Víte, jak rozpoznat 3 základní druhy hřejivého ramenu?

Tato typická japonská polévka si za poslední roky vybudovala v České republice silnou fanouškovskou základnu. Objevují se nové a nové restaurace, které ramen připravují, ale zároveň již existuje několik specializovaných ramen barů. Chtěli byste vědět, v čem se jednotlivá provedení dané polévky liší?

Existuje několik způsobů, jak lze ramen kategorizovat. Vaří se speciální kombinace, které jsou typické pro určitý region (jako např. Sapporo ramen) nebo se jednotlivé varianty liší podle toho, z čeho je uvařen základ samotného vývaru. Což mohou být různé druhy zvířecích kostí, ryby nebo sušené mořské řasy. My se dnes podíváme na základní dělení dle dochucování. V restauracích se s nimi totiž setkáte prakticky nejčastěji, a proto se hodí znát jednotlivé rozdíly.

1. Shio (Šio)

Shio v překladu znamená sůl. Samotný základ polévky je kuřecí nebo vepřový, ale dochucuje se právě mořskou solí. Výsledný vývar je čistý, lehce nažloutlý a bývá celkově slanější. Řadí se mezi nejstarší druh ramenu vůbec.

2. Shoyu (Šóju)

Slovíčko shoyu vám může být trochu povědomé. Ano, v překladu totiž znamená sójová omáčka. Přesně touto tradiční ingrediencí je daný ramen dochucován, díky čemuž získává vývar chuť i typické zbarvení – lehce tmavší a dohněda. Jde často o nejpopulárnější typ ramenu, který si můžete dopřát. Hojně se vaří například v Tokiu.

3. Miso

Miso, poslední ze základních druhů dochucení. Ve své podstatě jde o relativně nové spojení, protože miso pasta z fermentovaných sójových bobů se začala přidávat do vývaru až v 60. letech, a to konkrétně na ostrově Hokkaidó. Výsledný ramen je bohatý, má hustší konzistenci a často bývá ozdoben například zrnky kukuřice. Hodí se do chladného počasí, které je právě pro nejsevernější ostrov Hokkaidó typické.

Kromě těchto tří druhů se můžete v restauracích setkat i s rameny Tonkotsu nebo Kari. V prvním případě jde o ramen, který se připravuje z vepřových kostí. Má lehce zlatavou barvu, skoro až mléčnou konzistenci a svou typickou chuť získává mimo jiné i z přítomné želatiny. Jde tedy o kategorizaci podle základu samotného vývaru. Kari ramen je, podobně jako Miso, také relativně mladý. Co do chuti je pikantní, lehce nasládlý a jak už název napovídá, doplněný o kari koření.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty