Suroviny
- tygří krevety (velké, s krunýřem a hlavičkou) 750 g
- olivový olej 2,5 lžíce
- rajčatový protlak 2 lžíce
- česnek (celé stroužky rozdrcené nožem naplocho) 6 stroužků
- zázvor (na tenkké plátky) 40 g
- citronová tráva (nakrájená na plátky) 4 stonky
- kafírové listy 8 ks
- červené chilli papričky (nakrájené na plátky včetně semen ) 3 ks
- kokosové mléko (plnotučné) 1 plechovka (400 g)
- smetana ke šlehání (co nejtučnější) 60 ml + 2 lžíce k podávání
- cherry rajčata 250 g
- limetka (nakrájená na klínky) 1 ks
- sůl
Smažené aroma
- olivový olej 100 ml
- česnek (nakrájený na tenké plátky) 6 stroužků
- červené chilli papričky (nakrájené šikmo na tenké plátky včetně semen ) 2 ks
- zázvor (nakrájený na tenké nudličky julienne) 30 g
- kokos (vločky nebo chipsy) 15 g
- bazalka (otrhané lístky) 15 g
Postup přípravy
- Krevety vyloupejte – hlavičky a krunýře odložte. Z vyloupaných krevet odstraňte „žilky“ a krevety odložte do chladničky do doby použití.
- Ve velké hluboké pánvi, ke které máte poklici, rozehřejte na středním až silném ohni olej. Přidejte rajčatový protlak a hlavičky a krunýře krevet a za občasného zamíchání směs zahřívejte 3 minuty nebo dokud není tmavě červená. Přidejte česnek, zázvor, citronelu, listy papedy a chilli papričky a ještě asi minutu zahřívejte, dokud se směs nerozvoní. Přidejte kokosové mléko, smetanu, 450 ml vody a 1 lžičku soli, přiveďte k varu, potom zmírněte oheň, pánev přiklopte a vařte 25 minut. Směs přeceďte do velké mísy a pevné součásti přitiskněte do cedníku, aby se z nich uvolnilo co nejvíce chuti (pevné součásti vyhoďte). Pánev vypláchněte, budete ji ještě potřebovat později.
- Zatím připravte smažené aroma. Ve velké pánvi zahřívejte na středním ohni olej, česnek, chilli papričky a zázvor 8 minut za občasného zamíchání, potom přidejte kokosové vločky a malou špetku soli a zahřívejte 4 minuty nebo dokud není česnek a kokos opečený dozlatova a chilli papričky průhledné. Děrovanou lžicí přeneste pevné součásti na talíř vyložený papírovými utěrkami. Do pánve dejte lístky bazalky a opékejte je 2–3 minuty nebo dokud nejsou tmavě zelené a průsvitné. Přeceďte je sítem položeným na mísu a olej uchovejte. Bazalku přidejte ke smažené aromatické směsi. Pánev vytřete; použijete ji později na krevety.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním až silném ohni lžíci aromatického oleje. Když je olej horký, přidejte rajčata a opékejte je 6–7 minut nebo dokud nejsou opálená a nezačnou praskat. Přidejte přecezený vývar a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty, potom udržujte v teple na slabém ohni, zatímco budete opékat krevety.
- Nakonec rozehřejte na středním až silném ohni velkou pánev. Krevety prohoďte s ⅓ lžičky soli a 2 ½ lžícemi aromatického oleje. Když je pánev velmi horká, smažte v ní krevety 1–1 ½ minuty na každé straně (přehazujte je v pánvi – měly by pěkně nabrat barvu). Není-li pánev dost velká, smažte je ve dvou dávkách.
- Vývar rozdělte do čtyř mělkých misek a dejte do něho krevety. Do každé misky vymačkejte klínek limety a přidejte ½ lžíce smetany navíc. Navrch rozdělte smažené aroma.
Krevety v polévce s kokosovým mlékem a smaženým aroma podle Ottolenghiho Zdroj: Ottolenghi Testovací kuchyně: Extra dobré věci