Italské passatelli s parmazánem: Vyzkoušejte chuť tradice z Emilia-Romagna

V barevné a bohaté mozaice italské kuchyně existují pokrmy, které s sebou nesou nejen chutě, ale i příběhy minulých generací. Passatelli, skromné, avšak lahodné těstoviny, jsou jedním z takových kulinářských pokladů pocházejících z regionu Emilia-Romagna v Itálii. Přečtěte si, co jsou passatelli, odkud pocházejí, jak se připravují a nejlepší způsoby, jak si tento hřejivý pokrm vychutnat.

Co jsou passatelli?

Passatelli jsou druh těstovin tradičně vyrobených ze strouhanky, parmazánu, vajec, citronové kůry a muškátového oříšku. Směs se protlačuje speciálním nástrojem nazývaným passatelli lis nebo lisem na brambory s většími otvory, čímž vznikají silnější kratší nudle. Nejčastěji se vaří ve vývaru a poté se podávají jako sytá polévka s trochou strouhaného parmazánu a čerstvými bylinkami.

PRIMA TIP: Passatelli lis lze nahradit lisem na halušky, těsto lze také projet mlýnkem na maso.

Původ passatelli

Passatelli mají své kořeny v regionu Emilia-Romagna, zejména v provinciích Forlì-Cesena, Ravenna a Rimini. Historicky byly passatelli považovány za pokrm pro chudé, vznikly z nutnosti a vynalézavosti. Jednoduché suroviny, běžně dostupné v domácnostech, byly proměněny v uspokojivé a výživné jídlo.

Vyzkoušejte také vývar s vaječnou sedlinou podle návodného videoreceptu

Jak připravit passatelli

Příprava passatelli je jednoduchý proces, vyžadující pouze několik surovin a trochu trpělivosti. Zde je základní recept, který můžete vyzkoušet doma:

Suroviny:

  • 100 g strouhanky (nejlépe staré)
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř podle chuti
  • vývar k vaření

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte strouhanku, nastrouhaný parmazán, najemno nastrouhanou kůru z citronu, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  2. Vytvořte ve středu směsi důlek a do něj rozklepněte vejce. Vidličkou nebo rukama jemně vmíchejte vejce do suchých ingrediencí, dokud nevznikne těsto. Těsto by mělo být měkké a pružné, ale ne příliš lepivé. Pokud je příliš suché, můžete přidat trochu vody nebo více rozšlehaného vejce.
  3. Jakmile je těsto hotové, nechte ho přikryté odpočívat asi 15-20 minut, aby se chutě propojily.
  4. Po odpočinku naplňte passatelli lis nebo lis na halušky těstem. Držte lis nad hrncem s mírně vroucím vývarem a těsto protlačujte otvory, přitom ho řežte nožem, jakmile vychází, aby vznikaly krátké nudle.
  5. Vařte passatelli ve vývaru 2-3 minuty, nebo dokud nevyplavou na povrch a nejsou provařené.

Jak podávat passatelli

Passatelli jsou tradičně podávány v teplém, aromatickém vývaru, často vyrobeném z kuřecího nebo hovězího masa. Nicméně mohou být také vychutnány jinak:

  • Jednoduchý vývar: Naberte passatelli a vývar do mísy a podávejte jako hřejivou polévku, ozdobenou čerstvě nastrouhaným parmazánem a nasekanou hladkolistou petrželí.
  • S omáčkou: Passatelli lze také smíchat s krémovými omáčkami, jako je omáčka z másla a šalvěje nebo smetanová omáčka s houbami, pro bohatší a přepychovější pokrm.
  • Zapečené: Smíchejte passatelli v pekáči s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bylinkami a zapečte je dozlatova.
  • Na panvičce se zeleninou: Orestujte passatelli se sezónní zeleninou, česnekem a olivovým olejem, vzniknou tak rychlé a aromatické těstoviny primavera.
  • Jako příloha: Podávejte passatelli jako přílohu ke grilovanému masu nebo pečené zelenině, perfektně nasáknou šťávu z masa.

Passatelli jsou více než jen těstoviny – jsou důkazem vynalézavosti italské kuchyně. Ať už se podávají v teplém vývaru nebo obalené v krémové omáčce, passatelli nabízejí chuť tradice a pohodlí v každém soustu.

Zdroj: italianrecipebook.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty