Suroviny
- vepřová kýta 300 g
- vejce 1 ks
- solamyl 20 g
- bílé zelí 80 g
- pórek 40 g
- čínské zelí 40 g
- listový špenát 1 hrst
- chilli (drcené) 1 špetka
- sečuánský pepř 1 špetka
- sádlo (na smažení) 400 g
- vývar 100 ml
- sůl 1 špetka
- solamyl (namočený ve studené vodě) 2 lžíce
Záliv
- kuřecí vývar 100 ml
- cukr 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- glutamát (aji-no-moto) 1/2 lžičky
- čínské víno (Shaoxing) 2 lžíce
- sójová omáčka (tmavá houbová) 2 lžíce
Postup přípravy
- V horkém vývaru rozpusťte veškeré suroviny na zálivku, aby se mohl záliv rozležet. Solamyl namočte do studené vody a nechte ho připravený stranou na pozdější zahuštění.
- Z očištěné vepřové kýty nakrájejte půl centimetrové plátky přes vlákno. Promíchejte s vejcem a solamylem, bílé zelí nakrájejte na 2 cm kostky a spařte v horké vodě a nechte zchladnout. Pórek nakrájený na 2 cm kostky dejte do mísy s větším množstvím vody, aby se odstranily všechny nečistoty, které klesnou ke dnu, pórek seberte svrchu a nechte okapat. Čínské zelí nakrájejte taktéž na kostky a špenát také. Zeleninu smíchejte a nechte připravenou.
- Ve woku rozehřejte sádlo, ve kterém postupně osmažte vepřové maso, které důkladně míchejte, aby se nespojilo a poté ho vyberte děrovanou naběračkou do cedníku a nechte okapat. Dejte do misky, a jakmile je všechno maso orestované, ve woku na lžíci sádla orestujte i zeleninu. Pak do pánve přidejte zpátky maso, 100 ml vývaru a poté přidejte připravenou zálivku. Na mírnějším ohni zahustěte máčeným solamylem, až se omáčka začne lesknout.
- Na malé pánvičce na sádle orestujte sečuánský pepř a drcené chili a tím pokapejte hotové švej-ču-žou.
Než začnete vařit, všechny ingredience mějte připravené a nakrájené Zdroj: FTV Prima / Hermina Press
Šéf je zpět a s ním i druhá řada pořadu, během kterého navštíví osm skvělých restaurací a zavzpomíná na to nejlepší, co se odehrálo během natáčení pořadu Ano, šéfe! Poznejte dalších osm skvělých kuchyní, osm perfektních kuchařů, spoustu triků, které vám usnadní přípravu večeře či slavnostního oběda. Osvojte si pohled Zdeňka Pohlreicha na efektivní vaření. Sledujte premiéru každý pátek večer a opakování v neděli dopoledne na Primě. Celé epizody i bonusové materiály najdete na stránce o pořadu Jak to bylo, šéfe?
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: