Švédské masové kuličky jistě znáte, ale co další jídla z tohoto severského státu? Představujeme vám tři pokrmy, které si můžete v podstatě snadno připravit i u nás. Tedy až na první z nich, který je spíš pro odvážnější... ;)
3 švédská jídla, ve kterých vyzkoušíte ryby, mořské plody, ale i vepřové
Surströmming s bramborem
První pokrm je vyloženě švédskou specialitou, kterou si v domácích podmínkách připravíte asi dost komplikovaně. I tak vám ji představíme, jelikož jde o pokrm, který byl v minulosti hojně konzumován a nyní bývá díky své specifické chuti pouze pro otrlejší. Víte, co znamená švédské slovíčko surströmming? Schovává se pod ním fermentovaný sleď, který má tak silný odér, že ho i na severu konzumují raději v dostatečně větraných místnostech či nejlépe venku. Máme pro vás ale i variantu se sleďem, kterého seženete běžně v obchodě.
Suroviny: 1 plechovka surströmming (fermentovaných sleďů) nebo balení nakládaných sleďů, brambory, červená cibule, kopr, zakysaná smetana
1. V osolené vodě uvařte oloupané brambory v celku. Po uvaření nechte lehce zchladnout a nakrájejte na plátky.
2. Na talíř vyskládejte kousky sleďů, plátky brambor a vše zasypejte červenou cibulí na kolečka.
3. Vše dozdobte čerstvým koprem a zakysanou smetanou.
FRESH tip: Pokud se odhodláte vyzkoušet opravdu tradiční surströmming, zapátrejte na internetu v e-shopech se skandinávskými potravinami.
Ärtsoppa
Běžně připravovanou švédskou polévkou je hrachovka. Ta je i v českých rodinách hodně oblíbená, například o Vánocích. Ve Švédsku se běžně konzumuje s vepřovým masem a je dochucená bylinkami.
Suroviny: 500 g suchého žlutého hrachu, 400 g uzeného vepřového masa, 2 cibule, 1 řapíkatý celer, vývar, tymián, oregáno, olej, sůl
1. Přes noc namočte žlutý hrách ve studené vodě.
2. Slijte a dejte stranou. V kastrolu si rozehřejte trošku oleje a přidejte cibuli s řapíkatým celerem.
3. Restujte doměkka několik minut. Přidejte namočený hrách, dochuťte bylinkami, solí, zalijte vývarem a dejte vše vařit.
4. Poté přidejte do hrnce s polévkou maso v celku, aby se během vaření prohřálo a změklo. Stejně jako hrách a ostatní zelenina.
5. Maso vyndejte a natrhejte na kousky. Ostatní ingredience v kastrolu rozmačkejte. Podávejte zasypené masem a čerstvými bylinkami.
FRESH tip: Uzené maso můžete podávat k polévce i na speciálním talíři, kdy maso nakrájíte na plátky. Pokud by na vás polévka byla příliš hustá (měla by být skoro jako kaše), přidejte víc vývaru.
Smörgåstårta
Poslední z vybraných pokrmů je často servírován na oslavách a rodinných sešlostech. Bavíme se o "sendvičovém dortu", který je připravován z mnoha různých ingrediencí a jeho variace se liší v každé domácnosti. Proto je i tento recept spíš přibližným návodem, jeho finální podoba se může měnit podle chuti.
Suroviny: plátky toustového chleba, creme fraiche, smetana, majonéza, šunka, krevety, olivy, kaviár, rajčata, okurka, citronové plátky, uzený losos, čerstvý kopr, natvrdo uvařené vejce a jiné
1. Na plátky toustového chleba (poskládaného do tvaru dortu nebo dlouhého obdelníku) navrstvěte krémovou směs z creme fraiche, smetany a majonézy. Přidejte několik vybraných ingrediencí (např. okurku, uzeného lososa aj.).
2. Pokračujte s vrstvením chleba a krémové směsi. Jakmile máte několik vrstve, potřete krémem i z boků.
3. Navrch naskládejte veškeré vybrané ingredience, jako např. krevety, šunku, olivy a další. Dort dejte vychladit.
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima