Mikuláš je za dveřmi a děti samou nedočkavostí skoro nespí. Sladkosti by je jistě potěšily, co to ale zkusit pojmout jinak, originálněji a ve srovnání s kupovanými pamlsky také zdravěji.
Chystáte dětem mikulášskou nadílku? Zkuste to letos netradičně, zábavně a trochu zdravěji
Od pradávna obchází Mikuláš domácnosti s dětmi a v doprovodu anděla a čerta jim v předvečer svátku sv. Mikuláše naděluje dárky. Těm hodným něco na zub, zlobivějším přihodí do sáčku i bramboru, cibuli nebo uhlí. Složení nadílky se postupem času změnilo. Za dob našich předků ji tvořila hlavně jablka, ořechy a medový perník, případně pomeranče nebo jiné méně dostupné ovoce. Exotické plody dnes plní pulty obchodů celoročně a sladkostí mají děti také až dost. Haldu mléčných čokolád přitom snadno nahradíte doma vyrobenými dobrotami. Nechte se inspirovat našimi tipy a uvidíte, že děti změnu uvítají.
Medové perníčky
Perníčky jsou tradiční mikulášské pečivo a ty domácí medové jsou zkrátka nejlepší. Receptů existuje celá řada, stačí vybrat takové, které nepotřebují rozležet a jsou měkké hned. Ani se zdobením si nemusíte příliš lámat hlavu. Bílková poleva je stejně plná cukru, a přitom můžete perníčky před upečením jen orazítkovat vánočním motivem a přizdobit mandličkou. Sáček domácích perníčků potěší malé i velké a vy si navíc provoníte kuchyň.
Upečte hned měkké medové perníčky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Jablíčka v karamelu
Jablka napíchnutá na špejli a obalená v karamelu nebo v rozpuštěné čokoládě jsou takovým mazaným řešením, jak podat dítěti ovoce a sladkost zároveň. Bývají k dostání na vánočních trzích, ale zvládnete je hravě i doma.
PRIMA TIP: Jablka v karamelu můžete ještě obalit v sekaných oříšcích, a pokud uděláte karamelu více, připravte ze zbytku domácí karamelky.
Mikulášské koblížky
Domácími koblížky potěšíte všechny mlsouny. S polevou z bílé čokolády, plnovousem z hoblin a přibarvenou čepicí budou originální nadílkou. Čerta zvládnete také lehce. Koblížek namočíte do tmavé polevy a na vlasy použijte hoblinky hořké čokolády. Už jen oči a dobarvenou polevou dokreslit rohy a vyplazený jazyk – a máte čerta jako vyšitého.
PRIMA TIP: Na čertovské rohy dobře poslouží i kešu oříšky.
Sušené dobroty
Základ nadílky by mělo tvořit ovoce, a pokud se chcete držet zdravého mlsání, doplňte čerstvé ovoce pytlíkem sušených dobrot. Se sušičkou zvládnete křížaly i na poslední chvíli. Tradiční jsou z jablek a hrušek, usušit ale můžete i exotické ovoce jako ananas nebo banán. Sušené ovoce doplňte směsí ořechů a zdravé mlsání je na světě. Děti mívají v oblibě kešu, sladké pistácie a makadamové ořechy.
PRIMA TIP: Část ořechů můžete namočit do polevy z kvalitní čokolády.
Zdroj: Colorsoflowcarb.cz
Ze sušeného ovoce a oříšků můžete upéct výtečné marokánky ze smetany podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE