Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Výroba cidru v Čechách

Výroba cideru v Čechách

Výroba cideru v Čechách Zdroj: Ciderie

  • Zavřít
Výroba cideru v Čechách

Výroba cideru v Čechách Zdroj: Ciderie

Jablečná sezona vrcholí a jako každý rok zahrádkáři řeší, co s hromadami jablek. Rozšířené je u nás moštování, někteří se ale pouští i do výroby ovocných vín a cidru.

Seznam.cz banner

Že výroba cidru, tedy toho vyráběného tradiční francouzskou metodou, není pro nezkušené a že to není žádná legrace, vysvětluje Jáchym Kliment z Cidrerie, výrobce českého Cidru Premier.

Správný cidre jsou sice ‚jen‘ zkvašená jablka, nic víc, nic míň. To se týká ale jen složení, samotný proces je mnohem složitější.

Začněme jablky – ta nemohou být jakákoliv, pro cidre jsou vhodné jen některé odrůdy, kterých je v Česku velmi málo. Důležitý je vyvážený poměr jednotlivých chuťových skupin jablek. Tedy jablek sladkých, sladko-hořkých, hořkých a kyselých. Neméně také ovlivňuje kvalitu cidru způsob lisování a následné zrání moštu.

Výroba cideru v Čechách , Foto: Thinkfood.cz

Jablka jsou ale jen polovinou úspěchu při výrobě cidru. Druhá polovina se získává mnohem obtížněji – jsou jí totiž zkušenosti. Jen díky nim se podaří ze skvělých jablek udělat skvělý cidre. Proč?

Cidre vyráběný tradiční metodou, které se také říká francouzská, vzniká takzvanou dlouhou fermentací. To znamená, že nápoj kvasí pomalu, v řádu měsíců a nikdy nesmí prokvasit úplně. Tím je následně umožněno dozrávání v lahvích. Umět odhadnout tento proces znamená léta zkušeností a samozřejmě i řadu prožitých neúspěchů.

„S cidrem se musí žít, stáčet ze sudu do sudu se musí v přesnou dobu a na to nejsou návody a tabulky. Záleží na teplotě, druhu jablek, počasí a mnoha dalších faktorech. Takže je třeba mít pro cidre cit, abyste věděli, co kdy potřebuje. Nechat mošt zkvasit je jednoduché a podaří se to každému, v naprosté většině ale prokvasí plně a velmi rychle a je z něj spíš jablečné víno nežli cidre. Finesa je právě ve hře s řízením fermentace,“ vysvětluje Jáchym Kliment.

K tomu všemu musí vše probíhat ve stabilních podmínkách a především při trvale nízkých teplotách mezi 6 a 15 °C. Celý proces je náročný i na naprostou čistotu, aby se v cidru nemnožily jiné bakterie než ty, které tam opravdu chceme.

„Výsledkem pomalého řízeného kvašení v sudech je nápoj, který je téměř úplně tichý, bez perlivosti. Přesto v něm ale musí zbýt dostatek cukrů a kvasinek, aby mohla přírodní perlivost vzniknout přímo v lahvi. To je další část, kterou je potřeba mít v oku,“ vysvětluje k závěrečné fázi Jáchym.

Výroba cidru tradiční ‚francouzskou‘ metodou je tak v mnoha ohledech náročnější než výroba tichého vína. Velmi se podobá postupům výroby přírodních perlivých vín, zrajících na kvasnicích. Vyžaduje kromě vhodných surovin i dostatečnou praxi a cit pro nápoj. I proto je každý cidre vyráběný právě výše popsaným způsobem. Jde totiž o přírodní nápoj v pravém slova smyslu.

Takovou metodou vyrábí svůj Cidre Premier i Cidrerie a vy můžete právě teď ochutnávat a na webu Cidrerie objednávat výsledky loňské sklizně.

Výroba cideru v Čechách. Foto: Thinkfood.cz

O Cidrerii

Cidrerie je český výrobce cidru. Vyrábí ho jako jediný v České republice tradiční metodou, zcela přírodně ze stoprocentního jablečného moštu, bez jakýchkoli aditiv. Cidre vyrábí metodou dlouhého zrání (min. 6–8 měsíců). Alkohol v nápoji vzniká pouze kvašením cukrů přírodně obsažených v jablkách, a proto každá varianta chutná jinak – podle použitých jablečných odrůd. Cidre Premier od Cidrerie je nefiltrovaný nepasterizovaný a nesycený (všechna perlivost vzniká výhradně přirozeným kvašením) mírně alkoholický nápoj, ve kterém nenajdete nic víc než jablka.

Autor Kateřina Obrazová, převzato z food blogu ThinkFood.cz

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky jablko víno výroba cukr kvasinky nápoj Česko cider jablečný mošt Cidre Premier

Návrhy pro vás

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky Saláty

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet Maso

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem Sladké

Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce Předkrmy a chuťovky

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem Sladké

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem Saláty

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami Polévky

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Bramborové placky s houbovou náplní – zvenku krásně křupavé, uvnitř šťavnaté Vegetariánské

Bramborové placky s houbovou náplní – zvenku krásně křupavé, uvnitř šťavnaté


Přečtěte si také

Saláty
Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Maso
Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Základní recept na salátovou zálivku vinaigrette. Jaký olej a ocet vybrat?

Základní recept na salátovou zálivku vinaigrette. Jaký olej a ocet vybrat?

Sladké
Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Předkrmy a chuťovky
Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Novinky
Mixér: nedělní brunch, letní menu, nová restaurace nebo food hall v Berlíně

Mixér: nedělní brunch, letní menu, nová restaurace nebo food hall v Berlíně

Sladké
Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem

Saláty
Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Saláty
Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem Těstoviny

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Sladké
Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem Sladké

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem

Meruňkový koláč s tvarohovou mřížkou – jednoduchý šťavnatý moučník plný chuti a bílkovin Sladké

Meruňkový koláč s tvarohovou mřížkou – jednoduchý šťavnatý moučník plný chuti a bílkovin

Maso
Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet

Letní kuře z grilu s bramborami pečenými v uhlíkách, rajčátky a medovo-hořčičným dipem Maso

Letní kuře z grilu s bramborami pečenými v uhlíkách, rajčátky a medovo-hořčičným dipem

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem Maso

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Předkrmy a chuťovky
Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Bez masa: Jednoduché květákové kari s cizrnou, hráškem a omáčkou vonící po citronové trávě Vegetariánské

Bez masa: Jednoduché květákové kari s cizrnou, hráškem a omáčkou vonící po citronové trávě

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem Maso

Krůtí řízečky smažené v bramborákovém těstě s cuketou podávejte s křupavým zelným salátem

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ryby a mořské plody
Grilovaný steak z tuňáka s karamelizovanou cibulí na sladkokyselo a pistáciovým pestem podle restaurace Rossopomodoro

Grilovaný steak z tuňáka s karamelizovanou cibulí na sladkokyselo a pistáciovým pestem podle restaurace Rossopomodoro

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve Ryby a mořské plody
7

Pečený losos s kokosovou rýží a mangovo-avokádovou salsou podle Garden and Kitchen: Luxusní chuť plná zdraví z jedné pánve

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred Předkrmy a chuťovky

Salát z chobotnice s rajčátky, nakládanou okurkou a cibulkou z restaurace Ginger & Fred

Polévky
Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Jihočeská kyselka aneb friko podle Pepy Nemravy – jednoduchá smetanová polévka s vejci a šťouchanými bramborami

Cuketová polévka ovoněná koriandrem – tip na snadný letní oběd Polévky

Cuketová polévka ovoněná koriandrem – tip na snadný letní oběd

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity Polévky

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Předkrmy a chuťovky
Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Bramborové placky s houbovou náplní – zvenku krásně křupavé, uvnitř šťavnaté Vegetariánské

Bramborové placky s houbovou náplní – zvenku krásně křupavé, uvnitř šťavnaté

Proteinové bagely bez přidaného proteinu – zdravé pečivo není mýtus! Předkrmy a chuťovky

Proteinové bagely bez přidaného proteinu – zdravé pečivo není mýtus!

Předkrmy a chuťovky
Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Nakládaný sýr feta s pečenými paprikami a kapary – esence léta uschovaná ve skleničce

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem Saláty

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem

Bramborové placky s houbovou náplní – zvenku krásně křupavé, uvnitř šťavnaté Vegetariánské

Bramborové placky s houbovou náplní – zvenku krásně křupavé, uvnitř šťavnaté

Sladké
Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Letní sangria dort s čerstvým ovocem – dokonalá ovocná odměna s lahodným krémem

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem Sladké

Osvěžující letní potěšení: Mražené jogurtové muffiny s ovocem a ovesným základem

Grilovaný hermelín ve slanině s medovo-vínovou omáčkou z nektarinek a šalotek Předkrmy a chuťovky

Grilovaný hermelín ve slanině s medovo-vínovou omáčkou z nektarinek a šalotek

Saláty
Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem Saláty

Salát s pečenými meruňkami, gorgonzolou a fenyklem

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný Saláty

Těstovinový orzo salát s fetou a pistáciemi – rychlý, lehký a neodolatelný

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

CNN: Zakusili pád letadla či inferno. Břemeno „zázračně přeživšího“? Na to nebyli připraveni Útočník pobodal 11 lidí v obchodě, někteří bojují o život. Zasáhli hrdinové z Walmartu Vyměněný lídr Stačilo!: Vedení se mnou nekomunikovalo, kampaň si teď musím platit sám

prima-zeny

Marka Lamboru a Dariju Pavlovičovou spojila láska ke koním i mimo natáčení Jaká jste princezna podle horoskopu? Objevte své královské já! Emma Smetana jako těhotná Eliška. Zprávou šokuje i Damiána, který o miminku netuší

prima-zoom

Bohumil Kulínský mohl zneužít desítky dětí Skákavka je nelítostným lovcem jiných pavouků. Video ukazuje její geniální taktiku Z největší hydroelektrárny světa může být ničivá zbraň. Indie vysvětlila, co Čína gigantickou stavbou způsobí

prima-fresh

Rýžový salát s tuňákem a avokádem – zdravý a chutný oběd do krabičky Sekaná z Lokálu: tradiční rodinný oběd i oblíbená svačina na výlet Základní recept na salátovou zálivku vinaigrette. Jaký olej a ocet vybrat?

prima-cool

Arnold se vrátil do Predátora Konečně bude hraný Wolfenstein. Tvůrci na něj lákají jedinou větou, která nemá chybu Fanoušci Kingdom Come rekordně zvyšují návštěvnost památek. Čísla mluví jasně

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Kvůli mojí tvorbě musel táta na kobereček, říká Řezník a představuje Martyho frky Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně

prima-living

Vladimír Polívka zvelebuje dům po rodičích na Moravě: Nová kuchyň s vinotékou Bydlení Charlotte Štikové: S manželem se odstěhovali na obrovský statek a pečují o slepice Sídlo Karla III. hledá nového majitele. Král sem ale může kdykoliv dorazit rybařit

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.