Suroviny
- máslo 150 g
- hnědý cukr 300 g
- sůl 3 g
- vejce 2 ks
- hladká mouka 250 g
- pomerančová kůra 1 lžička
- fíky 100 g
- vanilkový lusk 1 ks
- pomeranč 1 ks
- med 2 lžíce
- mascarpone 100 g
- pomerančový likér 1 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
Postup přípravy
- Do mascarpone vmíchejte zrníčka z vanilkového lusku, pomerančový likér, vanilkový cukr a nechte v lednici zatuhnout.
- Do kastrůlku vymačkejte pomerančovou kůru, přidejte zbylý vanilkový lusk již bez zrníček, nasekané fíky, trochu pomerančového likéru, šťávu z jednoho pomeranče a dvě lžíce medu. Nechte povařit, až vznikne hustší sirup.
- Sušenky připravte smícháním másla, hnědého cukru, soli, vajec, hladké mouky a kypřicího prášku. Následně tvarujte na plechu s pečicím papírem kolečka o průměru cca 5 cm a výšce 2–3 mm. Pečte v rozpálené troubě na 180 °C 10 minut.
- Hotové sušenky zdobte fíkovým chutney a vychlazeným mascarpone.