Suroviny
- mleté vepřové maso 200 g
- mleté hovězí maso 200 g
- rohlík 1 ks
- cibule 1 ks
- máslo 1 + 2 lžíce
- vejce 1 ks
- mléko 100 ml
- mleté nové koření
- mletý zázvor
- sůl
- vývar 230 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžička
- petrželka
- džus (brusinkový)
- pepř
Postup přípravy
- Rohlík nebo housku nakrájejte na malinké kostičky a namočte je do mléka.
- Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte ji do sklovata na másle.
- Nyní smíchejte oba druhy kvalitního mletého masa s pečivem nasáklým mlékem. Přidejte orestovanou cibulku, vejce, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Já tuto masovou směs nechávám v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat.
- Poté z hotového těsta udělejte malé kuličky. Doporučuji namočit si ruce, aby se těsto nelepilo. Kuličky osmažte na oleji ze všech stran. Hotové kuličky nechte v zakryté misce, aby moc nevystydly.
- Z pánve, ve které jste smažili kuličky, vyndejte připálené kousky a vylijte zbytek omastku. Nechte v ní rozpustit 2 lžíce másla, zasypte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tuto nyní zalijte vývarem, důkladně metlou prošlehejte a vařte ji asi 10 minut. Nakonec do omáčky přidejte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a nechte ji krátce provařit. Omáčku můžete zvýraznit 1 lžičkou pikantní hořčice. Do horké omáčky můžete nechat rozpustit kousek másla pro zjemnění.
- Masové kuličky s omáčkou podávejte s čerstvou petrželkou, brusinkovým džemem a bramborovou přílohou.