Ať už se chystáte zatočit se špínou v kuchyni, odstranit mastnotu ze sporáku, případně se zbavit nežádoucího zápachu z trouby po pečení masa, můžete se spolehnout na efektivní čisticí prostředky. Obvykle nebudou z nejlevnějších, koupit si jich musíte hned několik, protože se každý hodí na něco jiného, ale výsledku se doberete. Pokud však chcete šetřit peníze i přírodu kolem vás, můžete sáhnout po obyčejném citronu. Nejenže hezky voní, ale je mnohdy stejně účinný jako chemické přípravky. Co byste tedy měli čistit právě citronem?
Citronem snadno vyčistíte pět klíčových míst ve vaší kuchyni
Mikrovlnná trouba
Používáme ji v podstatě denně – a právě tak i vypadá. Mikrovlnná trouba je zpravidla plná cákanců, zbytků jídla, drobků a dalších „pokladů“, které po sobě ohřívání či rozmrazování jídla zanechává. Naštěstí si se vším snadno poradíte pomocí šťávy z poloviny citronu. Vymačkejte ji do misky, kterou můžete v mikrovlnné troubě použít, a nechte ji ohřívat na 2–3 minuty. Poté nechte dveře trouby zavřené ještě asi pět minut a následně vlhkým hadříkem vytřete vnitřek. Veškeré skvrny a pozůstatky jídel půjde snadno odstranit a tenhle citronový útok zanechá v troubě příjemné aroma.
Odtok dřezu
Do dřezu každý z nás často vylévá věci, které by neměl. Stačí ale slít polévku, opláchnout talíř se zbytky omáčky a vylít pár pozůstatků z hrnečků a skleniček a máte zaděláno na nepříjemný zápach linoucí se zrovna z místa, které by mělo být zprostředkovatelem čistoty. Opět ale stačí vzít citron, doplnit jej jedlou sodou a zápach bude tatam. Postup je jednoduchý – do odtoku nasypte hrneček sody a vše zalijte šťávou ze tří citronů. Pro větší efekt můžete šťávu rozmíchat v troše horké vody. Směs vytvoří pěnu, která vyčistí i usazeniny a pronikne hluboko do sifonu.
Prkénka a krájecí desky
Pokud v kuchyni používáte dřevěná prkénka, určitě se na nich za čas vytvoří nežádoucí skvrny, které nemizí ani po důkladném omytí saponátem. Za pomoci citronu a soli ale můžete svá prkénka „osvěžit“ a alespoň částečně jim vrátit původní vzhled. Celou plochu prkénka či krájecí desky posypte hrubozrnnou solí a následně rozkrojenou polovinou citronu vydrhněte. Během procesu se uvolní šťáva, která bude reagovat se solí a pomůže prkénko důkladně očistit. Po vydrhnutí nechte vše působit přibližně 20 minut a pak jednoduše opláchněte pod tekoucí vodou. Připomínáme ale, že tenhle postup nezaručí dezinfekci prkénka, na kterou určitě nezapomínejte, zejména po práci se syrovým masem, především kuřecím.
Poté, co připravíte výtečné kuřecí kung-pao podle našeho videoreceptu, nezapomeňte vydezinfikovat prkénko
Kompletní recept najdete ZDE
Kohoutky
Polovinu citronu můžete také použít na kohoutky, na nichž se usadil vodní kámen. Celou plochu citronem vydrhněte, nechte šťávu stéct i do hůře přístupných míst a nechte působit přibližně čtvrt hodiny. Poté opláchněte vodou či otřete navlhčeným hadříkem a skvrny by měly zmizet. Podobně pak můžete přistoupit i k perlátorům a sítkům. Do malého igelitového pytlíku vymáčkněte šťávu a připevněte gumičkou na konec kohoutku tak, aby byl perlátor ve šťávě ponořen přibližně 15 minut.
Okna
A nakonec se zaměříme na okna, speciálně ta v kuchyni, která se mohou rosit, případně na nich může ulpívat mastnota, máte-li opodál umístěný sporák. Pokud přidáte šťávu z jednoho či dvou citronů do skleničky vody a vše následně přelejete do rozprašovače, poslouží vám tahle směs jako skvělý prostředek na rychlé umytí celého okna včetně rámu nebo kliky. Po nanesení stačí jen setřít papírovou utěrkou, případně setřít gumovou stěrkou.
zdroj: thespruceeats
redaktorka FTV Prima