Chutně a rychle

Těstoviny cacio e pepe s parmazánovými křupinkami podle Gordona Ramsaye

Moje hodnocení
12x

Jednoduchou italskou omáčku na těstoviny cacio e pepe v poslední době objevil svět a šéfkuchaři ji různě variují. Její název vystihuje hlavní ingredience – sýr a pepř, které v kombinaci s vodou z vaření těstovin vytvoří úžasně hladkou výraznou omáčku. Postará se o to škrob a čerstvě nastrouhaný vyzrálý sýr. Z příliš mladých sýrů nebo průmyslově nastrouhaných omáčku nevymícháte, tuk se ze sýra začne oddělovat a promění se v nevzhledné hrudky. Takže uvařte těstoviny, nastrouhejte sýr, vmíchejte ho do rozpuštěného másla a podávejte nevídanou lahůdku. Parmazánové křupinky jen násobí okouzlení.

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Parmazán nastrouhejte najemno a polovinu rozdělte na připravený plech na čtyři stejně velké hromádky s většími rozestupy. Pečte je v rozehřáté troubě 10–12 minut, až parmazán získá zlatohnědou barvu. Vytáhněte a nechte zchladnout.
  2. Mezitím uvařte 1 l vody v menším hrnci, osolte ji a vsypte do ní těstoviny. Vařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. Vody stačí tolik, aby byly těstoviny ponořené, tím bude po uvaření obsahovat hodně škrobu, což je důležité pro omáčku.
  3. Ve velké pánvi opražte nasucho kuličky pepře, aby se rozvoněly. Nechte je mírně zchladnout a podrťte je v hmoždíři nahrubo.
  4. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte drcený pepř a jakmile máslo zpění, přilijte naběračku vody z vaření těstovin a přiveďte ji k varu. Rychle zakružte pánví nebo prošlehejte metlou její obsah, aby se omáčka proměnila v emulzi.
  5. Uvařené těstoviny vytáhněte děrovanou naběračkou nebo slijte, ale zachyťte vodu z vaření. Vsypte je do pánve, přidejte ještě jednu naběračku vroucí vody a přisypte zbylý parmazán. Dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily, pokud je omáčka moc hustá, zřeďte ji ještě trochu vodou z těstovin.
  6. Pecorino nastrouhejte najemno do těstovin, promíchejte, podle chuti osolte a podávejte ozdobené rozdrobenými parmazánovými křupinkami.

PRIMA TIP: V tomto receptu hraje hlavní roli chuť a vůně pepře. Snažte se použít co nejkvalitnější pepř, skvělý je například kampotský nebo Talicherry. Poohlédněte se po dobrém pepři v lahůdkářstvích nebo speciálkách kořenářství.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty