Když vás tlačí čas, hledejte inspiraci v asijské kuchyni. Původem čínská technika stir-fry je jedním z nejjednodušších, nejrychlejších a také nejzdravějších způsobů vaření.
Asijské stir-fry: rychlá a zdravá večeře, kterou zvládnete připravit během pár chvil
Kuchařská technika stir-fry se používá ve většině asijských kuchyní a znamená v překladu míchej a smaž. Do hluboké pánve se v rychlém sledu přidávají nakrájené suroviny, které se za častého míchání, lépe řečeno prohazování, restují v malém množství rozpáleného oleje. Příprava večeře vám zabere jen pár chvil a zelenina si zachová svěžest, křupavost i většinu živin.
Chce to správnou pánev
Bez pořádného woku to nepůjde. Jeho tvar vyžaduje jen minimální množství oleje a díky rovnoměrnému vedení tepla se příprava jídla hodně urychlí. Navíc je wok opravdu hluboký a vy nebudete zeleninu honit po sporáku.
Nepodceňte přípravu
Jakmile rozpálíte pánev, začne to lítat a na nějaké krájení zeleniny už nebude čas. Všechno si připravte dopředu. Zeleninu nakrájejte, maso (nejčastěji na nudličky nebo plátky) namarinujte, připravte omáčku, a pokud si nevystačíte s množstvím zeleniny, tak i předvařte rýži nebo nudle. Jakmile máte vše nachystáno při ruce, pusťte se do vaření. Bude to rychlá akce.
Vyzkoušejte například recept na legendární kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Nebojte se experimentovat
Na stir-fry existuje mnoho různých receptů, ale prakticky zužitkujete to, co máte doma v lednici. Wok je předurčen k přípravě surovin jako brokolice, paprika, cibule, pórek, mrkev, celer, fazolky, cukrový hrášek, čínské zelí, žampiony i hlíva ústřičná. Maso může být kuřecí, vepřové i hovězí, a skvěle se hodí také krevety, které vyžadují jen krátkou úpravu.
Ve správném sledu
- První jde do rozpáleného woku lžíce oleje.
- Jen co párkrát zakroužíte pánví, abyste olej rozprostřeli, přijde řada na maso. Krátce ho orestujte ze všech stran a odložte bokem.
- Přidejte další lžíci oleje a nechte rozvonět suroviny jako česnek, cibule, zázvor a chilli.
- Hned vhoďte zeleninu. Postupujte od té nejtvrdší, jakou je mrkev a brokolice, a postupně přidávejte papriku či jinou měkčí zeleninu.
- Průběžně míchejte obsah pánve prohozením surovin.
- Nakonec přijdou do woku i zelené části čínského zelí či jiná listová zelenina.
- Vzápětí vracíte do pánve maso, aby se prohřálo, a vše zalijete předem připravenou omáčkou, která určuje výslednou chuť pokrmu.
- Vše už jen krátce promíchejte, aby se chutě propojily.
- Na závěr přidejte do pánve rýži nebo nudle, promíchejte a servírujte.
Inspirujte se receptem na švej-ču-žou a připravte ho podle videoreceptu s Vladimírem Suchým, který vařil v legendárné čínské restauraci ve Vodičkově ulici
Kompletní recept najdete ZDE
Vyzkoušejte techniku stir-fry na některém z našich receptů:
Zdroj: Colorsoflowcarb.cz, zdroj foto: iStock