Svatomartinský Mixér: speciální menu ve známých restauracích, akce i prohlídky

Sv. Martin je opět tu! A to pro gastronomii znamená jediné – husa pečená i v jiných podobách snad v každé restauraci, speciální akce i prohlídky s občerstvením. Pokud tedy ještě nemáte plány, ale rádi byste si dopřáli svatomartinskou husu někde jinde, než jste zvyklí, určitě si projděte naše tipy. Je z čeho vybírat!

Svatomartinské husy přilétají do Lokálů

S příchodem listopadu se do Lokálů vrací tradiční svatomartinská husa. Dozlatova upečená, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. Stejně jako v předchozích letech budou kuchaři z Lokálů připravovat čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české farmy Tůmovi v Nestanicích. Na talíři se objeví v doprovodu červeného zelí a knedlíků. Celý pokrm perfektně doplní hladinka pečlivě ošetřeného piva, na němž si Lokály zakládají. Letos připadá 11. listopadu na úterý a v tento den také budou svatomartinské husy v Lokálech k dispozici. 

Husy z volného chovu

Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem. „Spolupráci s Farmou Tůmovi, která pro Lokály dokáže zajistit čerstvé husy v té nejlepší možné kvalitě, se nám povedlo navázat před několika lety a mám radost, že v ní budeme pokračovat i letos. K české kuchyni česká husa zkrátka patří,” uvádí Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů.

V Lokálech pokrm připravují v duchu svatomartinské tradice, bude se tak podávat dozlatova upečená husí čtvrtka s červeným zelím a knedlíky. Svatomartinská husa bude k dostání ve všech devíti Lokálech (v Praze, Brně a Plzni), a to přímo na svatého Martina, tedy od 11. listopadu do vyjedení. V některých Lokálech přitom bude možnost si svou porci zarezervovat, aby vám husa neuletěla. 

Svatomartinské menu v Almě: ochutnejte tradici v moderním elegantním podání

V restauraci Alma se od 8. do 16. listopadu bude servírovat obědové svatomartinské menu. Šéfkuchař Petr Židek připravil jídla, která propojují tradiční recepty a suroviny s nápaditým twistem, důrazem na detail i osobními vzpomínkami na Beskydy, odkud pochází. Restaurace Alma zve hosty na týden svatého Martina v moderním kulinárním pojetí, které ctí tradice, ale nebojí se moderní techniky a překvapivých kombinací chutí. Šéfkuchař Petr Židek a jeho tým sestavili nabídku, ve které se mísí rodinné recepty, regionální kuchyně i jeho osobní vzpomínky na dětství v Beskydech.

„Letošní svatomartinské obědové menu je mi hodně blízké, protože je pro mě vzpomínkou na Ostravu a Beskydy, kde jsem vyrůstal. Tak jako u každého jídla, které tvořím, se tu potkává tradice a regionální kuchyně s moderním přístupem, elegancí a špetkou drzosti,“ vysvětluje Židek.

Nabídku předkrmů otevírá kachní jelítko s grilovanou kapustou, křenovou omáčkou a jablečným relishem. Šéfkuchař zde pracuje se surovinami, které známe z kuchyní českých babiček, a prezentuje je v moderní podobě. Druhým předkrmem je tradiční svatomartinský husí kaldoun, vývar z drůbežích drobů, který na svatomartinské tabuli nemůže chybět. V Almě jsou jeho součástí žloutkové nudle, majoránkový olej, kořenová zelenina a na minutku ugrilovaná kachní srdíčka.

Vybrat si můžete ze dvou hlavních chodů, konfitovaného husího stehna a vegetariánské varianty, grilované lokše. Konfitované husí stehno se konfituje v husím sádle a dokřupava peče, potírá husím glazé a nakonec posypává sladkým kořením. Zelí pečené zprudka v ohni, nadýchané šulánky, kyselý špendlíkový kompot a krémová omáčka z husího jus s mlékem z pečených mandlí představují přílohu, jejíž chuť a texturu si budete ještě dlouho pamatovat. Lehčí a bezmasou alternativu představuje grilovaná lokše s pečeným celerem, brynzou, jablkem, kmínovou omáčkou a černým bezem.

Alma navazuje na tradici svatomartinské husy a zároveň ji interpretuje po svém s lehkostí, elegancí a nápaditostí.

  • Obědová nabídka 8.–16. 11. 2025, od 11:30 do 14:30.

  • Rezervace na svatomartinský týden jsou již otevřené.

Sv. Martina oslaví Na Spilce šťavnatou husí pečínkou i tradičními rohlíčky 

Poctivý kaldoun, konfitované husí stehno se dvěma druhy zelí nebo makové a tvarohové rohlíčky. Nejen tyto tradiční české dobroty si můžou hosté vychutnat během letošního svátku sv. Martina v legendární Hospodě Na Spilce v areálu plzeňského pivovaru. Na speciální svatomartinské menu spolu se správně ošetřeným a načepovaným pivem sem budou moci zajít od 5 do 11. listopadu..

„Svatomartinské menu jsme letos pojali tradičně. Nevymýšleli jsme žádné experimenty, ale připravili poctivou klasiku, jak má být. Přijďte si k nám Na Spilku vychutnat svatomartinskou husu tak, jak ji máme v Čechách nejradši,“ zve Milan Klich, manažer Hospody Na Spilce.

Součástí svatomartinského menu Na Spilce bude husí kaldoun s masem, droby, kořenovou zeleninou a širokými nudlemi. Jako hlavní chod na návštěvníky čeká konfitované husí stehno s červeným zelím s brusinkami a bílým pivním zelím, bramborovými šulánky s mandlovou drobenkou a křupavou cibulkou. A samozřejmě nebude chybět dezert: výborné svatomartinské rohlíčky s tvarohovou a makovou náplní. „O naše svatomartinské menu je tradičně velký zájem. Všem hostům proto doporučujeme udělat si dopředu rezervaci. Letos si můžete naše svatomartinské delikatesy vychutnat skoro celý týden – od středy 5. až do úterý 11. listopadu,“ připomíná Milan Klich.

Husa třikrát jinak! Svatomartinské speciality v podání Zátiší Group

Svatomartinská husa letos v podnicích Zátiší Group ožije ve třech různých podobách – tradiční, elegantní i moderně hravé. V Zátiší vsadili na speciality, ve kterých husa reflektuje nové slovanské pojetí kuchyně: husí kaldoun s těstovinou a uzeným žloutkem a pečenou husu s fermentovaným červeným zelím, bramborovým nokem a černým rybízem. Husy pocházejí z farmy Hany Malečkové a celé svatomartinské menu bude k dispozici od 9. do 14. listopadu. V duchu sv. Martina bude laděný i nedělní brunch.

Mlýnec nabídne husí speciality napříč celým listopadem a spojí je s chutěmi zvěřiny. Na menu tak najdete třeba pečenou paštiku z husy a zvěřiny v těstě (pâté en croûte) nebo konfitované husí stehno se zadělávanou kapustou, silnou omáčkou z výpeku, zeleninou na kyselo, bezlepkovým bramborákem a zelnou majonézou. I tady se chystá svatomartinský brunch. A na své si přijdou i ti, kdo si chtějí dopřát husu během polední pauzy. V kantýnách Fresh&Tasty se 11. listopadu objeví na menu přes noc pečená husí stehna a každá pobočka je doplní oblíbenou přílohou podle chutí svých pravidelných hostů – ať už to bude klasické zelí s knedlíkem, nebo něco neotřelejšího.

Babiččina zahrada zve na Svatomartinské menu

Svatomartinská tradice se do Babiččiny zahrady vrací i letos – v období od 7. do 11. listopadu 2025 bude restaurace patřit všem milovníkům české kuchyně, podzimních chutí a poctivých receptů, které hřejí na duši. V prostředí s atmosférou starých časů si hosté vychutnají Svatomartinské menu, které spojuje tradici s jemným moderním rukopisem kuchařského týmu. Úvod patří paštice z husích jater a foie gras s brusinkovo-višňovým chutney a opečeným ořechovým chlebem. Následuje husí kaldoun se smetanou, kořenovou zeleninou, játrovými knedlíčky, droby a trhaným husím masem – přesně takový, jaký se kdysi podával na sváteční stůl.

Hlavním chodem je konfitované husí stehno s červeným a bílým zelím, pečeným jablkem, houskovým knedlíkem a bramborovými lokšemi – dokonale vyvážená kombinace chutí, která patří k vrcholům české gastronomie. Na závěr potěší sladká tečka v podobě šišek s mákem, švestkami a zakysanou smetanou, které navodí nostalgickou atmosféru babiččiny kuchyně. K podzimním pokrmům neodmyslitelně patří i víno, a tak Babiččina zahrada nabídne Svatomartinská vína z Vinařství Mádl – svěží Müller Thurgau a jemně ovocný Modrý Portugal, které podtrhnou chuť celého menu.

Svatomartinské slavnosti na Rašínově nábřeží

Vinaři z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 14. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v sobotu 8. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou v blízkosti farmářského trhu Náplavka. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut.

Další ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 18 českých a moravských vinařství. Jako svatomartinské víno jsou dle místních vinařských regulí povoleny bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z červených a růžových odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe, pouze růžová odrůda. Na stáncích budou také tichá vína. Vinaři budou mít na košt i prodej svá běžná tichá vína ze starších ročníků a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Vstupné na festival je zdarma, podmínkou degustace je však nalévání vína do skla. „Víno se bude degustovat z festivalových sklenic, které si návštěvníci mohou zakoupit v jednom z označených stánků. Přinést si také mohou sklenici vlastní,“ uvedl Jiří Sedláček. Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Pokud si chcete upéct husu sami, koupit ji můžete v den konání festivalu přímo na náplavce. „Husu bude možné koupit na farmářském trhu, který bude součástí slavností. Ten ale bude otevřen jen do 14 hodin. Cena hus bude kolem 270 korun za kilogram,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Svatomartinské prohlídky v pivovaru Velké Popovice s bílým kozlem Oldou

Podle lidové pranostiky přijíždí svatý Martin každý rok 11. listopadu na bílém koni a přiváží s sebou začátek zimy. V pivovaru ve Velkých Popovicích ale k svátku sv. Martina patří bílý kozel Olda, maskot pivovaru. Návštěvníci ho můžou potkat o víkendu 8. a 9. listopadu při speciálních svatomartinských prohlídkách s rozšířenou ochutnávkou piva a tematickým občerstvením.

Oproti běžným prohlídkám máme pro návštěvníky tentokrát připraveno hned několik překvapení. Během rozšířené degustace nefiltrovaného Kozla, která se odehraje přímo v ležáckých sklepích, jim k zakousnutí nabídneme svatomartinskou specialitu – chléb s husí paštikou. Na závěr prohlídky se návštěvníci setkají s živým kozlem, maskotem našeho pivovaru, který ovšem tentokrát nebude hnědý, ale bílý, což také symbolicky odkazuje k svátku svatého Martina,“ říká Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Během devadesátiminutové svatomartinské prohlídky si návštěvníci projdou současnou varnu, kde se seznámí s tím, jak se velkopopovické pivo vaří. Od průvodců si poslechnou pozoruhodný podnikatelský příběh zakladatele pivovaru Františka Ringhoffera a jeho rodiny, podívají se do historické parní varny z roku 1928, kde mimo jiné uvidí, jaká tradiční řemesla k pivovarnictví neodmyslitelně patří. Prohlédnou si ale i to, jaké obaly používal Velkopopovický pivovar na své pivo od historie až po současnost, a v rámci prohlídky nakouknou také do moderní plně automatizované stáčírny lahví a sudů. Na nádvoří pivovaru bude pro návštěvníky otevřen Kozlí obchůdek se spoustou tipů na vánoční dárky přímo od Kozla. A komu po prohlídce vyhládne, může se zastavit v blízké Kozlovně a ochutnat třeba svatomartinské menu.

  • Vstupenky na speciální svatomartinské prohlídky Velkopopovického pivovaru můžete zakoupit online.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů