Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

SAGRA – objevte kouzlo autentické Itálie

Italská SAGRA

Italská SAGRA

  • Zavřít
Italská SAGRA

Italská SAGRA

Vyhnout se turistickým restauracím není v Itálii bez domorodého průvodce vůbec lehké. Poutače a zuřiví naháněči lákající na předražená menu jsou prakticky na každém rohu. Jak ale odhalit ta správná místa, kde se Italové nespoutaně baví, jedí a pijí? Hledejte je za městem, pod nápisem SAGRA.

Seznam.cz banner

Právě v tomto pozdně jarním období, kdy se už teploty v Itálii stabilizují natolik, že můžete trávit večery venku, zde začínají víkendové festivaly skvělého lokálního jídla. Ti z vás, kteří cestují autem nebo na motorce, by určitě neměli zůstávat v hotelových či turistických restauracích a měli by vyhledat nejbližší Sagru, kde si užijí hostinu, složenou z lokálních produktů a přitom nijak nezatíží rodinný rozpočet.

Jídlo a kulturní zážitek, to je Sagra

Italové milují jídlo a módu. Z každé sešlosti, u které se jí, si dokážou udělat událost, na kterou se pěkně obléknou, i přesto, že se chystají jíst z plastových talířků u dlouhých dřevěných stolů na prostorné louce. O tom totiž Sagra je. Hudba, jídlo, pití a společnost dobrých přátel. Malá města či vesnice pořádají tuto událost jako oslavu toho, co jim nadělila matka příroda, proto je vždy celá akce zaměřená na jednu hlavní surovinu, jako je pasta (těstoviny), salsiccia (italská klobása), cinghiale (kančí maso), pesce (ryby), gamberi (krevety) a spousta dalších, závisejících především na konkrétním období a části Itálie.

Italská SAGRA
Fotogalerie

Italská SAGRA

Menu je vždy kompletně sestaveno obyvateli města, kteří se pak společně podílejí i na jeho vaření. Nehledejte zde však žádné erudované kuchaře, to, čím jsou Sagry unikátní, je, že odhalíte poctivé recepty zkušených italských maminek, za které je Italové (a především pak chlapi) tolik milují. Jídlo je vždy velmi jednoduché, složené ze surovin daného regionu a nepředražené – výtěžek z celé akce bývá určen na rozvoj pořádajícího města či obce.

Jak objevit nejbližší Sagru?

Existuje několik způsobů, jak odhalit, kde se Sagra koná. Tím nejčastějším jsou velké křiklavé plakáty, vyvěšené na křižovatkách, zdech či sloupech okolo místa konání. Připomínají tak trochu naše vesnické diskotékové poutače. Většinou z nich křičí nápis SAGRA a surovina, na kterou je zaměřená. Pokud se vypravíte po navigačních šipkách, počítejte s tím, že vás leckdy může čekat delší cesta do kopců či mezi pole. Nezoufejte, co se týče jídla, organizace v Itálii selhává jen výjimečně.

Dále se můžete zeptat na recepci vašeho hotelu, vždy je dobré, když vám poradí někdo místní, a co se týče jídla, věřte, že se vám každý bude snažit poradit co nejlépe, jde totiž o lokální chloubu.

Jak to funguje?

Jako turisté se často bojíme chodit na místa, kde příliš nezapadneme mezi místní. Na Sagrách ale bývá tolik lidí, že se mezi nimi hravě ztratíte. Raději však mějte po ruce slovník, hledáte neturistická místa, kde se na angličtinu příliš nehraje.

Většinou akce začíná okolo 19. hodiny, přičemž Italové dorážejí obvykle okolo 20. hodiny. Organizace se může dost lišit podle lokace. Buď může být Sagra pořádaná v uličkách malebného města nebo na přilehlých loukách, obě varianty mají své neskutečné kouzlo. Vždy je postavena spousta stanů vybavených kuchyněmi, ve kterých se jídlo rovnou připravuje. U hlavního vchodu bývá vyvěšené menu, ze kterého si vyberete a zaplatíte u centrální kasy. Poté dostáváte jídlo u jednotlivých stánků proti účtence nebo vyfasujete číslo, usadíte se a sledujete, až vás vyvolá kolem probíhající „servírka“ s tácy plnými specialit. Třetí možností je, že budete platit přímo u stánku, to však nebývá příliš časté.

S kým se na Sagře setkáte?

Se všemi generacemi místních obyvatel. Od seniorů, kteří si přišli zopakovat taneční kroky na parket, přes rodiny s dětmi, pro které je připraven program – leckdy i malé pouťové atrakce a tombola, až po italské teenagery. Nikdo není příliš mladý nebo starý na to, aby se zúčastnil. Koho naopak na Sagře nepotkáte, jsou davy turistů, navezených na „typický“ italský večer.

Všichni, kdo na Sagrách vaří či obsluhují, jsou místní dobrovolníci. Proto berte s humorem, když budete na jídlo čekat trochu déle nebo když někdo poplete objednávku. Na Sagru jedete hlavně jíst, ale také nasávat pravou italskou atmosféru, tak si zdejší autenticitu užijte s humorem, jídlo je přece hlavně radost.

Kde: Sagry se konají po celé Itálii – od Ligurie přes Toskánsko, Lazio (okolí Říma) až po Pugliu nebo Sicílii.

Kdy: Obecně od konce května/začátku června do konce září

Rozpočet: Cena se liší podle toho, zda si objednáte těstoviny nebo maso a ryby. Italské menu se skládá z několika chodů:

  • Antipasti – předkrm – často se servíruje bruschetta con pomodori (bruschetta s rajčaty) či fritture (smažené mořské plody nebo zelenina). Cena se pohybuje v rozmezí 1,50–5 eur.
  • Primi – je první chod, většinou jde o porci těstovin (cena porce je většinou okolo 5 eur, pokud jde o mořské plody, pak je to o něco dražší)
  • Secondi – druhý chod – maso nebo ryby. Ne vždy konzumují Italové druhý chod s přílohou, chléb ale dostanete zaručeně všude (cca 6–8 eur)
  • Dolce – Sladký zákusek (okolo 3 eur)

Autor: (sponk)

Sdílejte článek
Štítky jídlo Itálie ryby restaurace maso těstoviny mořské plody magie Předkrm Bruschetta

Návrhy pro vás

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku Sladké

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky Sladké

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova Recepty

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu Sladké

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu


Přečtěte si také

Sladké
Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Prostřeno!
Prostřeno: Voňavka po Valašsku Jarka Filgase

Prostřeno: Voňavka po Valašsku Jarka Filgase

Prostřeno!
Prostřeno: Kaldoun Kokodák podle Jarka Filgase

Prostřeno: Kaldoun Kokodák podle Jarka Filgase

Prostřeno!
Prostřeno: To nej z mašíka s přílohou z Alp

Prostřeno: To nej z mašíka s přílohou z Alp

Prostřeno!
Prostřeno: Rockerská mňamka podle Jarka Filgase

Prostřeno: Rockerská mňamka podle Jarka Filgase

Polévky
Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Recepty
Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o anti-aging kolagenovou masku (1. - 4. 9. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o anti-aging kolagenovou masku (1. - 4. 9. 2025)

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč Těstoviny

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč

Sladké
Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky Sladké

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři Recepty

Normandské kuře s jablky – tradiční francouzský recept je ztělesněním babího léta na talíři

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky Maso

Pečené karbanátky s rajčatovou omáčkou a opečenými bramborami à la hovězí burgery bez housky

Polévky
Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou Recepty

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Recepty
Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Polévky
Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi Recepty

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru Polévky

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru

Recepty
Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Recepty
Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky Vegetariánské

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Recepty
Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky Sladké

Chlazené melounové poháry se zakysanou smetanou a čokoládou – sladká tečka ze skleničky

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu Sladké

Borůvkovo-cuketové řezy s krémem – sladký moučník, ve kterém snadno zužitkujete i zeleninu

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Dluhové mistrovství světa, kritizoval rozpočet Macinka. Jsme lepší než Němci, tvrdil Hladík ANKETA: Debata lídrů v Jihomoravském kraji. Kdo vás přesvědčil nejvíce? Úchvatná nebeská podívaná nad Českem: Bude vidět polární záře. Kde ji sledovat?

prima-zeny

Peter Pecha jako český Kevin Costner. V seriálu se objevuje jako tajemný bodyguard Novinky ze ZOO: Vážné zranění zhatí radost z prvního milování, Sid a Terezie kují pomstu Mladá krev je vybraná. Čím okouzlili nováčci šéfa policie, majora Horáka?

prima-zoom

Záhada bílých žraloků nemá vysvětlení Nad Českem bude unikátní polární záře. Radovat se můžou hlavně na Moravě a ve Slezsku Nově objevený dinosaurus je považován za „jurský tank“. Měl extrémně nebezpečné brnění

prima-fresh

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

prima-cool

Nový horor vyhání lidi z kina 36. série Simpsonových má na Prima COOL premiéru v úterý 2. září 25 nejlepších seriálů 21. století, které prostě musíte vidět

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

První školní den je slunečný: Počasí o sv. Jiljí naznačí, jaký bude podzim Jak se postarat o psa, když musí být sám doma? Pomohou chytré triky i technologie Vila, v níž Berlusconi hostil harém svých milenek, Putina i Topolánka, je na prodej

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.