Tradice velikonočních svátků s sebou nese oblíbené pečení velikonočních dobrot, kterými si rak rádi obohacujeme stůl. Nejčastěji jsou to beránci, mazance, boží milosti nebo jidáše. Za každou z těchto typických sladkostí se skrývá zajímavý příběh, který objasňuje, jak se na velikonoční tabuli vzaly.
Velikonoce za dveřmi: Letos zkuste tradiční pečivo oživit moderními surovinami
Velikonoční pečení k nejdůležitějším křesťanským svátkům neodmyslitelně patří. Podobně jako pečení perníčků a vánočky tvoří kouzelnou vánoční atmosféru, beránek a boží milosti zase podtrhne krásu svátků jara.
Oblékněte letos tradiční recepty do modernějších a lehce zdravějších kabátků, aniž by utrpěla chuť!
Začněte s jidáši na Zelený čtvrtek
Kynuté bochánky nebo drobné pečivo ve tvaru stočeného provazu tvoří nezaměnitelný symbol Velikonoc. Název odkazuje ke zradě jednoho z Ježíšových apoštolů, Jidáše. Sladké kynuté pečivo se peklo už zkraje Velikonoc na Zelený čtvrtek, který je ve znamení odpuštění a nového života. Zkuste letos své velikonoční jidáše obměnit a místo pšeničné mouky použít špaldovou.
Bílá sobota patří velikonočnímu beránku
Beránek pečený z pšeničné mouky se stal jedním z nejvýraznějších znaků českých Velikonoc. Podle tradice by se měl péct na Bílou sobotu a nejčastěji bývá z třeného nebo kynutého těsta. Jeho místo na velikonoční hostině vychází z křesťanské víry, která považuje Ježíše za beránka. Ten se obětoval za spásu světa a představuje symbol nevinnosti a záchrany lidstva.
Přestože je velikonoční beránek typickým sladkým pečivem s dlouhou tradicí, nic vám nebrání v tom přistoupit letos k jeho pečení alternativně. Zkuste si doma upéct třeba beránka z hladké rýžové mouky Pernerka. Netradiční, ale chutný výsledek jistě sklidí pochvalu všech strávníků.
Velikonoce za dveřmi 2 Zdroj: iStock
Pro přípravu velikonočního rýžového beránka ušlehejte 100 g másla se 120 g krupicového cukru a poté do směsi přimíchejte postupně 3 žloutky. V jiné misce smíchejte 250 g rýžové mouky Pernerka se sáčkem kypřicího prášku a směs prosejte. Postupně ji přimíchávejte do žloutkové směsi a střídavě přilévejte také 120 ml mléka, dokud nevznikne kompaktní směs. Přimíchejte citronovou kůru z jednoho citronu, 20 g rozinek a 30 g sekaných mandlí. Nakonec vyšlehejte v samostatné míse 3 bílky do tuhého sněhu, který poté jemně zapracujte do připraveného těsta. Beránka pečte ve formě vymazané máslem a vysypané kokosem na 150 °C po dobu 30 minut, poté teplotu zvyšte na 180 °C a pečte dalších 30 minut.
Na Boží hod si zakrojte mazanec
Také pečení velikonočního mazance by mělo probíhat na Bílou sobotu, aby byl včas připraven k sváteční snídani na Boží hod Velikonoční. Jeho název je odvozen od tradice, kdy s upečeným bochníkem chodily na Boží hod hospodyně před snídaní do kostela, aby se mu dostalo svatého pomazání. Mazanec je znakem ukončení půstu před Velikonocemi. Křížek, který se na něm symbolicky kreslí, má připomínat ukřižování Ježíše Krista. Dnes si můžete libovolně vybrat, z jakého těsta si mazanec upečete. Dříve si ale například mazanec s přidáním tvarohu mohly dovolit jen majetné rodiny.
Zkuste letošní Velikonoce obměnit svůj obvyklý recept a pusťte se do mazance ze špaldové mouky. Na mazanec můžete použít pouze ji, určitě si pochutnáte. Klidně ale špaldovou mouku namíchejte s moukou pšeničnou.
Velikonoce za dveřmi 3 Zdroj: iStock
Poznejte boží milosti
Historicky tradiční velikonoční a masopustní boží milosti zastínil oblíbený beránek a mazanec, který nesmí chybět na žádném velikonočním stole. V minulosti byly ale boží milosti posledním velikonočním cukrovím, které hospodyně pekly na Velikonoční pondělí a nechyběly v žádné domácnosti. Měly dodávat sílu oráčům a poutníkům ukazovat správnou cestu. Dnes už na takové pověry příliš nedáme, avšak smlsnout si na sladkém domácím pečivu dokážeme stále stejně.