Suroviny
- jablka (malá kyselejší jablíčka, omytá a osušená) 8 ks
- kukuřičný sirup (světlý) 375 ml
- máslo 300 g
- cukr krystal 440 g
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Na karamelky
Postup přípravy
- Každé jablíčko propíchněte větvičkou asi 3 cm hluboko. Ve středním hrnci na mírném ohni si roztopte sirup, na kostičky nakrájené máslo a cukr. Směs vařte do 140 °C asi 8–10 minut, pozor hmota se nesmí míchat!
- Na závěr do vařící směsi přidejte 2 lžičky vanilkového extraktu a vše promíchejte. Tady musíte být velmi opatrní. Karamel je velmi horký. Nakonec získáte karamelový sirup velmi husté konzistence, který, pokud do něj ponoříte lžící, musí se pomalu táhnout.
- Když bude karamel hotový, osušená jablíčka do něj ponořte, vyndejte a nechte odkapat na plechu s pečicím papírem. Postupně ponořte všechna jablíčka a nechte zatuhnout.