Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Tiramisu kuličky

Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Komunitní zahrada Kuchyňka startuje na jaře

Komunitní zahrada Kuchyňka

Komunitní zahrada Kuchyňka

  • Zavřít
Komunitní zahrada Kuchyňka

Komunitní zahrada Kuchyňka

Na třech arech půdy v pražských Holešovicích vzniká zatím největší pražská komunitní zahrada Kuchyňka. Už letos zde můžete sklízet zeleninu a ovoce, seznamovat své děti s přírodou, potkávat sousedy, vařit i jen tak se nechat unášet výhledem do údolí Vltavy.

Seznam.cz banner

Právě probíhá nábor členů a společné plánování finální podoby zahrady.

Bývalá zahrádkářská kolonie Kuchyňka v trojské stráni, v těsné blízkosti Královských vinic v Holešovicích se pomalu proměňuje v komunitní zahradu. Místo, které se po odchodu posledního zahrádkáře v roce 2006 změnilo v rumiště, se dnes mění v multifunkční komunitní zemědělský prostor. Největší komunitní zahrada v Praze bude sloužit lidem, kteří si chtějí sami pěstovat zeleninu a ovoce, navzájem se učit vařit ze sezonních surovin nebo s dětmi poznávat na vlastní kůži svět přírody, se kterým se běžně v Praze nesetkají.

Vedle členských aktivit nabídne Kuchyňka i akce pro širokou veřejnost. Plánuje se společná výstavba suchých zídek, přednášky o kompostování či sousedské slavnosti jídla v rámci celosvětového Restaurant Day. Pozemek k realizaci propůjčila majitelka Ludmila Zábranská, která si přála, aby se do zpustlých zahrad opět vrátil život.

Princip fungování Komunitní zahrady Kuchyňka je založený na vzájemném sdílení výnosů a rizik při sklizni. Členové komunity se dopředu dohodnou na osevním postupu a poté se složí na náklady potřebné k produkci. Sklizeň si členové rozdělují po celý rok tak, jak postupně dozrává, výše poplatku se odvíjí od počtu odpracovaných hodin na pozemku. Členství je otevřeno do naplnění kapacity třitisíci metrové zahrady. Sdružení, které původně vzniklo jako spolek několika lidí z Prahy 8, které omrzelo kupovat si v obchodech povadlou zahraniční zeleninu, má dnes za cíl postupně dosáhnout potravinové soběstačnosti. Co si nevypěstují sami, budou odebírat od prověřených lokálních farmářů z okolí Prahy.

„Výkupní politika obchodních řetězců je nastavená tak, že se produkce od malých farmářů na pulty nikdy nemůže dostat,“ říká Jan Valeška. „Přímý odběr je proto výhodný pro obě strany. K nám se dostane prověřená lokální a čerstvá produkce, obráceně pak svými odběry zaručujeme ekonomickou stabilitu místním sedlákům.“

Komunitní zahrada Kuchyňka – architektonický návrh

Zájem o komunitní zahrady v Čechách postupně stoupá. Vedle touhy po vlastní produkci čerstvých potravin často stojí za jejich vznikem snaha upozornit na nevyužitá veřejná prostranství či úsilí vytvořit v anonymitě města sousedské vztahy. Na rozdíl od zahrádkářských kolonií nabízí pak zastupitelnost. Díky tomu, že zahradu obhospodařuje více lidí, nezabírá jednotlivci péče o pozemek většinu volného času. Komunity, které se zpravidla tvoří z lidí z blízkého okolí, zde společně sdílejí nejen vypěstovanou produkci, ale využívají prostor zahrady pro společné aktivity. Hospodaření na principech ekologického zemědělství nabízí kromě čerstvé produkce bez pesticidů také útočiště hmyzu a drobným savcům. Pozemky, které se často rekrutují ze zanedbaných prostorů, se tak stávají příjemnými relaxačními místy.

„Zatím jsme vyčistili velkou část zahrady od nepořádku a nyní upravujeme pozemek pro pěstování,“ popisuje stav prací Hana Vacková, jedna z iniciátorek Kuchyňky. V současné době se společně připravuje plán, jak bude celá zahrada vypadat. Pod odborným dohledem zahradní designérky Aleny Lehmannové tu svépomocí navrhují prostor tak, aby byl maximálně šetrný ke krajině a na svažitém terénu se zde mohla pěstovat co nejpestřejší škála zeleniny a ovoce. Na jaře tu vzniknou kompenzační prvky pro drobný hmyz a savce, vodoteče i remízky divoké přírody. S mladými architekty ze studia IUCH (spoludržitelé Grand Prix 2014) připravují systém odpočinkových stanovišť a cest.

V malých dřevěných stavbách se plánuje hospodářské zázemí i místo pro společenské akce, vaření či pořádání přednášek.

PLÁNOVÁNÍ ZAHRADY

16. 2. 2014 | Setkání stávajících a nových členů Komunitní zahrady Kuchyňka – plánování prostoru zahrady za účasti architektonického studia IUCH a designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové

9. 3. 2014 | Setkání stávajících a nových členů Komunitní zahrady Kuchyňka – plánování prostoru zahrady za účasti architektonického studia IUCH a designérky přírodních zahrad Aleny Lehmannové

NEJBLIŽŠÍ SPOLEČENSKÉ AKCE

16. 2. 2014 | Sousedské slavnosti jídla v rámci International Restaurant Day. Členové Kuchyňky zvou své sousedy na obědové menu, plánování zahrady a kulturní zážitek do Tiché kavárny v Burešově ulici na Praze 8.

Komunitní zahradu Kuchyňku najdete na mapě zde a více informací o dalších aktivitách Kuchyňky na www.kzkuchynka.cz.

Autor: Kateřina Obrazová

Převzato z blogu Thinkfood.cz

Sdílejte článek
Štítky jídlo jaro zahrada ovoce zelenina studium Česko Praha pozemek plánování

Návrhy pro vás

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem Sladké

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem Sladké

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Kuřecí popkorn – tchajwanské křupavé kuřecí kousky jsou příjemně pikantní a totálně návykové Maso

Kuřecí popkorn – tchajwanské křupavé kuřecí kousky jsou příjemně pikantní a totálně návykové


Přečtěte si také

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Prostřeno!
Prostřeno: Veganská pěna s banány a avokádem Mirky Pikolové

Prostřeno: Veganská pěna s banány a avokádem Mirky Pikolové

Prostřeno!
Prostřeno: Batáty s karbanátky ze zelené čočky, červené řepy a salátkem

Prostřeno: Batáty s karbanátky ze zelené čočky, červené řepy a salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Indická mrkvová polévka Mirky Pikolové

Prostřeno: Indická mrkvová polévka Mirky Pikolové

Prostřeno!
Prostřeno: Hummus a zeleninové tyčinky podle Mirky Pikolové

Prostřeno: Hummus a zeleninové tyčinky podle Mirky Pikolové

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Sladké
Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

PR článek
Advent s vůní perníku v Pardubicích

Advent s vůní perníku v Pardubicích

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti Sladké

Polomáčené kaki – zdravější sladkost do mikulášské nadílky nejen pro děti

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem Sladké

Perníčkové cheesecake cookies podle Pavla Berkyho – originální sušenky s krémovým srdcem

Maso
Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí Polévky

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Konec za každou cenu. Zelenskyj bude čelit nejdrtivějšímu tlaku Trumpa, odhaluje WP Poplach u Trumpova sídla na Floridě: Kvůli neohlášenému letounu odstartovaly stíhačky F-16 Rekordní postup Rusů na Ukrajině: V listopadu dobyli stovky kilometrů čtverečních

prima-zeny

Miu na finále Zrádců doprovodil přítel a maminka: Vítězka vedle sympaťáka úplně zářila První slova vítězné zrádkyně Mii: Konečně to ze mě spadlo. Slavit nebudu, jsem abstinent Vítězem druhé řady detektivní hry Zrádci se stala Mia. My jsme tak pitomí, reagovala Anička

prima-zoom

Kolika let se dožívají hudební superstar? Proč už všichni dávno nechodíme na chůdách? Vyšší rychlost pohybu a dlouhý krok nejsou vše Ztracená civilizace Tiwanaku stavěla pyramidy a chrámy, pak záhadně zmizela

prima-fresh

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Tradiční české sádlovky – známé sádlové koláčky zdobené džemem nebo oříškovým krémem

prima-cool

Zrádkyně Mia: kam půjde výhra? Samurajský seriálový hit vyráží v novém videu dech. Vše bylo reálné, bez CGI Zootropolis 2 boří kina a překonalo už obří historické rekordy

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Adventní a vánoční pranostiky: Tipnete si, jaká zima nás čeká? Význam svíček na adventním věnci: Proč má být jedna růžová? Staročeské vánoční cukroví se sádlem: Upečte sádlenky a škvarkové koláčky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.