Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Jak vyzrát na zvýšený cholesterol?

Jak vyzrát na zvýšený cholesterol?
Jak vyzrát na zvýšený cholesterol? Autor: Thinkstock
Nepřiměřená hladina cholesterolu v krvi trápí stále větší část populace. Pokud do této skupiny spadáte i vy, nepodceňujte především dlouhodobou změnu jídelníčku. Co si dopřát a co naopak vynechat, vysvětlí výživová poradkyně a naturopatka Kateřina Boesenberg.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

1. Revize stravovacích návyků

Pokud chcete dostat hladinu cholesterolu pod kontrolu, vyvarujte se v první řadě potravin s vysokým obsahem živočišných tuků, transmastných kyselin a také pokrmů obsahujícím jednoduché sacharidy. Co to znamená v praxi? Především omezení konzumace červeného a tučného masa, jakýchkoliv přepálených tuků, smažených potravin a dalších pokrmů s vysokým množstvím tuku. Z jídelníčku pokud možno úplně vyškrtněte potraviny s obsahem jednoduchých cukrů, neboť právě ony mají na nezdravé hladině cholesterolu zásadní podíl. Omezení se týká především sladkostí, bílého pečiva, průmyslově vyráběných limonád a alkoholických nápojů (výjimkou je střídmá konzumace červeného vína).

Co tedy jíst? Dopřát si můžete mastné ryby, kvalitní oleje (v omezeném množství), nepražené a nesolené oříšky a semínka, luštěniny, sóju a přírodní výrobky z ní, česnek, ovesné vločky a potraviny s vyšším obsahem vlákniny.

Zvýšený cholesterol 2 Foto:

2. Doplňky stravy a bylinky

Kromě úprav jídelníčku mohou pomoci i vhodně zvolené doplňky stravy – důležitý je přísun omega-3 mastných kyselin, vlákniny (např. psyllium), lecithinu, vitaminu E, koenzymu Q10 či česnekových kapslí. Při snižování hladiny cholesterolu hrají důležitou roli také byliny na podporu jaterní funkce a takzvané metabolické léčivky, mezi něž patří kurkuma, ostropestřec, čekanka, kořen pampelišky a řada dalších.

Zvýšený cholesterol 3 Foto:

3. Pozor na stres a genetiku

O nežádoucích dopadech chronického stresu už toho byly napsány stohy. Výjimkou není ani jeho negativní působení na hladinu cholesterolu v krvi, dalším častým viníkem bývá také genetika. Pozor by si měli dát i tzv. „hubeně tlustí“ – tedy lidé, kteří se navenek zdají být štíhlí, ale mají vysoké procento útrobního tuku. Máte-li dojem, že spadáte do této kategorie, zajděte si na speciální měření, které zjistí, jak vaše tělo vypadá zevnitř, a nechte si od odborníků poradit konkrétní plán na míru.

Kromě zásadní změny jídelníčku platí pro všechny ohrožené skupiny také základní pravidla zdravého životního stylu: zapomeňte na cigarety, zapojte do denního režimu přiměřenou dávku pohybu a nezapomeňte si dopřát dostatek odpočinku a kvalitního spánku.

PRIMA TIP: Chcete-li se o problematice dozvědět něco z trochu nevšedního úhlu pohledu, podívejte se například na dokument Statin nation.

Taje naturopatie

Pronikněte do tajů naturopatie a zdraví se vás nepustí

Kateřina Boesenberg BHSc, ND

K. Boesenberg Foto:

Kvalifikovaná klinická naturopatka a nutriční terapeutka. Vzdělání získala v australském Sydney. Od začátku studií v roce 2003 spolupracovala s naturopatickými klinikami a zdravotnickými zařízeními s rozličným odborným zaměřením, aby získala co nejširší zkušenosti v oboru. Roku 2005 založila vlastní naturopatickou poradnu. Na počátku roku 2010 se přestěhovala ze Sydney do Prahy a vede privátní praxi v Čechách. V roce 2013 založila Českou naturopatickou společnost, jejímž cílem je mj. přiblížit naturopatii české veřejnosti.

Více na: www.klinickanaturopatie.cz

Autor: Eva Karlasová

Salát z mořských řas wakame

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – I. díl

Česnek je nejen chutný, ale i zdravý

Nahlédněte do kuchyně odbornice na výživu – II. díl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama