Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Krevety v polévce s kokosovým mlékem a smaženým aroma podle Ottolenghiho

Moje hodnocení
3x

Pokrm je inspirován chutěmi jihovýchodní Asie a důležité při jeho přípravě je budovat hloubku na základech pikantního vývaru z krevet. Můžete však přidat ryby nebo korýše a měkkýše podle svého výběru a vařit je přímo ve vývaru. Podávejte s voňavou kokosovou rýží nebo jasmínovou či hnědou rýží.

4 porce
90 minut

Suroviny

Smažené aroma

Postup přípravy

  1. Krevety vyloupejte – hlavičky a krunýře odložte. Z vyloupaných krevet odstraňte „žilky“ a krevety odložte do chladničky do doby použití.
  2. Ve velké hluboké pánvi, ke které máte poklici, rozehřejte na středním až silném ohni olej. Přidejte rajčatový protlak a hlavičky a krunýře krevet a za občasného zamíchání směs zahřívejte 3 minuty nebo dokud není tmavě červená. Přidejte česnek, zázvor, citronelu, listy papedy a chilli papričky a ještě asi minutu zahřívejte, dokud se směs nerozvoní. Přidejte kokosové mléko, smetanu, 450 ml vody a 1 lžičku soli, přiveďte k varu, potom zmírněte oheň, pánev přiklopte a vařte 25 minut. Směs přeceďte do velké mísy a pevné součásti přitiskněte do cedníku, aby se z nich uvolnilo co nejvíce chuti (pevné součásti vyhoďte). Pánev vypláchněte, budete ji ještě potřebovat později.
  3. Zatím připravte smažené aroma. Ve velké pánvi zahřívejte na středním ohni olej, česnek, chilli papričky a zázvor 8 minut za občasného zamíchání, potom přidejte kokosové vločky a malou špetku soli a zahřívejte 4 minuty nebo dokud není česnek a kokos opečený dozlatova a chilli papričky průhledné. Děrovanou lžicí přeneste pevné součásti na talíř vyložený papírovými utěrkami. Do pánve dejte lístky bazalky a opékejte je 2–3 minuty nebo dokud nejsou tmavě zelené a průsvitné. Přeceďte je sítem položeným na mísu a olej uchovejte. Bazalku přidejte ke smažené aromatické směsi. Pánev vytřete; použijete ji později na krevety.
  4. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném ohni lžíci aromatického oleje. Když je olej horký, přidejte rajčata a opékejte je 6–7 minut nebo dokud nejsou opálená a nezačnou praskat. Přidejte přecezený vývar a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty, potom udržujte v teple na slabém ohni, zatímco budete opékat krevety.
  5. Nakonec rozehřejte na středním až silném ohni velkou pánev. Krevety prohoďte s ⅓ lžičky soli a 2 ½ lžícemi aromatického oleje. Když je pánev velmi horká, smažte v ní krevety 1–1 ½ minuty na každé straně (přehazujte je v pánvi – měly by pěkně nabrat barvu). Není-li pánev dost velká, smažte je ve dvou dávkách.
  6. Vývar rozdělte do čtyř mělkých misek a dejte do něho krevety. Do každé misky vymačkejte klínek limety a přidejte ½ lžíce smetany navíc. Navrch rozdělte smažené aroma.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci

Další kuchařka od Yotama Ottolenghiho a jeho supertýmu kuchařů odhaluje tajemství, jak lze dobré jídlo povýšit na vynikající. Najdete v ní syté i lehké pokrmy se zeleninou v hlavní roli, pokaždé s nějakým doplňkem, něčím „extra" - omáčkou, dresinkem, salsou, marinádou, křupavou posypkou… A vše můžete používat k mnoha dalším pokrmům. Na konci knihy nechybí ani základy pro dezerty.

Doufáme, že při procházení knížky a následném testování vzniknou samé extra dobré věci - pesto z jarních cibulek, petrželkový olej, marinovaný sýr feta, kokosové čatní, dresink s tahini a parmazánem, máslo kalbi, mrkvovo-zázvorový dresink, estragonová gremolata a mnoho dalšího.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty