Levanduli není třeba dlouze představovat. Její omamná vůně a zářivé květy v modro-fialových odstínech přispívají k letní pohodě na nejedné české zahradě. Levandule ale není jen překrásnou bylinkou, určenou na okrasu, skvěle se uplatní i v kuchyni.
10 překvapivých tipů, jak využít levanduli v kuchyni
S příjemnou vůní levandule se potkáváme doslova na každém kroku. Známe ji z parfémů, mýdel, krémů, svíček nebo různých forem aromaterapie. Její silice dokáže zklidnit unavenou mysl, pomůže při nespavosti, dezinfikuje a je také účinným odpuzovačem hmyzu. Svoje místo má i v kuchyni. A teď nemluvíme pouze o čaji nebo levandulové limonádě, která patří mezi novodobé stálice letních zahrádek. Tipů na kulinářské využití levandule máme mnohem víc.
Jak ji pěstovat
Levandule pochází ze Středozemí, kde si vystačí s chudou propustnou půdou. U vás doma se jí bude i s minimální péčí také dařit. Vyberte pro ni suché, slunné stanoviště a zasaďte ji do propustné půdy. Levanduli dopřejte pravidelný jarní a podzimní sestřih, aby vám nezačaly dřevnatět stonky, a v zimě ji ochraňte před třeskutými mrazy. Pokud ji chcete pěstovat v truhlíku nebo velkém květináči, nezapomeňte odlehčit zeminu a dospod nádoby dát drenážní vrstvu. Levandule je na přemokření háklivá. Uškodí jí mnohem více, než když ji občas zapomenete zalít.
PRIMA TIP: Zasaďte levanduli na záhon k růžím, bude svou vůní odpuzovat mšice.
Jak ji sklízet
Celá květenství levandule uchováte, pokud je odstřihnete ještě před úplným rozkvětem. Stonky s květy se suší svázané, zavěšené na vzdušném místě a hodí se především k dekoraci. Pokud plánujete využít levanduli v kuchyni, do koupele nebo třeba k výrobě sáčků na provonění šatníku, můžete ji sklízet i v plném květu, nebo dokonce po odkvetení.
Jak ji uchovávat
Správně usušená levandule intenzivně voní a při správném skladování její vůně ubývá jen pomalu. Dejte ji do vzduchotěsné nádoby, kde dobře uzavřená vydrží v pokojové teplotě, v temnu a suchu nejméně 2 roky.
Levandule v kuchyni
S levandulí se dá v kuchyni přímo kouzlit. Mějte ale na paměti, že ne každá je určena ke konzumaci. Pokud ji nemáte z vlastní zahrádky, ale jdete pro ni do obchodu, ujistěte se, že není ošetřena žádným postřikem. Jistotou jsou sušené květy v bio kvalitě, určené k přípravě čaje a odvarů, nebo živé rostliny v sekci s bylinkami.
- Provensálské koření trochu jinak
Je zajímavým faktem, že levandule, kterou máme s oblastí Provence nezaměnitelně spojenou, se v tradiční směsi provensálského koření většinou neobjevuje. Přidává se do ní jen pro export na vybrané trhy, například do Ameriky. Čert ví proč. Vy si ale doma můžete připravit tuto bylinkovou směs sami podle chuti a klidně si tam levanduli přidat. Do směsi použijte sušenou saturejku, oregano, rozmarýn, tymián a ozvláštněte ji sušenými listy a květy levandule. S levandulí opatrně, je výrazná, podobně jako rozmarýn.
- Dejte masu šmrnc
Až budete příště chystat barbecue, zkuste žebra nebo hrudí vylepšit speciální suchou marinádou a připravte „rub“ s vůní levandule.
Na základní směs dejte po čtyřech lžících čerstvě mletého černého pepře, soli a sušeného česneku a přimíchejte 2 lžíce sušených drcených levandulových lístků a 1 lžíci sušených levandulových květů. Kořenicí směs skladujte ve skleničce s víčkem a vetřete do masa, kdykoli se vám zasteskne po chutích a vůních mediteránu.
PRIMA TIP: Do suché marinády na žebra se často přidává třtinový cukr, který na povrchu masa krásně zkaramelizuje. Vy to vyřešte šalamounsky a přidejte rovnou domácí levandulový cukr.
- Oslaďte si levandulí
Domácí levandulový cukr se báječně hodí do pečených i nepečených dezertů stejně jako k oslazení čaje. Vyrobíte ho za pár minut na stejném principu jako cukr vanilkový. Na hrnek třtinového cukru použijte lžičku sušených květů a vše spolu rozmixujte. Pokud chcete cukr jen navonět a nestojíte o levandulovou příchuť, směs jen zamíchejte a nechte stát v dobře uzavřené skleničce. Aroma levandule do cukru prostoupí.
- Citron & levandule
Až budete příště připravovat citronádu, ovoňte ji levandulí. 3 lžíce květů povařte 10 minut ve 2 šálcích vody. Odvar sceďte a vychladlý ho použijte k přípravě limonády podle vašeho oblíbeného receptu.
- Všestranný sirup
Levandulový sirup je báječným základem pro domácí limonády, hodí se k dochucení a oslazení čaje a využijete ho i při přípravě dezertů. Pokud jste doma za barmana, nebojte se přidat kapku sirupu i do letních drinků. Sirup koupíte na farmářském trhu nebo si ho jednoduše připravte sami:
- V 1 litru vody svařte 100 g levandulových květenství a 1 bio citron na plátky.
- Odvar odstavte a nechte 24 hodin louhovat, poté přeceďte.
- Levandulový výluh přiveďte k varu, přidejte do něj 1 kg cukru a míchejte do rozpuštění.
- Hotový sirup přelijte do čistých sklenic a skladujte na chladném místě.
- Protřepat, nemíchat
Máte levandulový sirup? Výborně! Připravte si levandulové martini. Do šejkru s ledem přidejte 50 ml vodky, 20 ml citronové šťávy a asi 10 ml levandulového sirupu. Protřepejte a servírujte ve sklenici na martini ozdobené snítkou levandule nebo spirálou citronové kůry. Na zdraví!
- Pro milovníky kávy
Levandulový sirup se používá i k dochucení kávy. Dejte si pár kapek do vašeho latté nebo cappuccina a navrch lehce promněte pár sušených kvítků. Přivřete oči a jste rázem uprostřed levandulových polí. Sirup se báječně hodí i při přípravě ledové kávy.
- Levandulová zmrzlina
Zkusili jste přidat levanduli do zmrzliny? Kombinace sladké vanilky a omamné levandule je bezkonkurenční. Prostě květy přimíchejte do vaší oblíbené zmrzlinové směsi a dejte mrazit. Levandule se hezky snoubí i s ovocnými příchutěmi. Vyzkoušejte ji třeba s borůvkami nebo malinami.
- Kandovaná ozdoba
Čerstvé květy levandule se dají také kandovat. Namočte je do rozšlehaného bílku, obalte v cukru a dejte sušit. Nejlépe to jde na nízký stupeň v sušičce potravin. Kandované květy uložte do vzduchotěsné nádoby a využijte k ozdobení dortů nebo minidezertů.
- Levandulové sušenky
Linecké je sice tradiční vánoční cukroví, ale zkuste do těsta přidat levandulové květy a část cukru nahradit levandulovým a voilà, máte skvělé letní pohoštění ke kávě. Sušenky upečte bez vykrojeného otvoru a podávejte potřené citronovou glazurou a zdobené dalšími květy. Když při výrobě citronové glazury použijete pár kapek levandulového sirupu, bude výsledek dokonalý!