9 nejnebezpečnějších zvířat na talíři. Špatná příprava člověka může zabít

Po celém světě existují nebezpečné potraviny, které mohou po konzumaci způsobit zdravotní komplikace, ale i smrt. Těchto 9 zvířat je třeba konzumovat opatrně – nebo se jim zcela vyhnout.

Býčí žába

Žabí stehýnka jsou ve Francii běžnou, oblíbenou a bezpečnou pochoutkou. V některých afrických zemích však rádi jedí tyto žáby celé. Obojživelník však obsahuje mnoho toxinů ve svých vnitřnostech, které mají odradit predátory včetně lidí.

Bylo zjištěno, že toxiny, vysoce koncentrované u mladých býčích žab, které se teprve páří, způsobují selhání ledvin, a dokonce i smrt.

Krvavé škeble

Srdcovky jsou pochoutkou v Číně. Krvavé škeble však představují riskantní konzumaci, protože často obsahují viry, které způsobují hepatitidu A, tyfus a úplavici. Sklízejí se totiž ve velmi znečištěné vodě.

V roce 1988 Šanghaj zakázala konzumaci krvavých škeblí, když více než 300 000 lidí onemocnělo hepatitidou A a 31 lidí na ni zemřelo.

Obří medúzy

Velké medúzy, které jsou v angličtině známé jako Nomura, by svou velikostí předčily i dospělého člověka. Měří klidně i 2 metry a váží 200 kg. Setkání s nimi není nic příjemného. Řádně vyškolení kuchaři dokážou připravit z medúzy pochoutku. Pokud však přípravu podcení, zbydou v ní toxiny, které mohou velmi zkomplikovat den. Toxiny v medúzách známé jako glykoalkaloidy vedou ke křečím, průjmu, bolestem hlavy a v nejhorších případech kómatu a smrti.

Fesikh

Pochoutku z fermentovaných ryb jedí Egypťané během festivalu Sham el-Nessim, což je jarní oslava ze starověkých dob a je v Egyptě národním svátkem. Ryba se suší na slunci a poté se konzervuje rok v soli. Bohužel tento fermentační proces může produkovat bakterie Clostridium botulinum, které v případě, že nejsou správně připraveny, mohou vést k botulismu – paralýze, která začíná v obličeji a pokračuje po celém těle. Pokud se bakterie dostane do plic, může zastavit dýchání a způsobit smrt.

Žralok grónský

Grónští žraloci jsou bezpochyby velmi fascinující tvorové. Mohou se dožít až 500 let, navíc, většina z nich je slepá, protože jim z očí visí paraziti. Při konzumaci tohoto žraloka byste měli být velice opatrní. Pokud jeho maso není řádně vysušeno, můžete se z konzumace otrávit.

Larb

Salát ze syrového masa se jí nejvíce v Laosu. Jaké maso se do pokrmu použije, závisí zcela na kuchaři, a to může být problém. V loňském roce způsobilo v Thajsku syrové maso divokých prasat smrtelnou infekci Streptococcus suis, která zabila dvě desítky lidí. Ostatně, konzumace syrového masa jakéhokoli druhu je spojena s riziky.

Syrová chobotnice

Pojídání živých chobotnic je spíše záležitostí východní Asie. Nicméně, setkat se s naservírovanou živou chobotnicí můžete i v jiných částech světa. Chapadla mrtvé chobotnice mohou mít stále aktivní přísavky. Přísavky se při polykání zachytí na jazyku, a člověk se tak udusí.

Fugu

Objednat si tuto pochoutku ze čtverzubce, není nic lehkého. Rybí vnitřnosti a jikry obsahují smrtelný jed tetrodotoxin, který je až 1 200krát smrtelnější než kyanid. Jedna ryba by zabila 30 lidí.

Kuchaři, kteří rybu připravují, musí projít náročným dvouletým kurzem a splnit mnoho zkoušek a testů. Nikdy si však nemůžete být zcela jisti, zda fugu nebude vaším posledním jídlem. Na tetrodotoxin navíc neexistuje protilék.

Čtverzubec stříbropásý

Ryba nalezená v Indickém oceánu a Středozemním moři je pochoutkou v mnoha pobřežních městech. Pokud se však nepřipraví správně, může vést k problémům s dýcháním a krevním oběhem. Dokonce se člověk dostane do paralýzy. Příhodně pojmenovaná ryba obsahuje toxin v játrech, reprodukčních orgánech a kůži. V roce 2007 došlo v Egyptě a Izraeli k deseti úmrtím, což vyvolalo varování před jeho konzumací.

Zdroj: farandwide

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty