Těsto
- hladká mouka 300 g
- máslo (studené) 150 g
- vejce 1 ks
- voda (studená) 3 lžíce
- sůl
Náplň
- cuketa 1 ks
- rajčata (velká) 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- balkánský sýr 150 g
- vejce 2 ks
- smetana ke šlehání 200 ml
- bylinky (oregano, bazalka, máta, tymián...) 1 hrst
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na vál prosejte mouku, přidejte špetku soli a studené máslo nakrájené na kousky. Pomocí prstů zpracujte na drobenku, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Přidejte studenou vodu a nožem zapracujte. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na 30 minut.
- Mezitím omyjte cuketu a rajčata, cuketu nakrájejte na kolečka, rajčata na kostičky. Na pánvi nechte rozehřát olej, přidejte rajčata s cuketou a krátce zprudka orestujte, až cuketa mírně změkne a zezlátne.
- Nyní vyndejte těsto z lednice a nechte chvíli povolit. Pak ho na vále poprášeném moukou rozválejte na placku a pomocí válečku přendejte do formy.
- Na těsto rozložte orestovanou zeleninu a rozdrobte balkánský sýr. Předehřejte troubu na 200 °C.
- V míse rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte nasekané bylinky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Tuto směs nalijte na těsto, vložte do trouby a pečte asi 30 minut nebo dokud koláč nezezlátne.
- Před podáváním ho nechte trochu vychladnout, aby se lépe krájel.
PRIMA TIP: Sýr lze vyměnit třeba za tuňáka ve vlastní šťávě či orestovanou sušenou šunku. A v sezoně můžete cuketu zaměnit třeba za zelený chřest.
Vyzkoušejte také výtečné cuketové placky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE