Na nádivku
- petržel 1 dávka
Na zkaramelizované kapustičky
- balsamico redukce 0.5 lžiček
Na nádivku
- rohlík 4 kusy
Na nádivku
- strouhanka 1 špetka
Postup přípravy
1. Kuřátka dobře umyjeme a osušíme. Zevnitř i zevně nasolíme.2. Na pánvi rozpustíme 2 sardelky, ke kterým přidáme tlustý plátek másla. Máslem se sardelkou přelijeme kuřata a vlijeme i dovnitř.3. Připravíme si nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky, které přelijeme jemným kuřecím vývarem zakápnutým smetanou, přidáme špetku muškátového květu, 2 žloutky, hrst sekané čerstvé petrželky a pažitky a 3 lístky čerstvé šalvěje. Vmícháme trochu nastrouhaného čedaru, opepříme, osolíme a opatrně vmícháme sníh, dotuha vyšlehaný ze dvou bílků. Pozor na sůl! Kuřátka se sardelovým máslem jsou dost slaná a čedar s vývarem jsou také slané. Je třeba ochutnávat a chuti korigovat. Nádivku dejte do kuřete spíš míň než víc. Má tendenci bobtnat a vytékat. Raději si zbylou nádivku dejte upéct zvlášť, když ji pokrájíte a přelijete vypečenou šťávou z kuřátka, je to vynikající.4. Na kuřátka do pekáče položte snítku rozmarýnu a položte kolem několik stroužků česneku a dvě mladé cibule. Pečte na 180 °C, dokud se kuře nebude odloupávat od kosti. Nesmí se vám ale úplně rozpadnout.
5. K jarnímu kuřátku jsou nejlepší zkaramelizované kapustičky. Na pánvi rozehřejeme máslo s plátky česneku a s nadrobno nakrájenou anglickou slaninou (lepší než anglická slanina je italská pancheta). Když vše prská a lehce zlátne, přidáme lžičku hnědého cukru, osolíme, dost opepříme, přidáme půl lžičky balzamikové redukce, nepatrně zastříkneme bílým balzamikovým octem s příchutí fíků (lze koupit v italských lahůdkách) a přidáme kapustičky rozkrojené na půlky, které jsme si předtím krátce povařili v osolené vodě. Když kapustičky vytahujeme z vařící vody, je nutné je zchladit ledovou vodou či přímo ledem. Pak si zachovají svou svěží zelenou barvu. Když si ji nezachovají, tak nevadí, kapustičky totiž vložíme do pánve s karamelem a česnekem a slaninou a necháme je pěkně obalit a vsáknout do sebe chutí. Na plotně je při střední teplotě zahříváme ještě asi 10 minut. Kuřátko kapustičkami obložíme a podáváme jen tak bez přílohy. Kuřátko má v sobě nádivku, která úplně postačí.olévka:Mrkvová polévka s koriandrem a římským kmínemPolévka nejen dobře vypadala a krásně se leskla, ale i výtečně chutnala. Pro vegetariány lze bujon nahradit sojovým či rýžovým Miso, nebo zeleninovým vývarem. Díky aromatickému koření si ale vystačíme i s prostou vodouIngredience:olejcibule1 kg mrkve1 větší brambor1 jablkobujonmalá lžička mletého sušeného koriandručerstvý koriandrsůlpepřšpetka drceného římského kmínusmetana na vařeníšťáva z 1 pomerančemalá lžička zázvoru postup: 1. Na olivovém oleji orestovat nakrájenou cibulku, zalít asi půllitrem vody a přivést k varu. Přidat na kostky nakrájenou mrkev (cca 1kg) a jeden větší brambor (pro zahuštění polévky), bujon, malou lžičku mletého sušeného koriandru, sůl, pepř, špetku drceného římského kmínu (pro inovaci možno trochu strouhaného kokosu). Možno i pár kousků oloupaného jablka. Po změknutí zeleniny (cca 15-20minut) přidat decentně čerstvý koriandr (pozor, aromatický) a rozmixovat. Dochutíme smetanou, šťávou z pomeranče (nemusí být), možno dle chuti přidat malou lžičku zázvoru. 2. Servírujeme ozdobené lístky čerstvého koriandru, případně lžičkou smetany. Možno posypat opraženými slunečnicovými semínky. Teplota:160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: česká/ asijskáDoba přípravy: 1-30 minutČas vaření: 30-60 minutRecipe category: polévka/ restování/ vaření