Tušili jste, že moravská a česká šumivá vína letos perlila na mezinárodních soutěžích? Získala medaile z Concours Mondial de Bruxelles i z letní edice Berliner Wein Trophy 2022. Proto vám mohou dělat perfektního společníka na závěr roku. Podle čeho ovšem vybrat takové, aby bylo podle vašich představ? Jak probíhá jeho výroba? K čemu se hodí a jak ho servírovat?
Brut nebo demi-sec? Velký průvodce šumivými víny, jak je vybírat a jak servírovat
Šumivé víno má jednu skvělou vlastnost – díky jeho lehkosti a svěžesti ho můžete kombinovat s téměř čímkoliv. Parádně doplňuje polévku, hlavní chod i dezert. Samozřejmě ho můžete pít i jen tak po celý večer. Ve finále vás ovšem nemusí omezovat ani denní doba, pokud vám dorazí návštěva dopoledne, nebo dostanete chuť na sklenku po dobrém obědě. Nicméně kvalitní a nepříliš sladké sekty jsou výborným aperitivem i častou komponentou koktejlů.
Bez druhotného kvašení by to nešlo
Šumivá vína se rozdělují do několika kategorií, z nichž každá má svůj vlastní výrobní proces. Princip však zůstává stejný. Do kvalitního přírodního vína se přidá tirážní likér, který obsahuje kvasinky a cukr. Vše se v uzavřené nádobě (původně v lahvích, dnes nejčastěji v tancích) znovu prokvasí. Uvězněný oxid uhličitý se rozpustí ve víně a znovu se uvolní až po bouchnutí zátky.
Která jsou sladká a jaká naopak „sušší“?
„Dám si brut.“ „Já raději demi-sec.“ Tyhle dva pojmy nejspíše dobře známe. Jedná se o dva nejběžnější typy sektů u nás. Víte ovšem, co přesně se pod nimi skrývá?
Většina z nás už si zvykla na dělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru (uvádí se v gramech na jeden litr) na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Podobným způsobem rozlišujeme i vína šumivá. Začněme tím nejméně sladkým.
- "brut nature"
- "extra brut"
- "brut"
- "extra dry", "extra sec"
- "sec", "dry"
- "demi-sec", "medium-sec"
- "doux", "sweet"
Koupím lahev sektu a co dál?
- Sekt nechte nachladit. Při podávání by měl mít 4-6 °C stupňů (chlazení alespoň půl dne).
- Zvolte vhodné sklenice, tzv. flétny, které dokonale vymyjte a osušte, aby perlení trvalo co nejdéle.
- Lahví netřeste. Po vychlazení z ní odstraňte drátěnou sponu (agrafu) a nakloňte ji v úhlu 45 stupňů. Zátku držte pevně a pomalými kroutivými pohyby lahve z ní uvolněte zátku.
- Sklenice plňte do poloviny, aby se ve zbylém prostoru mohla rozvinout vůně a bublinky déle perlily.
A co sekty v Česku?
Tuzemské sekty se liší od evropské konkurence poměrně širokým využitím odrůd, neboť tuzemští výrobci vedle těch tradičních, jako je Chardonnay či Pinot noir (Rulandské modré), používají pro přípravu bublinek také Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Sauvignon či Sylvánské zelené. Největším výrobcem sektů v České republice je Bohemia sekt, velice zajímavé sekty vyrábí ale také např. Znovín Znojmo, Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice, VINO CIBULKA – Portz Insel, Vinařství Volařík, vinařství Kamila Prokeše, Mikrosvín Mikulov, vinařství Josefa Valihracha, Zámecké vinařství Bzenec, Vinařství Obelisk, Vinselekt Michlovský a další.
Věděli jste o šumivých vínech, že…
- Jeho tradice vznikla ve Francii?
- Označení sekt je ovšem převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století?
- Vznikla „náhodně“? Francouzští vinaři zjistili, že jakmile nechají víno během zimy uskladněné ve skleněných lahvích (namísto v sudech), vytvoří se v nich díky kvašení bublinky.
- Zlaté medaile v kategorii šumivých vín na soutěži Berliner Wein Trophy 2022 získala tato vinařství? Bohemia Sekt (celkem 7 medailí) za Sekt Prestige 36 brut, vinařství Obelisk z Valtic za šumivá cuvée Pinot & Chardonnay a Cuvée Riesling a Vinselekt Michlovský za Crémagne Blanc de Noir 2010.
- Na mezinárodní prestižní soutěži vín Concours Mondial de Bruxelles v roce 2022 byla oceněna česká šumivá vína 1 velkou zlatou, 4 zlatými a 5 stříbrnými medailemi? Vinařství Bohemia Sekt za vína z řady Prestige obdrželo velkou zlatou, zlatou a tři stříbrné medaile a za Louis Girardot přidalo druhou zlatou medaili. Dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili si připsalo vinařství VINO CIBULKA – Portz Insel a jednu stříbrnou má Vinařství Bronislav Vajbar.
- Sabráž neboli otvírání sektů šavlí se začalo používat během napoleonských válek? Legenda praví, že když důstojníci francouzské kavalerie odjížděli z divokých večírků od Madame Clicquot (majitelky známého vinařství v oblasti Champagne), obdrželi na cestu lahev sektu. Odmítali se zdržovat jejím pracným otevíráním, proto tasili šavle a švihem stínali hrdla.
Chcete ovládnout umění zvané „sabráž“?
Otvírání sektů s naprosto geniálním „wow“ efektem vás mohou naučit vinaři, kteří produkují tato lahodná šumivá vína. Jen nebuďte překvapeni, pokud nebudou lahve sektů sekat přímo šavlí, ale jiným více dostupným nástrojem, jako jsou např. sekyrka, srp, pila, golfová hůl, hokejka, sklenička, talířek nebo dokonce žehlička či bota.
Zdroj Vína z Moravy, vína z Čech.
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH