Suroviny
- hladká mouka 500 g + na pomoučení
- cukr krupice 100 g
- droždí 7 g
- sůl
- mléko 300 ml
- máslo 75 g
- šafrán 1/2 g
- vejce 1 ks + 1 ks na potření
- sušené rozinky 24 ks
Postup přípravy
- Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, kterou důkladně promícháme s cukrem krupicí, špetkou soli a instantním droždím.
- V hmoždíři si utřeme šafrán na jemný prášek. V malém hrnci na mírném ohni zahřejeme mléko. Jakmile se z něho začne kouřit, přidáme šafránový prášek a změklé máslo. Promícháme, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Jakmile je šafránové mléko vlažné, přimícháme k němu jedno prošlehané vejce.
- Za postupného přilévání šafránové směsi k mouce, vypracujeme vláčné těsto, které se může jevit mírně lepivé. Jakmile se nám těsto odděluje od stran mísy, vyklopíme ho na mírně pomoučený vál a důkladně ho prohněteme. Měli bychom získat dokonale hladké a elastické těsto. Z vypracovaného těsta vytvarujeme kouli, dáme ji zpět do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Těsto necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
- Jakmile těsto zdvojnásobí velikost, vyklopíme ho na pomoučený vál, důkladně ho prohněteme a rozdělíme na 12 stejných kousků. Z každého kousku vyválíme váleček o délce zhruba 30 cm, ze kterého vytvarujeme charakteristický S-tvar.
- Bulky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, který zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Vykynuté bulky potřeme prošlehaným vejcem a do středu každé spirály dáme rozinku. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15–20 minut). Necháme vychladnout na mřížce.