Kuchyně severských států se od těch středoevropských samozřejmě liší, v určitých věcech dost zásadně. Máme pro vás výběr těch největších specialit Islandu!
Island a tradiční speciality
Drsné klima, studené teploty i chudoba se řadu let podílely na skladbě tradičních pokrmů této země. Vždy bylo důležité dostatečně se nasytit, zbytek zakonzervovat a uchovat.
To se praktikovalo především uzením, nakládáním do nálevů nebo zakopáváním do země. Mezi hlavní ingredience této kuchyně patřilo maso, mléčné výrobky nebo ryby. Zeleninu a ovoce si v místních podmínkách dopřávat nemohli. Dnes je ale všechno jinak a moderní příprava jídel nahradila tu starou. Navíc se tradiční pokrmy vaří spíš výjimečně – na svátky a různé oslavy.
Nejlepší hot dogy najdete v Reykjavíku
U stánku s hot dogy, který nese název Bæjarinsbeztupylsur, se najedla již řada známých lidí, za všechny uveďme třeba Billa Clintona. "Nejlepší hot dogy ve městě" – přesně tak by se dal název stánku přeložit. Najdete ho v lokalitě Tryggvagata, ale na Islandu je jich rozhodně víc. Ještě aby ne, zde je hot dog považován za jedno z národních jídel. Vzhledem k vysoké popularitě jehněčího masa se jejich hot dogy dělají právě z něj. Používá se k nim relativně běžná náplň: kečup, sladká hořčice, opečená i syrová cibulka a remuláda; omáčka se sladkou příchutí.
Hákarl
Tak se říká pokrmu z jedovatého žraločího masa, které se dá konzumovat až po řádné konzervaci. Několik týdnů i měsíců se uchovává pod zemí, zasypané hromadou písku nebo hlíny a stlačené kameny. Jen tak je maso zbaveno jedovatého amoniaku, neurotoxinu a kyseliny močové. Poté se může naporcovat, zavěsit a sušit několik měsíců. I v tomto případě se dnes používá moderní metoda, takže maso schované pod zemí už nebývá běžné.
Islandské tradiční speciality - Hákarl
Lundi
Mezi další tradiční pochoutku se řadí papuchalk neboli mořský pták. Je také jedním ze symbolů Islandu, ale i tak se v minulých letech objevoval na talířích místních obyvatel. Pro úpravu se většinou volilo uzení nebo grilování.
Súrsaðirhrútspungar
V Čechách máme tlačenku z vepřového masa, na Islandu se ji rozhodli dělat z něčeho bizarnějšího: z beraních varlat. Ta jsou stlačena, uvařena a naložena do syrovátky.
Lifrarpylsa
Podobně je na tom i tento pokrm. Patří mezi „slátur“, takzvaná zabijačková jídla, která se připravují z ovčích vnitřností. Konkrétně toto je játrová klobása z ovčích jater, loje a žitné nebo ovesné mouky. Směs se zašívá do ovčího bránice nebo žaludku.
Existují další nezvyklé pokrmy, které si místní obyvatelé čas od času dopřejí. Patří mezi ně i uvařená ovčí hlava (svið) nebo krvavý pudink z jehněčí krve (blóðmör). Ale jak jsme už zmínili, tyto speciality nepatří do běžného jídelníčku a mladší generace je často úplně odmítá. Ta si jistě ráda dopřeje tradiční hot dog z jehněčího, velice oblíbenou zmrzlinu, Coca-Colu nebo místní nealkoholický nápoj Egils Malt a Appelsín.
Islandské tradiční speciality Foto: archiv
Autor: Tereza Pánková, TastyTalkings.com