Kuchařka pro mě a moje tělo

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Moje hodnocení
3x

Slané koláče jsou skvělé pohoštění na oslavu, můžete ho vzít s sebou na návštěvu nebo si ho prostě upečte k večeři. Zelenina se dá volně obměňovat podle sezony nebo podle toho, co najdete v lednici.

10 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Na vál prosejte mouku, přidejte špetku soli a studené máslo nakrájené na kousky. Pomocí prstů zpracujte na drobenku, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte studenou vodu a nožem zapracujte. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
  2. Mezitím omyjte cuketu a rajčata, cuketu nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky. Na pánvi nechte rozehřát olej, přidejte rajčata s cuketou a krátce zprudka orestujte, až cuketa mírně změkne a zezlátne.
  3. Nyní vyndejte těsto z lednice a nechte chvíli povolit. Pak ho na vále poprášeném moukou rozválejte na placku a pomocí válečku přendejte do formy.
  4. Na těsto rozložte orestovanou zeleninu a rozdrobte balkánský sýr. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. V míse rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte nasekané bylinky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Tuto směs nalijte na těsto, vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo dokud koláč nezezlátne.
  6. Před podáváním ho nechte trochu vychladnout, aby se lépe krájel.
PRIMA TIP: Sýr lze vyměnit třeba za tuňáka ve vlastní šťávě či orestovanou sušenou šunku. A v sezoně můžete cuketu zaměnit třeba za zelený chřest.

Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kuchařka pro mě a moje tělo

Julie Kučerovská Kuchařka pro mě a moje tělo

Autorka bestsellerové Kuchařky pro teenagery dospěla a stala se studentkou, ovšem zájem o jídlo a vaření ji neopustil. Tentokrát se tedy dělí o své zkušenosti s bezmasou kuchyní s vrstevníky, a to velmi zodpovědným způsobem. V knížce najdete jak šikovné a úsporné recepty, ale i řadu rad týkajících se správné výživy, kde jí byli poradci přední odborníci na výživu z platformy Moje tělo je moje. Na devadesát vegetariánských receptů se dá případně snadno doplnit masem a jsou podány tak, aby byly zcela srozumitelné i začátečníkům, včetně nákupů surovin, uskladnění a správného zacházení s nimi.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty