Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

SAGRA – objevte kouzlo autentické Itálie

Italská SAGRA

Italská SAGRA

  • Zavřít
Italská SAGRA

Italská SAGRA

Vyhnout se turistickým restauracím není v Itálii bez domorodého průvodce vůbec lehké. Poutače a zuřiví naháněči lákající na předražená menu jsou prakticky na každém rohu. Jak ale odhalit ta správná místa, kde se Italové nespoutaně baví, jedí a pijí? Hledejte je za městem, pod nápisem SAGRA.

Seznam.cz banner

Právě v tomto pozdně jarním období, kdy se už teploty v Itálii stabilizují natolik, že můžete trávit večery venku, zde začínají víkendové festivaly skvělého lokálního jídla. Ti z vás, kteří cestují autem nebo na motorce, by určitě neměli zůstávat v hotelových či turistických restauracích a měli by vyhledat nejbližší Sagru, kde si užijí hostinu, složenou z lokálních produktů a přitom nijak nezatíží rodinný rozpočet.

Jídlo a kulturní zážitek, to je Sagra

Italové milují jídlo a módu. Z každé sešlosti, u které se jí, si dokážou udělat událost, na kterou se pěkně obléknou, i přesto, že se chystají jíst z plastových talířků u dlouhých dřevěných stolů na prostorné louce. O tom totiž Sagra je. Hudba, jídlo, pití a společnost dobrých přátel. Malá města či vesnice pořádají tuto událost jako oslavu toho, co jim nadělila matka příroda, proto je vždy celá akce zaměřená na jednu hlavní surovinu, jako je pasta (těstoviny), salsiccia (italská klobása), cinghiale (kančí maso), pesce (ryby), gamberi (krevety) a spousta dalších, závisejících především na konkrétním období a části Itálie.

Italská SAGRA
Fotogalerie

Italská SAGRA

Menu je vždy kompletně sestaveno obyvateli města, kteří se pak společně podílejí i na jeho vaření. Nehledejte zde však žádné erudované kuchaře, to, čím jsou Sagry unikátní, je, že odhalíte poctivé recepty zkušených italských maminek, za které je Italové (a především pak chlapi) tolik milují. Jídlo je vždy velmi jednoduché, složené ze surovin daného regionu a nepředražené – výtěžek z celé akce bývá určen na rozvoj pořádajícího města či obce.

Jak objevit nejbližší Sagru?

Existuje několik způsobů, jak odhalit, kde se Sagra koná. Tím nejčastějším jsou velké křiklavé plakáty, vyvěšené na křižovatkách, zdech či sloupech okolo místa konání. Připomínají tak trochu naše vesnické diskotékové poutače. Většinou z nich křičí nápis SAGRA a surovina, na kterou je zaměřená. Pokud se vypravíte po navigačních šipkách, počítejte s tím, že vás leckdy může čekat delší cesta do kopců či mezi pole. Nezoufejte, co se týče jídla, organizace v Itálii selhává jen výjimečně.

Dále se můžete zeptat na recepci vašeho hotelu, vždy je dobré, když vám poradí někdo místní, a co se týče jídla, věřte, že se vám každý bude snažit poradit co nejlépe, jde totiž o lokální chloubu.

Jak to funguje?

Jako turisté se často bojíme chodit na místa, kde příliš nezapadneme mezi místní. Na Sagrách ale bývá tolik lidí, že se mezi nimi hravě ztratíte. Raději však mějte po ruce slovník, hledáte neturistická místa, kde se na angličtinu příliš nehraje.

Většinou akce začíná okolo 19. hodiny, přičemž Italové dorážejí obvykle okolo 20. hodiny. Organizace se může dost lišit podle lokace. Buď může být Sagra pořádaná v uličkách malebného města nebo na přilehlých loukách, obě varianty mají své neskutečné kouzlo. Vždy je postavena spousta stanů vybavených kuchyněmi, ve kterých se jídlo rovnou připravuje. U hlavního vchodu bývá vyvěšené menu, ze kterého si vyberete a zaplatíte u centrální kasy. Poté dostáváte jídlo u jednotlivých stánků proti účtence nebo vyfasujete číslo, usadíte se a sledujete, až vás vyvolá kolem probíhající „servírka“ s tácy plnými specialit. Třetí možností je, že budete platit přímo u stánku, to však nebývá příliš časté.

S kým se na Sagře setkáte?

Se všemi generacemi místních obyvatel. Od seniorů, kteří si přišli zopakovat taneční kroky na parket, přes rodiny s dětmi, pro které je připraven program – leckdy i malé pouťové atrakce a tombola, až po italské teenagery. Nikdo není příliš mladý nebo starý na to, aby se zúčastnil. Koho naopak na Sagře nepotkáte, jsou davy turistů, navezených na „typický“ italský večer.

Všichni, kdo na Sagrách vaří či obsluhují, jsou místní dobrovolníci. Proto berte s humorem, když budete na jídlo čekat trochu déle nebo když někdo poplete objednávku. Na Sagru jedete hlavně jíst, ale také nasávat pravou italskou atmosféru, tak si zdejší autenticitu užijte s humorem, jídlo je přece hlavně radost.

Kde: Sagry se konají po celé Itálii – od Ligurie přes Toskánsko, Lazio (okolí Říma) až po Pugliu nebo Sicílii.

Kdy: Obecně od konce května/začátku června do konce září

Rozpočet: Cena se liší podle toho, zda si objednáte těstoviny nebo maso a ryby. Italské menu se skládá z několika chodů:

  • Antipasti – předkrm – často se servíruje bruschetta con pomodori (bruschetta s rajčaty) či fritture (smažené mořské plody nebo zelenina). Cena se pohybuje v rozmezí 1,50–5 eur.
  • Primi – je první chod, většinou jde o porci těstovin (cena porce je většinou okolo 5 eur, pokud jde o mořské plody, pak je to o něco dražší)
  • Secondi – druhý chod – maso nebo ryby. Ne vždy konzumují Italové druhý chod s přílohou, chléb ale dostanete zaručeně všude (cca 6–8 eur)
  • Dolce – Sladký zákusek (okolo 3 eur)

Autor: (sponk)

Sdílejte článek
Štítky jídlo Itálie ryby restaurace maso těstoviny mořské plody magie Předkrm Bruschetta

Návrhy pro vás

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku Recepty

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku Maso

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý Sladké

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem Maso

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak Maso

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Sladké

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie


Přečtěte si také

Soutěžící
Štěpán Pařízek si nedávno spálil obočí při flambování

Štěpán Pařízek si nedávno spálil obočí při flambování

Nápoje
Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Recepty
Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku

Maso
Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Medové cukroví, které se rozplývá na jazyku! 5 jednoduchých tipů, jak ho připravit

Medové cukroví, které se rozplývá na jazyku! 5 jednoduchých tipů, jak ho připravit

Sladké
Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Sladké
Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Maso
Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot Sladké

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Sladké

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Maso
Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem Maso

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak Maso

Otevřené taco placky s mletým hovězím masem – mexická klasika trochu jinak

Zelenina
Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Nápoje
Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky Nápoje

Domácí perníčkový sirup – rozvoní kávu, čokoládu i čaj, skvělý je i na lívance nebo palačinky

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Trumpův trest za „nevděčnost“. O co všechno mohou Ukrajinci ve válce přijít? Sterzik končí v čele Stačilo! Po volebním debaklu nebude obhajovat funkci předsedy Sníh a bouračky komplikují dopravu v Česku: Kvůli nehodám stojí už dvě klíčové dálnice

prima-zeny

Daniela chtěla po Mie, ať ji obětuje, a tak se také stalo. Moderátorka opustila Zrádce Nejkrásnější adventní trhy? Vyrazte do Vídně. Máme tipy, kam zajít, a kde si užijí i děti Milan Horn byl poradcem při natáčení Nočního operatéra. Medvídky jsem kuchal už od dětství, říká

prima-zoom

TEST: Vidíte zelenou nebo modrou? Nově objevené ložisko zlata je gigantické. Má hodnotu 4,5 bilionu korun Mráz a sníh v Česku: Meteorologové prozradili nejlepší místa na stavbu sněhuláků

prima-fresh

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

prima-cool

O čem bude 3. série Wednesday? Recenze: Výborný čínský mobil? Odhalujeme silné a slabé stránky OnePlus 15 Jak vznikala nádherná hudba z Kingdom Come? Skladatel Valta u ní strávil celou dekádu svého života

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Průvodce adventním časem: Tipy, jak připravit Vánoce bez stresu Vánoční hvězda: Co symbolizují barvy poinsettie a jak ji sladit s domovem? Kdo byla sv. Kateřina? Její svátek býval poslední možností na zábavu před Vánocemi

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.