Limetová marmeláda
- limetka 6 ks
- citron (bio ) 3 ks
- cukr krystal (bílý ) 2 kg
Citronovo-banánová pomazánka
Postup přípravy
- LIMETOVÁ MARMELÁDA: Limety a citrony omyjte, rozkrájejte na čtvrtiny a zbavte je veškerých semínek. Vsypte je do velkého hrnce, zalijte 3 l vody a nechte 24 hodin macerovat.
- Citrusy vyjměte a nakrájejte na tenké nudličky. Vraťte je do nálevu a vařte je 1 hodinu od bodu varu.
- Přisypte cukr a vařte, až šťáva začne houstnout a želírovat. Že je marmeláda hotová, ověříte jednoduchým testem – kápněte 2 lžičky směsi na talířek a stlačte ji prstem. Pokud se zvrásní, je marmeláda uvařená.
- Horkou marmeládu rozdělte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Skladujte ji na tmavém a suchém místě a před prvním ochutnáním ji nechte alespoň 1 měsíc odležet.
- CITRONOVO-BANÁNOVÁ POMAZÁNKA: Banány oloupejte a rozmačkejte v misce vidličkou.
- V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte cukr a míchejte, až začne lehce tmavnout. Přidejte banány, strouhanou citronovou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu a zázvor a za stálého míchání vařte na mírném stupni zhruba 10 minut do zhoustnutí.
- Vejce prošlehejte v misce a pozvolna k nim přišlehejte 3 lžíce banánové směsi. Vejce pak vlijte do banánové směsi, dobře promíchejte a za stálého míchání pozvolna vařte 10 minut, až směs zhoustne tak, že bude pomalu stékat z dřevěné vařečky. Pozor ale, aby směs nevřela.
- Horkou pomazánkou naplňte sterilizované sklenice, uzavřete je, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout. Pomazánku skladujte v lednici a po otevření spotřebujte do 10 dní.
PRIMA TIP: Limetová marmeláda vynikne na čerstvě upečené křupavé bagetě, briošce, s foie gras i na palačinkách či vaflích. Citronovo-banánová pomazánka se hodí ke smetanové zmrzlině, na lívance nebo ranní ovesnou kaši. Sladkokyselá chuť je návyková.
Limetová marmeláda a citronovo-banánová pomazánka Zdroj: Ursula Ferrigno: Citrony a limety