Vaření vyžaduje čas a trpělivost, a to mnohým z nás často chybí. Po generace si lidé mezi sebou předávali tipy a užitečné rady, jak vodu rychleji vařit. Některé fungují a některé ani trochu. Podívejte se na nejlepší způsoby, jak vařit vodu efektivně a rychle.
5 triků, jak uvařit vodu za velmi krátkou dobu. Ušetříte tím peníze a čas
Vaření ve vodě je jednou z prvních technik přípravy jídla, kterou se každý domácí kuchař naučí. Díky této technice se odemyká svět přípravy těstovin, různých obilovin, rýže, brambor a dalších jídel. Jakkoli je vaření zásadní, je protkané mýty a polopravdami. Tyhle rady však fungují skvěle.
Široký hrnec
Vařte vodu v co nejširším hrnci. Voda tak bude mělká a větší plocha se vystaví dnu kastrolu, kde je největší teplo. Voda se tak uvaří mnohem rychleji. Tato technika se nejlépe hodí na menší kousky zeleniny, jako je chřest či mrkev. V mělkém bazénku brambory neuvaříte.
Na vaření těstovin je potřeba velký hrnec a hodně vody. Připravte pravé a původní spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Hrnce s pokličkou
Jakmile se voda v hrnci začne ohřívat, horký vzduch se vytratí v místnosti a neplní svou funkci. Dejte tedy na hrnec nebo pánev pokličku, která zařídí, že horký vzduch bude cirkulovat v uzavřeném prostoru a pomůže vodu ohřát mnohem rychleji. Bez pokličky dosáhne voda bodu varu mnohem pomaleji.
Vody tak akorát
Naučte se používat jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete. V případě, že připravujete ovesnou kaši či jedno vajíčko, nepotřebujete vařit 2 litry vody. Čím méně vody nalijete do hrnce, tím rychleji se uvaří. I váš účet za energie vám za tohle uvědomění poděkuje.
Při přípravě bramborového salátu se ve vodě vaří brambory, kořenová zelenina i vejce natvrdo. Inspirujte se videoreceptem krok za krokem
Kompletní recept najdete ZDE
Sůl nepomáhá
Jedná se o velmi rozšířený mýtus, který se dědí z generace na generaci. Ve skutečnosti přidáním soli do vody neurychlíte zvýšení její teploty. Je tomu zcela naopak, neboť slaná voda má vyšší bod varu než ta neosolená. Zmást vás mohou bublinky, které sůl po nasypání do vody vytvoří.
Teplá voda z kohoutku
Do hrnce nemusíte lít pouze studenou vodu z kohoutku. Otočte kohoutek na druhou stranu a napusťte ho vodou teplou. Pomoci si můžete i rychlovarnou konvicí, která vám s čekáním na bod varu velmi pomůže.
Zdroj: allrecipes
redaktorka FTV Prima