Ursula Ferrigno

Limetová marmeláda a citronovo-banánová pomazánka

Moje hodnocení
13x

Marmeláda se smí nazývat jen zavařenina z citrusů a tahle verze je velice povedená – stejně chutná jako snadná na přípravu. A pomazánka z banánů? Díky citronové šťávě banány neztmavnou, a tak si tahle nevšední sladká pomazánka udrží svěží barvu i po uzavření do skla.

1 porce
120 minut

Limetová marmeláda

Citronovo-banánová pomazánka

Postup přípravy

  1. LIMETOVÁ MARMELÁDA: Limety a citrony omyjte, rozkrájejte na čtvrtiny a zbavte je veškerých semínek. Vsypte je do velkého hrnce, zalijte 3 l vody a nechte 24 hodin macerovat.
  2. Citrusy vyjměte a nakrájejte na tenké nudličky. Vraťte je do nálevu a vařte je 1 hodinu od bodu varu.
  3. Přisypte cukr a vařte, až šťáva začne houstnout a želírovat. Že je marmeláda hotová, ověříte jednoduchým testem – kápněte 2 lžičky směsi na talířek a stlačte ji prstem. Pokud se zvrásní, je marmeláda uvařená.
  4. Horkou marmeládu rozdělte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Skladujte ji na tmavém a suchém místě a před prvním ochutnáním ji nechte alespoň 1 měsíc odležet.
  5. CITRONOVO-BANÁNOVÁ POMAZÁNKA: Banány oloupejte a rozmačkejte v misce vidličkou.
  6. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte cukr a míchejte, až začne lehce tmavnout. Přidejte banány, strouhanou citronovou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu a zázvor a za stálého míchání vařte na mírném stupni zhruba 10 minut do zhoustnutí.
  7. Vejce prošlehejte v misce a pozvolna k nim přišlehejte 3 lžíce banánové směsi. Vejce pak vlijte do banánové směsi, dobře promíchejte a za stálého míchání pozvolna vařte 10 minut, až směs zhoustne tak, že bude pomalu stékat z dřevěné vařečky. Pozor ale, aby směs nevřela.
  8. Horkou pomazánkou naplňte sterilizované sklenice, uzavřete je, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pomazánku skladujte v lednici a po otevření spotřebujte do 10 dní.

PRIMA TIP: Limetová marmeláda vynikne na čerstvě upečené křupavé bagetě, briošce, s foie gras i na palačinkách či vaflích. Citronovo-banánová pomazánka se hodí ke smetanové zmrzlině, na lívance nebo ranní ovesnou kaši. Sladkokyselá chuť je návyková.

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů