Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Karamelová jablíčka a slané karamelky

8 ks porcí
do 30 minut
Karamelová jablíčka
Karamelová jablíčka Autor: Výpečky.com
Máme pro vás tip do mikulášské nadílky. Znáte to, nejvíc potěšíte dárkem, který sami uděláte :) Ideálně připravte tato jablíčka v den, kdy chcete někoho podarovat. A ze zbylého karamelu udělejte fantastické slané karamelky!
Reklama
Reklama

Postup

  1. Každé jablíčko propíchněte větvičkou asi 3 cm hluboko. Ve středním hrnci na mírném ohni si roztopte sirup, na kostičky nakrájené máslo a cukr. Směs vařte do 140 °C asi 8–10 minut, pozor hmota se nesmí míchat!
  2. Na závěr do vařící směsi přidejte 2 lžičky vanilkového extraktu a vše promíchejte. Tady musíte být velmi opatrní. Karamel je velmi horký. Nakonec získáte karamelový sirup velmi husté konzistence, který, pokud do něj ponoříte lžící, musí se pomalu táhnout.
  3. Když bude karamel hotový, osušená jablíčka do něj ponořte, vyndejte a nechte odkapat na plechu s pečicím papírem. Postupně ponořte všechna jablíčka a nechte zatuhnout.
Reklama

Slané karamelky ze zbylého karamelu

Slané karamelky Foto: Výpečky.com

Slané karamelky. Foto: Výpečky.com

1. Po přípravě jablíček vám zbyde spoustu karamelu, takže dokud je hmota horká, nalijte ji do malé zapékací misky vyložené pečicím papírem.

2. Jakmile se karamel začne lehce zatahovat, posypte ho hrubou nebo vločkovou mořskou solí. Krystalky soli by se měly ještě částečně ponořit.

3. Po osolení karamel tupým nožem nařízněte jako tabulku čokolády asi na 2 cm velké čtverečky. Po úplném zatuhnutí se pak dá karamel snadno nalámat.

Výpečky.com, Foto: Dobře vypečené Výpečky!

Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace.

Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama