Suroviny
- parmazán 60 g
- těstoviny (bucatini) 200 g
- černý pepř (celý ) 1,5 lžičky
- máslo 100 g
- sýr pecorino 20 g
- mořská sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Parmazán nastrouhejte najemno a polovinu rozdělte na připravený plech na čtyři stejně velké hromádky s většími rozestupy. Pečte je v rozehřáté troubě 10–12 minut, až parmazán získá zlatohnědou barvu. Vytáhněte a nechte zchladnout.
- Mezitím uvařte 1 l vody v menším hrnci, osolte ji a vsypte do ní těstoviny. Vařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Vody stačí tolik, aby byly těstoviny ponořené, tím bude po uvaření obsahovat hodně škrobu, což je důležité pro omáčku.
- Ve velké pánvi opražte nasucho kuličky pepře, aby se rozvoněly. Nechte je mírně zchladnout a podrťte je v hmoždíři nahrubo.
- V pánvi rozehřejte máslo, přidejte drcený pepř a jakmile máslo zpění, přilijte naběračku vody z vaření těstovin a přiveďte ji k varu. Rychle zakružte pánví nebo prošlehejte metlou její obsah, aby se omáčka proměnila v emulzi.
- Uvařené těstoviny vytáhněte děrovanou naběračkou nebo slijte, ale zachyťte vodu z vaření. Vsypte je do pánve, přidejte ještě jednu naběračku vroucí vody a přisypte zbylý parmazán. Dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily, pokud je omáčka moc hustá, zřeďte ji ještě trochu vodou z těstovin.
- Pecorino nastrouhejte najemno do těstovin, promíchejte, podle chuti osolte a podávejte ozdobené rozdrobenými parmazánovými křupinkami.
PRIMA TIP: V tomto receptu hraje hlavní roli chuť a vůně pepře. Snažte se použít co nejkvalitnější pepř, skvělý je například kampotský nebo Talicherry. Poohlédněte se po dobrém pepři v lahůdkářstvích nebo speciálkách kořenářství.