Nadýchaná máslová brioška

Moje hodnocení
4x

Jste fanoušci domácího pečení a rádi byste si dopřáli poctivé briošky? Není problém, máme pro vás fantastický recept, díky kterému je zvládnete naprosto bez problému a budou krásně nadýchané. K nim už vám pak stačí jen marmeláda a trochu másla.

1 porce
60 minut

Forma 35 x 11 cm

  • mléko (plnotučné mléko) 100 ml
  • droždí (čerstvé droždí) 20 g
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 60 g (cca 3 lžíce)
  • hladká mouka 500 g + na podsypání
  • sůl (špetka soli)
  • sůl (vejce) 4 ks
  • máslo (studené máslo) 180 g + na potření
  • máslo + marmeláda k podávání

Postup přípravy

  1. Ohřejte mléko, mělo by být vlažné (ne horké!).
  2. Vmíchejte do mléka 1 lžíci cukru, rozdrobte droždí a zasypte 2 lžícemi z odvážené mouky.
  3. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  4. Mezitím prosejte mouku do mísy od robotu. Přidejte zbytek cukru, sůl, vejce, kostičky másla a vzešlý kvásek.
  5. Pomocí hnětacího nástavce při nižší až střední rychlosti vypracuje těsto. Musí se odlepit od mísy, to může trvat i 30 minut. Nikam nespěchejte.
  6. Těsto seshora zlehka posypte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple kynout 45 minut.
  7. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Vykynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše.
  8. Rozdělte na 8 stejně velkých dílů a ty ještě propracujte do bochánků. Vyskládejte je k sobě (2 vedle sebe u podélné formy), přikryjte utěrkou a ještě nechte v teple kynout 30 minut.
  9. Mezitím rozehřejte troubu na 160 °C. Trošku másla rozpusťte (opět nesmí být horké!). Nakynuté bochánky seshora potřete máslem, nešetřete.
  10. Vložte do trouby a pečte dozlatova asi 30 minut. Formu dávejte na plech, když těsto hodně vykyne, mohou některé bochánky přepadnout přes formu.
  11. V průběhu pečení ještě můžete jednou briošky pomazat máslem. Ještě teplé podávejte s máslem a marmeládou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty