte tak nejen jejich trvanlivost, ale poznáte to i na chuti. Škroby se budou postupně měnit na cukry a zjemní se i konzistence dužiny. Pro dlouhodobé uskladnění vyberte jen opravdu zralé plody se zaschlou stopkou a zvolte pro ně suché a dobře větrané místo. Přílišná vlhkost dýním nesvědčí, brzo by shnily. Ideální teplota je 10 až 15 stupňů. Stejně tak je nenechte ležet přímo na zemi. Položte je na dřevěný rošt tak, aby se vzájemně nedotýkaly a mohl kolem nich proudit vzduch.
- 2. Zamrazit
Zamrazit můžete hotové pyré nebo syrovou dýni. V takovém případě ji omyjte, odstraňte stopku a případně slupku, dužinu nakrájejte na kostky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle a zamrazte. Takto uchovaná dýně je vhodná hlavně do polévek a k dušenému masu.
- 3. Zavařit
Pokud není dost místa v mrazáku, můžete dýňové pyré zavařit. Získáte tak hotový základ pro přípravu polévky. Stačí pak jen přidat vývar a výsledek zjemnit smetanou či kokosovým mlékem.
Pokud máte dostatek i jiné zeleniny, můžete si zavařit zeleninovou směs na způsob nakládaných okurek. Vyzkoušejte třeba mix cukety, okurky, patizonu a dýně. Nakládanou zeleninu připravíte úplně stejným způsobem jako sterilizujete okurky.
- 4. Usušit
Dýni můžete nakrájet na tenké plátky a usušit v sušičce ovoce. Sušené kousky dýně se přidávají do polévek a dušených pokrmů, ale jsou i chutnější způsoby. Co takhle sušená dýně nasladko?
Dužinu nakrájejte na kostičky 2 x 2 cm a naložte na 24 hodin do vody se lžičkou kyseliny citronové. Poté je slijte, zasypejte cukrem (cca 200 g cukru na kilogram dýně) a nechte opět den stát, občas promíchejte. Třetí den zalijte dýni vodou, nechte kostky přejít varem. Po vychladnutí už jen kostky scedíte a necháte v sušičce asi 24 hodin sušit.
- 5. Fermentovat
Fermentace je jednou z nejstarších forem konzervování, proto by nemělo být překvapením, že i dýni lze fermentovat. Dýně se bezvadně hodí pro krátkodobé kvašení. Bez obav ji můžete použít při výrobě pickles a naložit ji buď samostatně, třeba jako dýňové kimchi, nebo v kombinaci se zelím a další zeleninou.
Zdroj: autorský text
Vyzkoušejte trochu netradiční špagetovou dýni s omáčkou z hnědých žampionů, klobásky a parmazánu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE